Urheilu

Hämeenlinnan Hiihtoseura sai jälleen Marja-Liisan pokaalin

Hämeenlinnan Hiihtoseuran naisten joukkueen viikonloppu Ylitorniolla oli menestyksekäs.

Lauantaina varmistui Suomen cupissa viestimestaruus ja sunnuntaina tuli toinen kiinnitys nykyiseen Marja-Liisan pokaaliin, jonka saa 30 kilometrin SM-kilpailun paras seura. Mukaan lasketaan kolmen parhaan hiihtäjän yhteisajat.

– Se oli myös tavoitteena taas voittaa, Anni Kainulainen korosti joukkueen tunnelmia.

Marja-Liisa Kirvesniemen lahjoittaman kiertopalkinnon seura saa omakseen kolmesta kiinnityksestä eli ensi vuonna palkinto on katkolla HlHS:lle jo kolmannen kerran.

Edelliset kiertopalkinnot ovat jääneet Hämeenlinnaan keväällä 2012 ja 2015 eli viime vuodet ovat olleet HlHS:n hiihtäjien hallintaa myös 30 kilometrin kuninkuusmatkalla. Vuodesta 2009 lähtien voitto on tullut kahdeksan kertaa yhdeksästä.

Sunnuntain vapaan tyylin väliaikalähtökilpailuissa riitti jännitystä sekä naisissa että miehissä.

Krista Pärmäkoski sai revanssin ottamalla 30 kilometrin SM-kullan 8,4 sekunnin erolla Kaisa Mäkäräiseen. Viikko takaperin Kontiolahdella Mäkäräinen kukisti 5 kilometrin kisassa Pärmäkosken.

– Kyllähän viime viikonloppu jäi vähän kaivelemaan. Sekuntipeliä oli ja huonosti kuulin väliaikoja. Viimeinen kierros oli vaikea. Kaisa oli jo maalissa ja iski kova lumisade. Onneksi sain pidettyä sekunnit. Uran paras kausi tämä on ollut minulle, mutta nälkää jäi, Pärmäkoski kertoi.

Pronssimitalin nappasi Kerttu Niskanen (+1.53) ennen Laura Monosta (+2.14), jolla oli hyvä viimeinen kierros.

Naisten Suomen cupin 5000 euron voittopalkinnon sai Pärmäkoski ohitettuaan Anne Kyllösen (3000€) ja Niskanen (2000€) ohitti Monosen (800€) kolmella pisteellä.

– Ei pronssiin hirveän paljon eroa jäänyt, sikäli harmittaa kun samalla meni myös Suomen cupin kolmossija. Hiihto oli ihan ok. Yleensäkin olen jaksanut loput hyvin, mutta alussa pitäisi päästä kovempaa, ettei tulisi noin paljon eroa, Mononen tuumasi.

– Nyt lomalle, tämä oli viimeinen kisani ja kroppa on väsynyt. Olin maailmancupissa kymmenes ja MM-viestistä mitali eli kokonaisuutena tämä oli paras kauteni, mutta huippusuorituksia ei juuri tullut. Toivottavasti ne jäivät ensi kauden olympiatalveen.

HlHS:n Maija Hakala oli SM-yhdestoista (+6.24)

– Oli aika pitkä reissu. En uskaltanut lähteä kovaa, kun en ollut varma kunnostani. Lopussa oli sitten vaikea enää muuttaa rytmiä. Mutta hyvä suoritus tälle kaudelle. Nyt lepoa ja kroppa kuntoon ennen uutta harjoituskautta, Hakala summasi.

Anni Kainulainen oli 15:s (+7.54) ja sai cupissa viimeisen palkintosijan (400€) pisteen erolla Eveliina Piippoon, joka oli päätöskisan kuudes.

– Tavoite oli säilyttää cupin kuudes sija, joten tosi tyytyväinen olen siihen. Hiihto oli hyvää ja ihan kunnon mukainen suoritus, Kainulainen iloitsi.

Miesten 50 kilometrillä kaikista mitaleista käytiin tiukkaa taistelua.

Mestaruus ratkesi 32 kilometrin tienoilla, kun Oulun Hiihtoseuran Kusti Kittilä nousi kärkeen ja alkoi tehdä eroa parhaimmillaan jo yli puoli minuuttia johtaneeseen Lari Lehtoseen. Viimeisellä 18 kilometrillä eroa maaliviivalle tuli 39,3 sekuntia Kittilän eduksi.

– Ennakkosuosikin asema tuntui omituiselta. Taktiikkana oli tasainen vauhti. Tällä hiihdolla on valtava merkitys minulle. Jo syksyllä merkitsin tämän kisan kalenteriin ja onnistuminen on todella palkitsevaa, 35-vuotias Kittilä korosti.

Sami Jauhojärvi (+2.46) puristi viimeisellä kympillä pronssille lopulta selkeällä erolla väsähtäneeseen Risto Uusivirtaan (+4.22).

– Lähdin nautiskelemaan. SM-kisat rakkaissa kotimaisemissa ja hyvä kannustus, hyvältä tuntuu. Tämä oli kuudeskymmenes SM-mitalini, joista 40 kultaisia.Tämä kausi oli tässä, mutta ura jatkuu, tämä ei ollut viimeinen kilpailuni, Jauhojärvi vahvisti.

Valkeakosken Hakan Vesa Kallio oli yhdestoista (+9.32) ja HlHS:n Matti Hakala 30:s (+14.45).

Miesten Suomen cupin voitti Ristomatti Hakola ja Jauhojärvi oli toinen pisteen erolla Lehtoseen. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic