Urheilu

Hämeenlinnan Hiihtoseuran nelosnainen hurahti pitkiin matkoihin ja opetteli palautumaan

Terhi Pollari on kehittynyt oman olotilan kuuntelussa ja tasatyönnössä.
Terhi Pollari hiihti Hämeenlinnan Hiihtoseuran väreissä Suomen cupin avauskympin 15:nneksi. Tuo hiihto nosti hänet varalle jopa maailmancupin kansalliseen ryhmään.

Kymmenen vähintään 42 kilometrin hiihtokilpailun urakoiminen reilun kolmen kuukauden sisään on kestävyysurheilusuorituksena melko vaativa. Sellainen on Ski Classics -maratonhiihtokiertueen ohjelma, jota hyvin harva edes kokonaisuudessaan yrittää selvittää.

Puolessa tusinassakin hiihtomaratonissa on yhdelle talvelle tekemistä. Hämeenlinnan Hiihtoseuran Terhi Pollarille on riittänyt kahtena viime talvena kuusi klassikkohiihtoa talveen, minkä lisäksi hänet on nähty SM-kisojen kolmekymppisillä. Normaalimatkoja on kertynyt lisäksi paljon.

Tänä talvena Pollari aikoo kiertää suunnilleen yhtä monta pitkien matkojen kisaa kuin aiempina talvina, ei kuitenkaan välttämättä kaikkia Ski Classicsissa.

– Kun joukkue vaihtui, niin tänä vuonna ei ehkä riitä resurssit yhtä moneen Ski Classics -kisaan, mutta panostan yhä pitkiin matkoihin. Olen sopinut itseni kanssa, että katson, miten paljon voin vielä kehittyä tasatyönnössä, Pollari kertoo.

Kaikkiaan Pollari laskee, että vuodessa tulee hiihdettyä noin 2 500 kilometriä. Valtaosa näistä on perinteisellä, koska lähes kaikki klassikot hiihdetään englanninkielisen sarjannimen mukaisesti kyseisellä hiihtotavalla.

Harjoitusmäärät eivät ole kuitenkaan juuri nousseet, sillä pitkillä matkoilla palautuminen on tärkeämpää.

– Pitkillä matkoilla ei haeta niin paljon suorituskykyä, kun päivän vireellä ja herkkyydellä ei ole yhtä suurta merkitystä. Usein kisojen väli menee levätessä ja omaa tilaa kuunnellessa. Väsymys tulee usein muutaman päivän viiveellä. Ensimmäinen maratonkausi meni sitä rytmiä opetellessa, Pollari taustoittaa.

 

Pollaria puraisi kestävyyshiihtokärpänen kunnolla muutama vuosi sitten. Hän urakoi Ski Classics -sarjaa kaksi talvea suomalaisessa Team Mäenpää -tallissa ennen kuin vaihtoi itävaltalaiseen Skimarathon Team Austriaan.

– Kun olin monta vuotta hiihtänyt normaalimatkoja kansallisella tasolla, kaipasin lisähaastetta ja päätin hiihtää ainakin yhden pitkän matkan kaudessa. Pikku hiljaa tuli lisäporkkanaa, kun päätin, että ensi vuonna jaksan vetää tämän saman tasatyönnöllä. Pari vuotta sitten sain mahdollisuuden tallihiihtäjänä, Pollari muistelee.

Jyväskylässä asuva Pollari ei juuri vietä aikaa joukkueensa kotisijoilla Tirolissa, mutta hän päätyi joukkueeseen tuttujensa kautta, kun Itävallassa oli naishiihtäjän paikka auki.

Tulostakin on tullut. Hämeenlinnan Hiihtoseurassa Pollari on jäänyt neloshiihtäjäksi, mutta hän on vuosi vuodelta paremmin urheilullisesti organisoidussa maratonsarjassa vakiokasvo 15 parhaan naisen joukossa.

– Hapenotto ei kehity tällä iällä enää niin hyvin, niin normimatkoilla alle kolmekymppiset pärjäävät paremmin, mutta näissä kisoissa olen iällisesti keskikastia, 34-vuotias Pollari toteaa.

 

Vuonna 2011 perustettu Ski Classics on kuin ammattipyöräilyn ympäriajojen ja hiihdon maailmancupin hybridi, jossa kilpaillaan yhteispisteiden lisäksi välikiri- ja mäkipisteissä ja tapahtumakohtaisissa erikoiskisoissa.

Pollarin lisäksi Austria-joukkueeseen kuuluu Ski Classicsissa vain yksi nainen, Petra Tanner Itävallasta, joten hän saa pitkälti hiihtää omia kisojaan. Naisten kilpailuissa pieni joukkue ei haittaa.

Kyse on nimellisesti ammattilaistallista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kisoissa huolto pelaa ja matkustaminen on edullisempaa.

– Naisissa saa hyviä lähtöpaikkoja ilmankin ammattilaistiimiä, miehillä talli on edellytys. Tallihiihtäjänä saa myös oman juottajan ladunvarteen ja tukea suksien testauksessa ynnä muussa huollossa. Lisäksi tiimi tuo tsemppiä ja yhteenkuuluvuutta, kun yksilökilpailun lisäksi taistellaan tiimipisteistä, Pollari selvittää.

Sarja jatkuu ensi viikolla Skimarathon Team Austrian kotikisalla, Seefeldin perinteisellä Kaiser Maximilian Laufilla, mutta Pollarin tähtäin on tammikuun lopussa Italian Marcialongassa 70 kilometriseksi suunnitellussa kilpailussa.

– Vähän täytyy priorisoida kisoja. Lähden kyllä Keski-Eurooppaan hiihtämään muita kisoja jo viikkoa aiemmin. Kevään ohjelma on vähän auki, mutta Ylläs–Leviin (huhtikuussa) olen ilmoittautunut. Marcialonga on varmaan tämän vuoden isoin tapahtuma minulle. HäSa

Terhi Pollari

Syntynyt: 18.1.1984.

Laji: maastohiihto, erikoistunut ns. maratonmatkoille perinteisellä hiihtotavalla.

Kotipaikkakunta: Jyväskylä.

Seura: Hämeenlinnan Hiihtoseura vuodesta 2017. Tätä ennen Tampereen Pyrintö.

Ammattilaistalli: Skimarathon Team Austria vuodesta 2018. Aikaisemmin Team Mäenpää.

Paras henkilökohtainen aikuisten SM-sijoitus: 10 km perinteisen väliaikalähdön 17. sija Jämillä 2015.

Paras Ski Classics -sijoitus: seitsemäs Vasaloppet Chinassa tammikuussa 2017. Kokonaispisteissä parhaimmillaan viime kaudella 12.

Tällä kaudella: prologien jälkeen Ski Classicsin sijalla 13, toiseksi parhaana suomalaisena. Avasi Suomen cupin Rovaniemellä perinteisen 10 kilometrin 15. sijalla.

Päivän lehti

19.1.2020