Urheilu Hämeenlinna

Hämeenlinnan Kaupunkimaraton jälleen kevyesti yli 400 juoksijan

Kuntourheilutapahtumana Hämeenlinnan kaupunkimaraton on vakio, jota koronaviruskaan ei pahemmin hetkauta.
Kaupunkimaratonille starttaa lauantaina Kaurialan kentän kupeessa suurilukuisempi joukko kuin kaksi vuotta sitten, jolloin tapahtuman kolme matkaa taittoi yhteensä 403 juoksijaa. Kuva: Tomi Jokela
Kaupunkimaratonille starttaa lauantaina Kaurialan kentän kupeessa suurilukuisempi joukko kuin kaksi vuotta sitten, jolloin tapahtuman kolme matkaa taittoi yhteensä 403 juoksijaa. Kuva: Tomi Jokela

Hämeenlinnan yleisurheilukesän perinteinen päätapahtuma, kaupunkimaraton järjestetään lauantaina lähestulkoon entiseen malliin, vaikka koronapandemia ei voikaan olla näkymättä.

Ainakaan torstaina juoksijoiden into ei näyttänyt laantuneen. Iltapäivällä ennakkoilmoittautuneiden määrä oli jo ylittänyt 400. Esimerkiksi maratonin 70-vuotiaiden sarjassa oli enemmän ilmoittautuneita kuin viime vuonna osallistuneita.

Viime vuonna maaliin kympillä, puolimaratonilla ja maratonilla taivalsi yhteensä 478 juoksijaa. Samanlaisia lukuja kohti ollaan menossa jälleen.

Järjestävää seuraa Hämeenlinnan Tarmoa edustava kilpailupäällikkö Markku Laiho odottaa juoksijamäärän asettuvan 450:n paikkeille, josta puolet on puolimaratoonareita.

35. kaupunkimaratonista on tulossa hieman paikallisempi kuin edellisistä. Ulkomaalaisia lähtijöitä oli ennakkoilmoittautuneissa torstaina ainoastaan viisi. Näistä ainakin yksi asuu Kanta-Hämeessä, ja kaksi sveitsiläistä joutuivat peruuttamaan tulonsa matkustuskiellon takia.

Sama 50–60-henkinen talkoojoukko järjestää kaupunkimaratonia kuin jo muutaman vuoden ajan. Laihon mukaan juurikaan lisäponnisteluja poikkeuksellinen tilanne ei vaadi. Se ei tarkoita, etteivät järjestäjät ottaisi tilannetta ja määräyksiä huomioon.

– Kuulutamme toki, että täytyy pitää turvavälejä. Varusteiden säilytys on nyt laajemmalla alueella (Kaurialan kentän katsomossa) ja juoma-asemat myös pidemmällä alueella. Juomat kaadetaan valmiiksi, mutta mukeja ei ojenneta juoksijoille. Katsomaan voi myös tulla ihan vapaasti, kunhan tänä vuonna opetellut välit pidetään, Laiho kertoo.

– Sikäli maraton on tässä hyvään aikaan, että jos tartunnat alkavat jälleen lisääntyä, voisi tulla uusia rajoituksia (jotka estäisivät tapahtumien järjestämisen).

Matkojen hallitsevista voittajista torstaina mukaan oli ilmoittautunut vain naisten kympin viimevuotinen ykkönen Marika Luukkanen (puolimaratonille) eikä uuden reitin ennätysten haltijoista vielä yksikään.

Viime vuonna tulostaso oli kova lyhyemmillä matkoilla. Victor Lövdahl ja Lauri Lappalainen pinkoivat puolimaratonin ja kympin reittiennätykset uusiksi. Sama vuodesta 2016 asti juostu Vanajaveden hiekkapohjaista rantareittiä myötäilevä rata on käytössä tänäkin vuonna. Kisakeskuksena ja maalipaikkana pysyy Kaurialan kenttä.

Esimerkiksi Helsinki Twilight Run rokottaa puolimaratonin ja kympin osanottoa jälleen jonkin verran, mutta kuntojuoksijoita suosiva sää voi edelleen toimia houkuttimena. Poutainen ja 20 lämpöasteen paikkeilla pysyttelevä ilma voi tietää myös hyviä aikoja.

– Moni kovempi juoksija tietysti tarkkailee vielä päivää ennen kisaa kuntoaan ja säätietoja. Nyt on ainakin hyvä sää juosta, Laiho toteaa.

Viime vuonna lanseeratussa firmaviestissä juostaan jälleen kymppi kolmihenkisin joukkuein. Vielä torstaina viestin osanotto ei ollut kehittynyt viimevuotista kummemmaksi, kun lähtölistalla oli vain kaksi joukkuetta.

Kaupunkimaraton säilyy edelleen varsinkin kuntoilijoiden suosimana puolimaratonkeskeisenä juoksutapahtumana, joka tarjoaa pikemminkin maisemaestetiikkaa kuin kärkituloksia.

Laihon mukaan haasteena jatkumolle on vain talkoolaisten ikääntyminen.

– Varmaan pari vuotta järjestetään vielä (tällä porukalla), jos ei tule uusia talkoolaisia. Ei näitä maratonien pyörittäjiä kauheasti ole, enemmän meillä (Tarmossa) on urheilukoulujen tekijöitä. Pitkän matkan juoksu on yleensäkin hiipunut niin meillä kuin muuallakin Suomessa, Laiho pohtii.

Kaupunkimaratonilla on jälleen vaikutusta liikenteeseen lauantaina iltapäiväkahden aikoihin. Liikenne on poikki kello 13.40 ja 14.00 lähtöpaikalla Soraharjunkadun ja Brahenkadun risteyksessä, minkä jälkeen Parolantien ja Brahenkadun, Turuntien ja Eureninkadun sekä Eureninkadun ja Lahdensivuntien risteyksissä ja Tampereentien ylityksessä kaupunginpuiston kohdalla on liikenteenohjaus.

Ennakkoilmoittautuminen päättyy perjantain päätteeksi puoliltaöin ja jälki-ilmoittautuminen Kaurialan kentällä lauantaina kello 12.30. Kisakanslia aukeaa kello 10. HäSa

Kaupunkimaraton tarkempi hygieniasta

Kilpailukansliassa numerot jaetaan neljästä eri pisteestä (10 km, puolimaraton, maraton, jälki-ilmoittautuminen). Sekä pisteillä että jonossa turvavälit.

Varustesäilöä Kaurialan stadionin katsomossa laajennetaan, mutta arvoesineitä ei oteta säilöön.

Pukuhuoneet, suihkut ja vessat ovat käytössä, mutta kilpailijoita suositellaan vaihtamaan vaatteet ja peseytymään kotona, jos mahdollista.

Palkintojenjako on osittain omatoiminen. Osallistumismitalit otetaan itse maalissa palkintopöydältä, ja varsinaiset palkinnot jaetaan korokkeelle. Arvontapalkintoja ei jaeta.

Juoma-asemilla vesi-, urheilujuoma- ja ruokapöydät laitetaan 5–10 metrin päähän toisistaan. Vilvoitteluun käytettäviä sieniä ei ole. Juoma-asemien henkilöstö käyttää suojakäsineitä.

Ajanottosiru aktivoituu vasta lähtöviivan kohdalla, joten juoksijoita kehotetaan turvaväleihin lähdössä. Kovimpia aikoja tavoittelevien paikka on kärjessä.

Lähdöt tuttuun tapaan lauantaina kello 13.40 (kymppi ja firmaviesti) ja 14.00 (puolimaraton ja maraton).

Päivän lehti

4.8.2020