Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Korttelikiekko on nuorennusleikkauksen edessä – Pelaajapula vaivaa varsinkin vanhemmissa ikäluokissa

Korttelikiekkoraati pohtii ikäluokkien uusjakoa. 31-vuotias harrastesarja avaa yhä monen jääkiekkoilijan uran.
Maali Etelä-Hämeenlinnan Torontoa vastaan riemastutti Hätilästä ponnistavan Philadelphian 2011 syntyneitä. Kuva: Tomi Vesaharju
Maali Etelä-Hämeenlinnan Torontoa vastaan riemastutti Hätilästä ponnistavan Philadelphian 2011 syntyneitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnalaisessa jääkiekossa on kaksi instituutiota, joiden merkitys lajille on kiistatta valtava. Toinen on HPK ja toinen Korttelikiekko. Lähes jokainen hämeenlinnalaislähtöinen huippukiekkoilija on kouliintunut molemmissa.

OP-Korttelikiekko-nimeä kantava kaupunginosasarja huipentui 32. kerran halliturnaukseen viikonloppuna. Jääkiekon riemua NHL-seurojen logot rinnassaan nautti jälleen noin 300 kiekkojunioria.

Legendalla on kuitenkin haasteensa. Korttelikiekko on menettänyt perinteisiä alueitaan pelaajapulaan, kuten Ojoisen ja Rengon, keskustasta ulkojääradan ja tavallaan myös vanhimman ikäluokkansa. Tänä vuonna 2008 syntyneiden sarjassa oli mukana vain neljä joukkuetta, jotka koostuivat lähes kokonaan HPK:n junioreista.

Alkuperäinen ajatus matalan kynnyksen harrasteurheilusta ja kouluporukoiden hauskanpidosta on kärsinyt inflaatiota, ja Korttelikiekkoa pyörittävä viisihenkinen raati onkin pohtinut vakavasti 11-vuotiaiden sarjan poistamista ja uuden nuorimman ikäluokan lisäämistä.

– Tästä pidimme juuri lauantaina palaveria. Tasoerot ovat valtavat, jos joku tulee seuratoiminnan ulkopuolelta mukaan suoraan vanhimpaan ikäluokkaan, raadissa 18 vuotta toiminut ja nyt väistyvä jäsen Keijo Seulanto sanoo.

 

Ratkaisu lienee oikea, sillä puolikkaalla kentällä pelattavat nuorimpien sarjat ovat suosituimpia. Ja onhan Korttelikiekolla asema juuri jääkiekkoharrastuksen “sisäänheittäjänä”. Entisistä NHL-pelaajista tiettävästi ainakin Antti Miettinen, Niko Kapanen ja Riku Hahl ovat aloittaneet uransa Korttelikiekossa.

Näin teki käytännössä myös nykyinen Korttelikiekkoraadin jäsen, paremmin salibandyn maailmanmestarina tunnettu Mika Savolainen. Savolaisen isä Hannu oli yksi Korttelikiekon alullepanijoista, ja Mika pelasi kaupunginosapelejä sen kahdella ensimmäisellä kaudella.

– Kyllä me näemme, että tämä on selvä polun avaaja. Kun tämä ei ole niin kilpailullista, tämä on helppo ja edullinen tilaisuus aloittaa harrastus, toteaa Savolainen.

Keskustan ja Myllymäen kaupunginosajoukkue Montrealia ikäluokassaan 2010 edustanut Luca Jurvanen aloitti myös uransa Korttelikiekosta ja liittyi myöhemmin HPK:hon. Jurvanen tähtää huipulle maalivahtina, joka ei hänen mielestään kuitenkaan ole jääkiekkoilija.

– Se on hyvä, että saa pelata kavereiden kanssa, eikä tarvitse olla vain treeneissä. Parasta oli, että pääsimme finaaliin ja ihan vain hauskanpito, Jurvanen kuvaili kokemuksiaan.

 

Korttelikiekon kulmakivi ovat tammi–helmikuun ulkojääpelit, jotka ovat toisinaan säiden armoilla.

– Emme ole siirtämässä toimintaa kattojen alle, jotta alkuperäinen ideologia säilyy. Joukkueita ohjaavat lasten vanhemmat, jotka eivät niinkään valmenna, Seulanto alleviivaa.

Vaikka keskustasta kaukalo puuttuukin, on alueen “seura” Montreal Canadiens tämänhetkinen Korttelikiekon valtias. Keskikaupungille syytä mestaruusparaatiin tarjosivat nyt 2009–11-syntyneiden kolme ikäluokkaa.

Ei mikään ihme, kun väkirikkaimmalla alueella on luonnollisesti eniten pelaajia. Siinä missä Turengin Dallasilla oli yhteensä kaksi joukkuetta, Montrealilla oli kuusi.

Kilpailuhenkisyyttä ei nuoriltakaan kiekkoilijoilta puutu. Montrealin 2010 syntyneet hehkuttivat yhteen ääneen lopputurnausta. Tie kohti NHL:ää on helppo aloittaa pelaamalla NHL-seuran paidassa.

– Hauskaa, että täällä pelataan “änärijoukkueilla”, kun tykkään NHL:stä, hymyili Ville Mäki-Kuutti, joka ehti kuitenkin aloittaa jääkiekon HPK:ssa ennen Montrealia.

– Ihan sairaan kivaa oli. Sitä on odottanut koko ajan, että pääsisi voittamaan, kertoi Veeti Olkinuora, joka pelaa myös HPK:n junioreissa. HäSa

Korttelikiekko

Hämeenlinnan seudun aloittelevien kiekkoilijoiden sarja, jota pelataan aluejoukkuein.

Pelattu kaudesta 1987–88. Korttelikiekon Hämeenlinnaan toi Matti Tie.

Järjestetään talkoovoimin erillään seuroista Osuuspankin sponsoroimana.

Tammi–helmikuussa pelataan ulkojääsarja, jossa ei virallisesti pisteitä lasketa. Maaliskuun alussa on nykyään Jääliikuntakeskus Hakiossa pelattava lopputurnaus, jossa tuloksista pidetään kirjaa ja kaikki palkitaan.

Pelataan neljässä ikäluokassa. Vanhimmat korttelikiekkoilijat ovat 11-vuotiaita.

Joukkueet kantavat NHL-seurojen (kaupunkien) nimiä: Montreal (keskusta–Myllymäki), Philadelphia (itäinen kantakaupunki), Toronto (Käikälä–Harviala), Edmonton (Jukola), Chicago (Hattula) ja Dallas (Janakkala). Aiemmin mukana ovat olleet New York Rangers (Ojoinen), Detroit (Renko), Colorado (Iittala) ja Ottawa (Pälkäne).

Korttelikiekon valtikka on vahvasti keskustassa. Montreal voitti tänä vuonna kolme nuorinta ikäluokkaa. Vanhimman 2008-ikäluokan mestaruus meni Torontolle.