Urheilu

Hämeenlinnan Soutajilla juhlaregatta

Katumajärvellä soudetaan lauantaina yksiköillä ja nelosilla. MM-kisoihin valmistautuva Robert Ven saatetaan myös nähdä viivalla.
Hämeenlinnan Soutajien Robert Ven on tuttu näky Katumajärvellä. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan Soutajien Robert Ven on tuttu näky Katumajärvellä. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Soutajien 20-vuotisjuhlaregatta soudetaan lauantaina Katumajärvellä. Alkuerillä kello 10 käynnistyvissä kisoissa vedellään tällä kertaa yksiköillä ja pariaironelosilla sekä nelosilla ilman perämiestä. Sähäkät finaalit ovat vuorossa kello 13 alkaen.

HmlS:n puheenjohtaja Tiina Ven pitää kahdeksan luokan kisaa juuri sopivan mittaisena yhden päivän tapahtumana.

– Halusimme tällä kertaa järjestää nopeatempoiset kisat, sillä seuramme juhlapäivä jatkuu illalla Vanajanlinnassa. Eri luokissa nähdään kuitenkin reilut nelisenkymmentä soutajaa, ja lisääkin saattaa tulla mukaan, sillä jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan keskiviikkoon saakka, Ven lupaa.

Tiina Ven odottelee viivalle myös poikaansa Robert Veniä. MM-kisoihin valmistautuvan yksikkösoutajan osallistuminen on kuitenkin vielä epävarmaa. Olympialuokkien maailmanmestaruuksista soudetaan tänä vuonna elo-syyskuun vaihteessa Linzissä Itävallassa.

– Se riippuu ihan Robertin harjoitusohjelmista. Hän saattaa kyllä hyvinkin vetää kovan treenin kisalähdössä, Ven arvelee.

Robert Venillä on takanaan hyvin sujunut harjoitus- ja kisakausi. Jo keväällä (toukokuussa) 28-vuotias MX1-luokan soutaja ylsi kolmanneksi Plovdivissa Bulgariassa käydyssä maailmancupin kisassa. Se oli ensimmäinen kerta, kun janakkalalainen nousi palkintopallille maailmancupissa.

Seuraavan kerran Ven testasi vauhtiaan EM-kisoissa Luzernissa Sveitsissä. Kesäkuun alussa soudetuissa kisoissa hän ylsi 12:nneksi.

Kauden toisen maailmancupin kisansa Ven kiskoi heinäkuun puolivälissä Rotterdamissa Hollannissa. Tällä kertaa hän oli kymmenes.

Hämeenlinnan Soutajat on pieni mutta aktiivinen seura. Toiminnassa on mukana viitisenkymmentä jäsentä, pääosin nuoria soutajia, joiden vanhemmatkin viihtyvät seuran tukikohdassa Kipinäniemessä.

– Meillä on useampikin oikea soutuperhe, jotka ovat tiiviisti kiinni lajissa. Seuramme nuoret soutajat ovat tavoitteellisia urheilijoita, mutta heidän taustallaan pitää kuitenkin olla aikuisiakin, Ven muistuttaa.

Tärkeä lenkki HmlS:n toiminnassa on Robert Ven, jonka harjoittelua juniorit pääsevät seuraamaan aitiopaikalta.

– Kyllä kansainvälinen menestyjämme on mainio esikuva nuorille. Robert harjoittelee Suomessa lähes aina Katumajärvellä, ja nuoret näkevät läheltä, millaista huippu-urheilijan elämä on. Siihen kuuluu paljon muutakin kuin vain vesillä olo, Ven alleviivaa.

HmlS:n riveissä on lupaavia olympialuokkien soutajia.

– Ihan kansainväliselle tasolle saattavat vielä ponnistaa Kaisa ja Lauri Nevalainen. Kaisa on vielä B-tyttö, mutta on jo ihan A-tason soutaja. Lauri on puolestaan lahjakas A-poika, Ven kertoo.

Juhlavuottaan viettävällä seuralla on myös hyvät harjoitusolot. Katumajärvellä eivät pörrää moottoriveneet, ja kovimmilta myrskyiltäkin järvi on suojassa.

– Tavoitteenamme on vahvistaa nuorten porukkaamme. Siihen pyrimme muun muassa tehostamalla valmennustamme, Tiina Ven kaavailee. HäSa

Päivän lehti

20.1.2020