Urheilu

Hämeenlinnan tulokasvalmentaja aikoo ammentaa aikamatkalta ennen cupin finaalia – ”Kukaan muu ei pelaa sellaista lentopalloa enää”

Lentopallokerhon luotsi Matteo Pentassuglia kohtaa torstaina 56 vuotta vanhemman legendaarisen kollegansa.
Matteo Pentassuglia saa vastaansa lentopallovalmentajalegendan. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan Lentopallokerhon päävalmentaja Matteo Pentassuglia, 24, on pestiinsä nuori millä tahansa mittarilla. Torstaina hän saa toiselle puolen verkkoa vastaansa valmentajan, joka voisi olla hänen isoisänsä.

Lentopallokerhoa emännöi torstaina Jekaterinburgissa paikallinen suurseura Uralochka-NTMK, jota luotsaa 80-vuotias Nikolaj Karpol. Hän on Mestarien liigan vanhin päävalmentaja, siinä missä Pentassuglia on nuorin.

Kaiken voittanut Karpol lienee naisten lentopallon nykyvalmentajista legendaarisin.

Äänekkäällä valmennustyylillään lempinimen ”Ulvova karhu” ansainnut Karpol on saavuttanut Neuvostoliiton ja Venäjän maajoukkueiden päävalmentajana muun muassa kaksi olympiakultaa, yhden maailmanmestaruuden, kahdeksan euroopanmestaruutta. Lisäksi hän on johtanut Uralochkan kahdeksan kertaa seurojen euroopanmestariksi.

 

Iso karhu itse ei ulvonut keskiviikkona Uralochkan urheilukeskuksessa. Hän on tullut viime vuosina tunnetuksi siitä, että hän jättää harjoitusten vetämisen muulle mittavalle valmennustiimille.

– En ole ikinä tavannut häntä, mutta ainakin sitten itse ottelussa. Onhan tämä tunteikasta varmasti koko joukkueelle pelata tällaisen taustan omaavaa valmentajaa ja joukkuetta vastaan, Pentassuglia toteaa.

Kotijoukkue Uralochka-NTMK on käytännössä yhtä kuin Nikolaj Karpol. Seura on perustettu vuonna 1966, ja Karpol on huutanut sen penkin edessä vuodesta 1969 eli 50 vuotta.

– Juuri kukaan muu ei pelaa tällaista lentopalloa enää. Heidän rotaatiossaan keski- ja yleispelaajat ovat eri paikoilla normaaliin nähden. He sekoittavat rooleja vastaanotossa, jolloin etukentällä saattaa olla kolme hyökkääjää, kuvailee Pentassuglia.

Uralochka voitti Mestarien liigan viime kierroksen venäläisottelussa Dinamo Kazanin kotonaan erin 3–2.

 

Lentopallokerho palaa Suomeen perjantaina ja pelaa Suomen cupin finaalin jo lauantaina Turussa OrPoa vastaan.

Pentassuglia tietää, kummassa ottelussa on joukkueelle enemmän panosta, mutta näkee Jekaterinburgin eräänlaisena ponnahduslautana, jollainen oli myös joulukuun Eczacibasi-kotipeli ennen cupin välierää.

– Laitamme kaiken likoon, ja yritämme kehittyä sitä kautta. Eczacibasi-kokemuksesta oli meille hyötyä Saloa vastaan. Jo kaksi ottelua on tuonut meille paljon kokemusta ja itsevarmuutta.

Viimeisinä pelaajina joukkueeseen liittyneet yleispelaajat Salla Karhu ja Maëva Orlé eivät nouse heti kuusikkoon.

– Aloitamme samalla kuusikolla kuin viimeksi, koska emme ottaneet uusia pelaajia muuttaaksemme systeemiämme. Heidän tarvitsee saada pelituntumaa Paulinen (passari Martin) kanssa. Mutta hyvä, että nyt joukkueessa on kilpailua. HäSa

Päivän lehti

29.5.2020