Urheilu

Hämeenlinnassa sarjapaikastaan pelaavan maajoukkueen brittiluotsi sai epämukavan tulikasteen – "Tämä on sijoitus tulevaisuuteen"

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen brittivetoinen aikakausi on alkanut murheellisesti, mutta päävalmentaja Joel Banks uskoo parempaan huomiseen. Suomi on keskiviikkona Hämeenlinnassa lähes pakkovoiton edessä.
Joel Banksin aikakausi Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana alkoi toukokuun lopussa Tampereella 1–3-kotitappiolla Ukrainalle. Kuva: Hannu Moilanen / CEV
Joel Banksin aikakausi Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana alkoi toukokuun lopussa Tampereella 1–3-kotitappiolla Ukrainalle. Kuva: Hannu Moilanen / CEV

Suomen miesten lentopallomaajoukkue oli vielä viisi vuotta sitten Urheilugaalassa palkittu vuoden joukkue, mutta vuosi 2019 on ollut maajoukkueelle kaikessa tärkeydessään liki katastrofaalinen.

Suomi lunasti viime hetkellä paikan EM-kisoihin tammikuussa. Tämän jälkeen päävalmentaja Tuomas Sammelvuon lähtö Venäjän peräsimeen kaatoi ensimmäiset dominopalikat. Maajoukkueen taustalta Lentopalloliiton henkilöstöstä katosi pian kolme muuta avaintekijää.

Uusi päävalmentaja Joel Banks aloitti työssään vasta kuukausi sitten, ja britin alku on ollut hyppy altaan syvään päähän. Altaassa uineet krokotiilit eli Ukrainan, Valko-Venäjän ja Tshekin  maajoukkueet ovat repineet Suomen lentismiehet tilanteeseen, jossa haasteena on ensiksi saada peli kuntoon ja säilyttää paikka Euroopan Kultaisessa liigassa.

44-vuotias englantilainen pääsi aloittamaan Suomessa myöhään toukokuun kolmannella viikolla seuratöidensä takia. Hänen luotsaamansa Greenyard Maaseik voitti Belgian mestaruuden viidennessä ottelussa. Samaan aikaan maajoukkueryhmän käytännössä kasasi apuvalmentaja Sami Kurttila.

– Nämä neljä viikkoa ovat olleet minulle varsinainen tulikaste. Olen tutustunut uusiin pelaajiin ja toimintakulttuuriin pikatahdilla. Aikaa ei ole ollut läheskään tarpeeksi, joten tilanne on kaukana ideaalista, Banks toteaa maajoukkueen latautuessa Valko-Venäjän kohtaamiseen Aulangolla.

– Minun piti keskittyä vielä kuukausi sitten täysillä Maaseikin peleihin, jotka olivat todella stressaavia. Tein toki taustalla Suomen maajoukkueen ohjelmaa. Tykkään järjestää kaiken etukäteen, ja sitten arvioida sitä omaa onnistumista, joten tämä alkutaival on ollut mukavuusalueeni ulkopuolella. Vihaan häviämistä, mutta se kertoo rehdisti, missä menemme tämän joukkueen kanssa.

 

Suomi ei ehtinyt pelata Banksin alaisuudessa yhtään harjoitusottelua ennen Kultaisen liigan alkamista, ja tulokset ovat sen mukaisia. Joukkue ei ole saanut neljästä ottelustaan pistettäkään, joten keskiviikkona Hämeenlinnassa olisi lähes pakko voittaa Valko-Venäjä.

Kultaisen liigan pahnanpohjimmainen putoaa Hopeiseen liigaan. Suomi käy enää vertailua A-lohkon Slovakiaa ja Belgiaa vastaan. Molemmilla näillä on yksi voitto ennen kahta viimeistä kierrosta, joten Suomi tarvitsee sarjapaikkaan todennäköisesti kotivoitot sekä Valko-Venäjästä että Tshekistä.

– Emme ole tarpeeksi hyviä Kultaiseen liigaan, jos häviämme kaikki pelit. Paras tasomme on riittävä tässä kilpailussa menestymiseen ja taktiikkamme on ollut tarpeeksi hyvä, mutta emme ole pystyneet säilyttämään sitä tasoa ratkaisuhetkillä, Banks pohtii.

– Olemme jopa viisi viikkoa muita Kultaisen liigan joukkueita perässä. Häviäminen on rankkaa, etenkin kun tekee kovaa töitä. Meidän täytyy vain käydä tämä vaihe läpi. Olisi väärin hellittää nyt, kun lopputurnauspaikka meni jo. Tämä on tärkeä oppimisjakso nuorelle joukkueelle ja meidän täytyy käyttää jokainen mahdollisuus kehittyä joukkueena.

 

Euroopan liiga ei tänä kesänä ole Suomelle se tärkein turnaus. Loppukesästä Suomi osallistuu olympiakarsintaturnaukseen Kiinassa ja sitten EM-lopputurnaukseen Sloveniassa.

Sarja kuitenkin antaa vertailukohdan muihin eurooppalaisiin joukkueisiin. Tänä kesänä Kultaisessa liigassa pelaavat maajoukkueet karkeasti Euroopan rankingsijoilta 10–21. Kahdeksan parasta pelaavat Kansojen liigaa ja Slovenia isännöi näiden välissä olevaa Challenger Cupia.

– Itse ajattelen, että on samantekevää pelaammeko Kansojen liigaa, Kultaista liigaa vai Hopeista liigaa, koska haluan vain kehittää tätä joukkuetta. Ensi kesänä, kun joukkue on tutumpi, pystyn varmasti linjaamaan tavoitteita tarkemmin, Banks kiertää.

Kuten edeltäjä Sammelvuo, myös Banks on kohdannut materiaaliongelman: moni potentiaalisista avainpelaajista ei varsinkaan alkukesästä ole saatavilla maajoukkueeseen. Syystä ja toisesta esimerkiksi Eemi Tervaportti, Olli-Pekka Ojansivu ja Urpo Sivula jättivät jälleen Euroopan liigan väliin.

– En voi kiistää, etteikö meillä voisi olla isompaa pelaajamäärää käytettävissä. Moni on loukkaantuneena (esimerkiksi Tommi Siirilä) ja moni on ilmoittanut, ettei ole käytettävissä nyt tai koko kesänä. On siis muitakin tärkeitä pelaajia, kuin nämä 13, mutta tälle ryhmälle nämä ottelut ovat loppukesää ajatellen korvaamattomia, Banks huomauttaa ja uskoo, että kasvukipujen jälkeen hänen ”startup-maajoukkueensa” kasvaa korkoa.

– En ole ollut aiemmin yhtä ahkerassa ja motivoituneessa joukkueessa, josta valtaosa on kansainvälisesti kokemattomia noin kaksikymppisiä pelaajia. Kehityskohteita on näkökulmastani useita, mutta tämä asenne on hyvä lähtökohta. Tämän ryhmän kannalta on samantekevää, ketkä eivät ole mukana. Tämä työ on sijoitus tulevaisuuteen, oli kyse olympiakarsinnasta tai muista tulevista maaotteluista. HäSa

Päivän lehti

25.1.2020