fbpx
Urheilu

"Hän on ollut fantastinen" – Liverpoolin 30 vuoden piinan päättyminen henkilöityy saksalaisvalmentaja Jürgen Kloppiin

Jürgen Klopp.
Jürgen Klopp. Kuva: EPA

Jalkapalloseura Liverpoolin ja sen kannattajien 30 vuoden pitkä mestaruusodotus päättyi viimein torstai-iltana, ja kannattajat rynnistivät kaupungin kaduille koronarajoituksista vähät välittämättä.

Mestaruus ratkesi, kun sarjassa toisena oleva Manchester City kompastui Chelsean vieraana ja kärsi 1–2-tappion. Liverpool varmisti mestaruuden, kun Valioliigaa on pelaamatta vielä seitsemän kierrosta.

Pitkään odotettu mestaruus sai seuran arvostetun saksalaisvalmentajan Jürgen Kloppin kyynelehtimään.

–  Tämä on niin suuri hetki, olen täysin häkeltynyt. En milloinkaan tiennyt, että voisin tuntea jotain tällaista, Klopp vuodatti Sky Sportsille mestaruuden varmistumisen jälkeen.

–  Tuntuu helpottavalta, koska kolmen kuukauden tauon jälkeen kukaan ei tiennyt, miten kausi tulee jatkumaan. Tämä on kaikille kannattajille. On suuri ilo tehdä tätä teille kaikille. Toivon, että pysytte kotona tai menette korkeintaan kotiovenne ulkopuolelle, Klopp jatkoi.

Tästä huolimatta Liverpoolin kotistadionin Anfieldin ympäristö pullisteli punaisiin sonnustautuneista kannattajista, joiden kannattajien laulut ja soihduista tupruava punainen savu täyttivät kadut.

Muiden suurten varjossa

Liverpoolin pitkä kuiva kausi ilman liigamestaruutta muotoutui seuralle ja sen kannattajille jopa taakaksi. 1970- ja 1980-luvuilla likimain mestaruudesta toiseen marssinut Liverpool onnistui voittamaan esimerkiksi Mestarien liigan 2005, mutta liigakentillä se ajautui pahasti päävastustajiensa varjoon.

Vuonna 1992 alkaneen Valioliigan suurjoukkueiksi nousivat ensin Alex Fergusonin johtama Manchester United, jota seurasivat Arsene Wengerin Arsenal sekä varakkaat Chelsea ja Manchester City.

Liverpoolin arkkivihollisena tunnettu United juhli peräti 13:a liigamestaruutta, kunnes Liverpool viimein pääsi mestaruuden makuun tänä vuonna.

Liverpool oli lähellä mestaruutta jo vuonna 2014 päävalmentaja Brendan Rogersin johdolla, mutta viimeisten ottelujen kompurointi maksoi mestaruuden Manchester Citylle kahden pisteen erolla.

“Tämä on ollut todella erityistä”

Dortmundista Liverpooliin syksyllä 2015 saapunut Klopp on rakentanut seuraa vuosi vuodelta kohti mestarijoukkuetta. Matkalla seura on voittanut cup-pyttyjä, merkittävimpänä viime vuoden Mestarien liigan, mutta juuri liigamestaruus sinetöi Kloppin aseman yhtenä Liverpoolin suurista.

–  Sanoin Mestarien liigan finaalin jälkeen, että tämä ei olisi ollut mahdollista ilman päävalmentajaa, ja sama pätee tämänkin pokaalin kanssa. Tunsin ensimmäisestä päivästä lähtien, kun hän saapui tänne, että hän muuttaa kaiken, Liverpool-kapteeni Jordan Henderson ylisti Sky Sportsille.

–  Jokainen seurasi häntä ja uskoi häneen. Tämä on ollut todella erityistä. Uskomaton matka, ja toivon, että pystymme jatkamaan tästä.

Myös Liverpool-legenda Kenny Dalglish onnitteli Kloppia.

–  Hän on ollut fantastinen ja ilmentää kaikkea, mitä Liverpool seurana edustaa. Hän kunnioittaa jokaista tässä seurassa, Liverpoolissa mestaruuksia ensin pelaajana ja sitten valmentajana kahminut Dalglish kehui.

Liverpoolilla on edelleen myös mahdollisuus rikkoa Manchester Cityn yhden kauden piste-ennätys kahden kauden takaa. Tuolloin City keräsi peräti sata liigapistettä. Liverpool on kirjannut tällä kaudella 86 pistettä.

Menot