Urheilu

Hanna Rantala nosti EM-hopeaa

Hämeenlinnalainen Hanna Rantala, 34, jatkaa hyviä esityksiään kansainvälisillä voimanostolavoilla. Laitilan Voimailijoiden edustaja ylsi hopealle torstaina Thistedissä Tanskassa käydyissä klassisen voimanoston EM-kisoissa. Klassisessa voimanostossa ei saa käyttää nostoja tukevia varusteita.

Rantala nosti tällä kertaa 52 kilon sarjassa ja sai kokoon yhteistuloksen 370 kiloa. Euroopan mestariksi kruunattiin Venäjän Olga Golubeva 425 kilon tuloksella. MM-pronssia sai ruotsalainen Sophia Waldemarson, joka ylsi 360 kilon tulokseen. EM-kisojen 52 kilon sarjassa oli mukana kahdeksan nostajaa.

Rantala juhli vuosi sitten sarjan 47 kiloa mestaruutta Tartossa Virossa järjestetyissä EM-kisoissa. Tuolloin hän nosti tuloksen 343 kiloa.

Thistedin kisoissa Rantala onnistui jalkakyykyssä 125 kilon raudoilla (kaksi ensimmäistä nostoa 115 kiloa ja 122,5 kiloa). Tässä lajissa hän sai lajipronssia.

Penkkipunnerruksessa Rantala sai kakkosraudoillaan tuloksen 97,5 kiloa, jolla heltisi lajihopeaa. Voimanoston parhaan lajinsa hän aloitti 92,5 kilolla. Kolmanteen nostoonsa hän antoi kuormata 100 kiloa, mutta se oli tällä kertaa liikaa.

Maastanoston Rantala aloitti puolestaan 140 kilolla ja korotti toiseen nostoon 7,5 kiloa. 147,5 kilon tulos jäi myös lopulta pöytäkirjoihin, sillä EM-kisojen viimeisiä rautojaan (152,5 kiloa) Rantala ei saanut ylös.

Euroopan mestaruutta juhlinut Olga Golubeva, 47, onnistui jokaisessa yhdeksässä nostossaan. Hän oli jokaisen lajin ykkönen kovalla sarjalla 145, 102,5 ja 177,5.

Venäläisen 425 kilon tulos olisi riittänyt Euroopan mestaruuteen myös alle 57 kilon sarjassa.

Rantala oli tyytyväinen hopeaansa, sillä vielä muutama viikko ennen kisoja hän empi Tanskaan lähtöä.

– Mestaruuteen ei olisi ollut tänä vuonna mahdollisuuksia, vaikka kaikki nostot olisivat onnistuneetkin. Olosuhteisiin nähden kisat sujuivat kuitenkin ihan hyvin. SM-kisojen jälkeen tunsin nimittäin selviä ylikunnon merkkejä, eikä rauta oikein kulkenut. Päätin kuitenkin lähteä nostamaan mitaleista ja unohdin tällä kertaa ennätysten teon, Rantala kertoi.

Rantalan yhteistulosennätys 52 kilon sarjassa on 380 kiloa.

– Sen tuloksen tein Vuokatin SM-kisoissa viime vuoden lopulla. Niistä raudoistakaan en sitten jäänyt paljon, vaikka ehjä sarja jäi kahta nostoa vajaaksi, Rantala pohti.

Yhden ennätyksen Rantala olisi kuitenkin halunnut tehdä EM-lavalla.

– Kyykyssä suunnittelin nostavani 130 kiloa, joka olisi ollut Suomen ennätys. Toinen nosto oli kuitenkin jo niin kireä, että päätin varmistella tulosta ja annoin kuormata tankoon viimeiseen nostoon vain 125 kiloa, Rantala kertoi.

Rantala ei päässyt parhaaseen iskuunsa penkissäkään.

– Tuomarilinja oli vähän outo. Ennen nostokomentoa pidettävä kolmen sekunnin tauko oli täällä aika pitkä. Mainitsimmekin siitä tuomareille. Sen takia sadan kilon yrityksessäni ei ollut enää oikein paukkuja. Vedoissa puolestaan selkäni oli jo niin jumissa, että viimeiset raudat olivat liikaa, Rantala muisteli.

Rantalan seuraava tavoite on MM-lavalla ja lajina on penkkipunnerrus.

– Ihan tarkkaan en vielä osaa sanoa, mihin kisoihin tähtään. Klassisen penkin MM-kisat ovat Killeenissä Texasissa huhtikuussa ja varustepenkin MM-kisat toukokuussa Kaunasissa Liettuassa. Katsotaan nyt vähän ensin, miten harjoitteluni sujuu. Penkkikisoihin tähtään 52 kilon sarjaan, mutta klassisen voimanoston MM-kisoissa kesäkuussa Valko-Venäjällä nostan taas 47 kilon sarjassa, Rantala suunnitteli. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

31.5.2020