Urheilu

Hanna Rantalan hieno arvokisavuosi huipentui EM-kultaan Euroopan ennätyksellä

Suomen ykköspenkkipunnertaja perustamassa uutta seuraa.
Hanna Rantala valittiin jo viime vuonna vuoden voimanostajaksi Suomessa.

Hämeenlinnalainen voimanostaja Hanna Rantala venyi vielä arvokisakauden lopuksi parhaimpaansa Euroopan mestaruuslavalla Luxemburgin Hammissa. Hän nosti perjantaina varustepenkin Euroopan mestariksi parantamalla kahdesti maanosan ennätystä alle 52-kiloisissa.

Rantalan ensimmäinen nosto 132,5 kilosta, ratkaisi jo mestaruuden ja tämän jälkeen hän lähti paineitta parantamaan Euroopan ennätystään 138,5 kg. Toisella nousi 139 kiloa ja kolmannella 140.

Ukrainalaishaastaja Oksana Pryhodko antoi Rantalalle painetta onnistumalla 130 kilosta, jolloin Rantalan oli onnistuttava avausraudoissaan, joita hän ei pitänyt helppoina.

– Painon kanssa oli vähän haastetta. Piti käydä hotellin juoksumatolla kisapäivän aamuna juoksemassa 300 grammaa pois. Lämmittelyssä rauta oli tietysti raskaampaa kuin treeneissä. Lähdin rohkeasti 132,5 kilosta, ja iski pieni paniikki, kun näin, mitä ukrainalainen laittoi tankoon, Rantala kertoi.

– Moni on kuitenkin sanonut, että olen sen verran kylmäpäinen, että kovissa paikoissa pystyn kääntämään sen energian voitoksi. Ennätykset tulivat sitten rennosti ja nätisti.

Toinen suomalainen, Marcela Sandvik nosti pronssia 120 kilolla. Sarjassa oli neljä nostajaa. Kaikkien sarjojen yhteispisteissä Rantala oli neljäs.

 

Aiemmin tänä vuonna Rantala voitti klassisen penkkipunnerruksen maailmanmestaruuden ja klassisen voimanoston MM-hopeaa kansainvälisen antidoping-koodiston alaisen IPF-liiton kisoissa. Kun kisakausi päättyi uuteen ennätykseen varustepenkissä, kokonaismenestys oli jopa parempaa kuin Rantala odotti.

– Kivasti tämä kruunasi kisavuoden. Nyt syksyllä on ollut vähän sairastelua, eivätkä Arnold-messukilpailut menneet toivomusten mukaan, niin tämä oli hyvä paikkaus. Tämä oli yhteissaldoltaan koko uran kirkkain mitalivuosi voimanostossa. Tulokset olisivat voineet olla parempia, mutta olen tyytyväinen, miten nopeasti toivuin viime talven ylikunnosta, nelinkertainen maailmanmestari pohti.

Suomen penkkipunnerruskermalle olisi tarjolla vielä SM-kisat joulukuussa, joilla on iso vaikutus ensi vuoden arvokisapaikkoihin. Toisaalta Rantala on näyttönsä jo antanut, joten hänellä on muita suunnitelmia.

– Odotan, mitä liitto päättää valintakriteereistä, mutta jos ei ole pakko, lähden suoraan rakentamaan kuntoa toukokuulle.

Viime vuodet Rantala on edustanut Laitilan Voimailijoita, mutta nyt hän on perustamassa Jouko Aholan kanssa uutta seuraa, Team Likeä, Hämeenlinnaan uuteen liikuntakeskus Likeen.

– Olemme saaneet uuden salin myötä uusia harrastajia lajin pariin, ja Hämeenlinnasta puuttuu oma seura. Se on ollut nyt kuukauden työn alla ja pitäisi saada vain virallistettua, Rantala paljasti.

Pidemmän aikavälin tähtäin on jo ensi vuoden Tokion MM-kisoissa ja uusien maailmanennätyksien tekemisessä. Varustepenkissä 52-kiloisten ME on 150 kiloa, jota Rantala on jo harjoituksissa hätyytellyt.

– Nyt on hyvä vauhti päällä kohti Tokiota. Tiedän, että minulla on vielä paljon voimia reservissä. Olen miettinyt, että lähden jahtaamaan sitä 150:ä. Nyt pääsen hiomaan paidalla siihen tarvittavaa loppuojennusta. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020