Urheilu

Hannu Tihinen vastaa kritiikkiin Jari Litmasen epämääräiseksi jääneestä roolista – "Ei voi sanoa, että Jari on Palloliitossa töissä"

Yksi kysymys on roikkunut pitkään suomalaisen jalkapallon yllä: Mikä oikein on Jari Litmasen epämääräiseksi jäänyt rooli Palloliitossa?

Litmanen ei ole Palloliiton työntekijä, vaan häneltä ostetaan neuvonantajapalveluita, kertoo Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen.

– Käytännössä ei voi sanoa, että Jari on Palloliitossa töissä, ostamme häneltä asiantuntijapalveluita, Tihinen sanoo.

– Jari on toiminut neuvonantajana ja asiantuntijana. Hän on toiminut maajoukkueiden eri tausta- ja valmennustiimeissä. Hän on tukenut pelaajia ja käynyt pelillisiä asioita läpi. Hänen roolinsa on asetettu tapauskohtaisesti. Se, mikä on nyt jäänyt pois nyt, on tehoryhmätoiminta, jossa Jari veti alueellisesti nuorten pelaajien leirejä ja antoi yksilöllistä valmennusta. Tätä ei kuitenkaan ole ollut enää tänä vuonna.

 

Litmanen toimii nyt käynnissä olevissa EM-kotikisoissa Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana.

Litmanen kuitenkin oli paikalla MM-kisojen finaalissa paikan päällä Moskovassa vain päivää ennen Suomen ensimmäistä EM-ottelua.

– Hän tuli myöhemmin paikalle, kyllä. Hän tuli maanantaina mukaan ja osallistui ainakin MM-kisojen finaaliin, sen tiedän, Tihinen toteaa.

Kun puhutaan EM-kotikisoista ja yksi valmentaja on MM-finaalikatsomossa ennen kisoja, voidaanko puhua täydellisestä paneutumisesta suureen EM-mahdollisuuteen, jonka Suomi sai järjestämällä kisat?

– Toki tässä tapauksessa tämä on Jarin päätös myös. Hän valitsi tämän, mutta asia oli myös sovittu valmennustiimin kanssa. Näin he ovat osanneet roolittaa valmentajien tehtävät oikein. Joukkueella on ollut mielestäni optimaalinen valmistautuminen tästä huolimatta.

 

Tihisen mukaan Litmanen saa korvausta valmentajana U19 EM-kisoista.

– Se on lähinnä pääsihteerin asia, mutta korvausta hän saa tietysti palveluistaan.

Mitä konkreettista Litmanen on voinut tuoda alle 19-vuotiaiden maajoukkueen valmennukseen, kun hän on ollut paikalla?

– Jari voi opettaa paljon yksityiskohtia alkulämmittelyistä lähtien erikoistilanteisiin ja pelinlukemiseen.

 

U19-maajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen toimii alle 19-vuotiaiden maajoukkueen lisäksi myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Lisäksi Malinen toimii Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen päällikkönä. Malisella on siis kolme merkittävää tehtävää Palloliiton sisällä.

Eikö tässä kärsi jokin ruutu – tai itse asiassa kaikki?

– Maaliskuussa paljon puntaroitiin, kun päädyttiin valmentajavaihdokseen alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa, jotta saisimme riittävän hyvän tuloksen aikaiseksi. Ajattelimme asian niin, että iso osa alle 19-vuotiaiden maajoukkuepelaajista tulee pelaamaan myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, se on looginen päätös.

Malinen – kuten Litmanenkin – vietti paljon aikaa ja energiaa ennen kisoja myös Ylen studiossa MM-kisojen asiantuntijana ennen kotikisoja. Kun maajoukkueessa tunnit, päivät ja viikot ovat kortilla, onko tämä osa optimaalista valmistautumisprosessia?

– Koen tärkeäksi, että henkilöt pystyvät oman jaksamisen kanssa ja toimenkuvansa kannalta jaksottamaan elämäänsä eri tavalla, Tihinen vastaa.

 

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue otti EM-kisoissa historiallisen MM-paikan. Valmennustiimissä ei ollut pelaajauransa hiljattain lopettaneita entisiä pelaajia, vaan uteliaita ja paneutuneita valmentajia, jotka eivät ole nimiä. Tulosta kuitenkin tuli.

Miksi maajoukkueiden valmennuspuolelle rekrytoidaan niin voimakkaasti entisiä pelaajia ohuella valmennuskokemuksella? Muun muassa Teemu Tainio, Mika Nurmela ja Antti Niemi ovat Litmasen lisäksi eri maajoukkueiden valmennuksessa mukana.

Onko se parasta valmennusosaamisen tarjoamista Suomen parhaille maajoukkuepelaajille? Tihinen kuitenkin vastaa tehtävissään tästä kokonaisuudesta.

– Entisten pelaajien palkkaaminen ei ole painotuskriteeri, että he tulisivat saman tien mukaan valmennukseen. Painotus on oltava se, että valinnat tehdään osaamisen kautta ja luodaan paras ympäristö ja tuki pelaajille, Tihinen vastaa.

Hämeen Sanomien lähteet kertovat Litmasen tienaavaan erittäin varteenotettavaa ja tuntuvaa korvausta palveluistaan Palloliitosta.

Kokeeko Palloliitto saavansa vastinetta sille rahalle, jonka se Litmaselle maksaa?

– Jarin rooli on palveluidensa lisäksi myös se, että hän tuo paljon näkyvyyttä suomalaiselle jalkapallolle. Sitä ei voi mitata rahassa. Se mikä on tärkeää ottaa huomioon, on hänen kansainvälinen verkostonsa, jolla hän pystyy auttamaan suhteiden luomisessa. Se on olennainen osa maajoukkuetoiminnassa. HäSa