Urheilu

Harjunrinteen koululla vauhdikas vaalipäivä RC-autokisan merkeissä

Harjunrinteen koululla päästellään sunnuntaina lujaa sähkökäyttöisillä radio-ohjattavilla autoilla. Nopeille kilpureilleen vauhtia tarjoilevat eri-ikäiset kuskit Ratamestari-kerhokisasarjan osakilpailussa.

Sarjan ensimmäinen osakilpailu ajettiin syksyllä ja vaalipäivänä on vuorossa toinen ja ratkaiseva osakilpailu. Kilpailupäivä alkaa aamulla kello 7 ja päättyy illalla noin kello 18.

Harjoitukset alkavat kahdeksalta, jonka jälkeen on vuorossa aika-ajot. Aika-ajojen perusteella jaetaan lähtöpaikat finaaleihin, jotka ajetaan iltapäivällä. Mukana kilpailussa on kuskeja aloittelijoista SM-kärkeen saakka. Tapahtuma on yleisölle maksuton ja kaikki ovat tervetulleita katsomaan ja tutustumaan pienoisautoilun vauhdikkaaseen maailmaan.

Ensimmäisessä Riihimäellä pidetyssä kerhokisasarjan osakilpailussa oli runsaasti yleisö tutustumassa lajiin. Daniel Uusitalo ja Anton Rantamäki innostuivat RC-autoilusta syksyllä. Isä ja poika ovat aktiivisesti käyneet monen muun harrastajan kanssa ajamassa RiiUA:n ja Riihimäen seurakunnan pitämässä RC-kerhossa sunnuntaisin kello 10–16. Nyt he osallistuvat ensimmäistä kertaa kilpailuun.

– Aloitimme yhdellä autolla ja parin viikonlopun jälkeen päätin hankkia myös itselleni auton, kertoo Uusitalo.

Kaksikolle autojen rassaaminen, säätäminen ja ajaminen ovat mukavaa puuhaa.

– Kerholle on mukava tulla. Täällä on hyvää porukkaa ja pääsee ajamaan, Anton kertoo.

RC-kerholla ajaminen on ilmaista. Kerhossa voi ajaa myös kerhoautolla, jos omaa autoa ei ole.

RC-autoilla ajetaan SM-, PM-, EM- ja MM-tasoilla eri luokissa. Sähköautojen vakioluokassa (TSS-10) on moottoriteho rajoitettu, ja kaikki kilpailijat ajavat saman tehoisilla koneilla. Näin moottorin teholla ei saa etua, vaan ajolinjat, ajotaito ja auton säätäminen ratkaisevat paljon.

TSS-10 on myös luokka, josta harrastus tavallisesti aloitetaan. Vauhtia 1:10 kokoisilla autoilla on kuitenkin yhtä paljon kuin mopoilla, mutta RC-autot kiihtyvät huomattavasti nopeammin.

Riihimäen Urheiluautoilijoiden nuoret kuskit Jona Oksanen, 15, ja Joonis Oksanen, 11, ovat SM-sarjan vakioluokan kärkikahinoissa sisäkauden jälkeen. Jona otti voiton viimeisestä sisäkauden kilpailusta Äänekoskelta ja siirtyi sarjan kakkoseksi. Sarja jatkuu ulkona asfalttiradoilla kolmella osakilpailulla, joita pojat odottavat jo innolla.

TSP-10-luokka on seuraavaksi tehokkain luokka, jossa on myös vakioidut moottorit ja nopeudensäätimet. Kaikista tehokkain luokka on TSM-10, jossa saa ajaa vapaasti viritetyllä koneella ja vauhdit ovat parhaimmillaan yli sata kilometriä tunnissa.

Asiasanat

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic