Urheilu Hämeenlinna

Härmän voittotili auki tahdonvoimalla – "Eniten ilahduttaa naisten osoittama asenne"

Härmän naiset vuodattivat hikeä ja osoittivat luonnetta avausvoiton arvoisesti Kakkosessa.
Härmän Eerika Lähdekorpi laittoi jalalla koreasti pyrkiessään FCFJ:n Aada Elfvengrenistä ohi. Kuva: Tomi Vesaharju
Härmän Eerika Lähdekorpi laittoi jalalla koreasti pyrkiessään FCFJ:n Aada Elfvengrenistä ohi. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmä lähti tavoittelemaan kauden avauspisteitään Naisten Kakkosessa, kun joukkue kohtasi sunnuntai-iltana Porvoon Futuran kotikentällään Kaurialassa. Alun vaikeuksien jälkeen joukkue osoitti voittoon tarvittavaa luonnetta ja nappasi täyden pistepotin lukemin 2–1 (0–1).

Ottelun ensimmäinen jakso alkoi vieraiden komennossa. Härmän pelin avaaminen oli hätäistä ja nopeisiin ratkaisuihin pyrkivää, jolloin pallosta luovuttiin usein aivan liian helposti. Ja kun pallo menetettiin, niin Futuran alhaalta lähteneet ristipallot oikealla laidalla pelanneelle Milla Vaarimolle aiheuttivat kommunikaatiokatkoksia Härmän vasemmalle puolelle.

Toppari Ella Rinta-Filppula avasi ottelun normaalista poiketen keskikentällä ja tämä oli omiaan lisäämään epävarmuutta uudessa puolustuslinjassa.

– Kauden avauspelin perusteella halusin keskikentälle voimaa ja Ella siirtyi sinne. Alimmassa linjassa tuli kuitenkin paljon ongelmia tästä johtuen ja toisella jaksolla palasimme entiseen, Härmän päävalmentaja Juha Lempinen perusteli kokeilua.

 

Taktinen stiplu johti vastustajan maaliin

Futuran johtomaali jakson puolivälissä oli kotijoukkueelta paha taktinen kömmähdys. Hyökkäyspään kulmapotkussa keskialueelle jätettiin kaksi vastaan kaksi -tilanne, vaikka ottelun alun kuluessa oli jo käynyt selväksi, että toinen Futuran pelaajista, Maxima Wall, on ylivoimaisesti kentän nopein nainen. Kun Wall voitti keskikentälle kimmonneen pallon Laura Långvikia vastaan ja kiihdytti täyteen vauhtiin kohti Härmän maalia, numerot muuttuivat vieraiden eduksi.

Maalin jälkeen ottelun kuva tasoittui ja Härmän keskikenttä pystyi lähettämään murtavia syöttöjä huomattavasti ylempää kuin aiemmin. Kärjessä pelanneet Eerika Lähdekorpi ja Karla Makkonen juoksivat vuorotellen pystyyn, mutta aivan huippupaikoille parivaljakko ei päässyt. Lähimpänä maalintekoa oli Rinta-Filppula, jonka laukaus pysähtyi Futura-maalin ylärimaan.

 

Ella Rinta-Filppula kentän kuningatar

Tauon jälkeen Rinta-Filppula otti paikkansa alimmasta linjasta ja Härmän alakerran peli rauhoittui selvästi. Myös keskikentän Sari Lapikisto sekä erityisesti toiselle jaksolle peliin vaihdettu Noora Kauranen pystyivät riistämään palloa ensimmäistä puoliaikaa ylempänä. Yhdestä Kaurasen erinomaisesta riistosta Härmä tasoitti pelin. Laura Lähdekorpi haastoi Futuran alimman linjan ja ansaitsi rohkeudestaan joukkueelleen rangaistuspotkun. Kentän kuningatar, Ella Rinta-Filppula, tasoitti lyhyellä vauhdilla tilanteeksi 1–1.

Kymmenen minuuttia edellisestä ja ottelun lisäajalla Rinta-Filppula löysi itsensä toistamiseen rangaistuspilkun takaa. Kaurasen röyhkeä haasto oli antanut topparille mahdollisuuden voittaa ottelu joukkueelleen, eikä kokenut peluri epäonnistunut.

Paljon hikeä ja luonnetta se vaati, mutta avauspisteet olivat turvassa.

– Eniten tässä päivässä ilahduttaa naisten osoittama asenne voiton eteen. Pelissämme on vielä paljon tekemistä, mutta tämä ehkä osoittaa meidän olevan oikeilla jäljillä, päävalmentaja Lempinen summasi illan annin. HäSa

Jari Virtasen kommentti: Maltti on valttia

Edelliset kaudet Härmän naisia luotsannut Tero Helin perusti joukkueensa pelaamisen pitkälti pallonhallinnan ympärille. Tälle kesälle penkin päähän astunut Juha Lempinen on avauskierrosten perusteella enemmän suoraviivaisemman pelin vaatija, joskin sunnuntain ottelun jälkeen mies toivoi joukkueensa pystyvän hallitsemaan keskikenttää paremmin. Kumpikin pelitapa ja sen onnistuminen on joka tapauksessa riippuvainen yhdestä asiasta: Maltista.

Mikäli Härmä haluaa jatkossa päästä kuskin paikalle pelin rytmissä, on Lempisen saatava ensinnäkin joukkueensa linjat lähemmäksi toisiaan. Kuudenkymmenen metrin läpisyöttö on onnistuessaan upea, mutta onnistunut toteutus valitettavan harvinainen. Toiseksi, keskikentälle on löydettävä pelaaja, joka määrittää milloin mennään nopeasti ja milloin odotetaan parempaa tilaisuutta. Ella Rinta-Filppula olisi tehtävään täydellinen, mutta aukko syntyy tällöin muualle.

Suoraviivaisuus ja kontrolli eivät ole toisiaan pois sulkevia tapoja pelata. Joukkue voi edetä linjojen yli nopeasti ja silti säilyttää tasapaino. Sen balanssin hakeminen ja löytäminen määrittää Härmän tämän kauden tarinan.

Päivän lehti

3.7.2020