Urheilu

HäUs palaa arvokilpailujärjestäjäksi viikonloppuna

Hämeenlinnan Uimaseura järjestää remontoidun uimahallin ensimmäiset suurkilpailut tulevana viikonloppuna, kun Ikäkausimestaruusuintien karsinnat rantautuvat Hämeenlinnan uimahalliin.

Kyseessä on 10–15-vuotiaiden tyttöjen ja 11–16-vuotiaiden poikien karsintakilpailu SM-finaaliin, joka uidaan Lappeenrannassa 30.11.–2.12. Vuonna 2017 IKM-karsintoihin osallistui valtakunnallisesti pitkälti yli 2000 uimaria.

Karsinnat kilpaillaan yhtä aikaa seitsemällä eri paikkakunnalla ympäri Suomea. 12–15 -vuotiaiden tyttöjen ja 13–16- vuotiaiden poikien jokaisen lajin valtakunnallisesti 16 nopeinta uimaria selviää finaaleihin.

Nuorimmat ikäsarjat uivat karsinnoissa suorana loppukilpailuna. HäUs isännöi Hämeen ja Kaakkois-Suomen alueen uimareita, ja yhteensä Hämeenlinnassa nähdään viikonlopun aikana 366 uimaria, jotka uivat kaikkiaan 2226 starttia. Hämeenlinnalaisia hyppää viikonlopun aikana altaaseen yhteensä 30 uimaria 179 startissa.

Viime vuosista poiketen HäUs:lla ei ole lähtökohtaisesti finaaleihin tähyäviä uimareita.

– Totuus on se, että tällä hetkellä meidän IKM-ikäluokkien uimarit eivät hätyyttele ikäryhmänsä ehdotonta huippua ja jokainen finaalipaikka on meiltä jo supersuoritus. Pieniä mahdollisuuksia on joillakin uimareilla, kun puhutaan siitä, että muutamalla uimarilla on eroa finaalipaikkaan yhdestä kahteen sekuntiin. Mutta siihen väliin saattaa mahtua noin 20-30 muuta uimaria, HäUs:n päävalmentaja Juuso Rantanen kuvailee uimaseuran lähtökohtia tulevaan kisaviikonloppuun.

Viikonlopun aikana hämeenlinnalaisittain mielenkiintoisimpia nimiä ovat Ilmari Partanen (P12-sarjassa), Joni Routamo (P13), Aada Viitamäki (T15), Siiri Reinonen (T14) ja Peppi-Stiina Ahti (T15). Rantasen mukaan ero ikäryhmän kärkeen on monilla muillakin uimareilla kurottavissa kiinni jo lähivuosina.

– Halliremontin vaikutus näkyy näiden ikäluokkien uimareiden suoritustasossa tällä hetkellä selvästi. Ei päästy 1,5 vuoteen harjoittelemaan altaassa tarpeeksi ja emme saaneet nostettua uintimääriä sille tasolle kuin niiden tulisi olla. Tämä vuosi on mennyt pääosin siihen, että uimarit ovat opetelleet elämään arkeaan siten, että pystyvät käymään harjoituksissa säännöllisesti 5-6 kertaa viikossa, kun samalla yläasteikäiset varsinkin isoissa kaupungeissa saattavat treenata säännöllisesti 7-9 kertaa viikossa. Se on iso, mutta ei mahdoton ero kurottavaksi. Eikä se tapahdu hetkessä, varsinkin kun samalla pitäisi olla malttia kasvattaa ja antaa nuoren kasvaa niin ihmisenä kuin urheilijanakin, Rantanen linjaa.

Ikäkausimestaruusuintien Hämeen- ja Kaakkois-Suomen alueen karsinnat uidaan Hämeenlinnan uimahallissa 2.-4.11. HäSa

Päivän lehti

8.8.2020