Urheilu

Helle ei haitannut Marski-challengen kilpailijoita – Outi Seppä ja Heikki Hihnala jättivät muut kauas taakseen

Kilpailun voittajat Outi Seppä ja Heikki Hihnala jättivät muut kauas taakseen.
Outi Seppä ja Heikki Hihnala tekivät muihin eroa Ahveniston olympiapuistossa. Kilpailijat pääsivät Apparalla muun muassa suppailemaan. Kuva: Tomi Vesaharju
Outi Seppä ja Heikki Hihnala tekivät muihin eroa Ahveniston olympiapuistossa. Kilpailijat pääsivät Apparalla muun muassa suppailemaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Toista kertaa Hämeenlinnassa kilpailtu Marski-challenge urakoitiin tänä vuonna armottomassa säässä, kun 30 asteen helle paahtoi multisport-kilpailuun lähteneitä joukkueita koko päivän ajan.

Kilpasarjalaisista ensimmäisenä maaliin ehtivät sekajoukkueesta huolimatta miesten sarjassa voittoon kilpailleet Omjakonin Outi Seppä ja Heikki Hihnala. Kaksikko oli ajallaan 4.52.35 maalissa reilusti ennen seuraavia.

– Kilpaileminen oli säästä huolimatta ihan mukavaa. Kuumuus tekee osansa, mutta rata oli kiva. Siinä oli paljon hienoja maastopyöräilyreittejä ja mäkeä, Seppä kehui.

Miesten sarjan toiseksi tuli kaksikko Tero Miettinen–Ilpo Lahtinen (aika 5.12.04) ja kolmanneksi Mika Salo–Jukka Palo (5.14.36). Naisten sarjan voittajia olivat entiset ampumahiihtäjät Teija Lehtimäki ja Pirketta Niskanen (6.52.07) ennen paria Katja Kiiliäinen–Riitta Kärkkäinen. Kolmanneksi sijoittuivat Laura Kraft ja Laura Paukkunen. Sekasarjan kolmen kärki oli Johanna Niittymäki–Janne Virkki (5.14.30), Mari Savolainen–Eetu Uotinen (5.19.41) ja Olli-Pekka Pohjola–Riikka Kivelä (5.25.03).

Multisport-kilpailu pitää sisällään erilaisia tehtäviä. Marski-challengessa kilpailijat hakivat rasteja maastopyöräilyn lisäksi Ahvenistonjärvellä juosten, sup-lautaillen ja flowparkissa kiipeillen. Parolannummella kilpailijat juoksivat maastojuoksun lomassa neljä kertaa kuntoportaat ylös.

– Meillä oli tavoitteena päästä kiipeilyyn kärjessä. Tiesimme, että siinä tulee ruuhkaa, kun joukkueita on tulossa paljon. Onnistuimmekin tavoitteessamme, kun pari miesjoukkuetta teki pummeja, Hihnala kertoi.

Ahvenistonjärven tehtäväsarjan jälkeen kaksikko saikin edetä johtoasemassa maaliin asti.

– Kiipeilyn, suppailun ja juoksun jälkeen saimme mennä kahdestaan. Siihen asti menimme aika kasassa sellaista kissa-hiiri-leikkiä, Seppä kertasi.

Voittajajoukkueen eteneminen oli pääsääntöisesti suoraviivaista, mutta loppuvaiheessa silläkin oli hetkellisesti vaikeuksia suunnistamisessa.

– Meillä oli pientä hakemista 21 ja 22 rastin kohdalla. Se oli meille vähän hitaampi paikka, jossa joku on voinut saada meitä hieman kiinni. Muuten menimme varmaan ihan samaa vauhtia, Seppä kertoi.

– Oli niin paljon polkuja, etteivät polut kartalla ihan riittäneet verrattuna siihen mitä oli maastossa, Hihnala säesti.

Kokeneet urheilijat ovat pisimmillään kilpailleet paljon pidempiä kilpailuja kuin Marski-challenge, mutta myös lyhyempi koitos vaatii paljon.

– Vauhtia täytyy pitää koko ajan yllä verrattuna pitkään kilpailuun. Valmistaudumme juuri MM-sarjan Kroatian kilpailuun, johon tämä oli hyvä harjoitus. Piti olla vauhtia, mutta silti piti myös suunnistaa. Kroatian kilpailu kestää varmasti 70–80 tuntia yhteen menoon, Seppä sanoi.

Multisport-urheilijoiden harjoittelu muistuttaa Sepän mukaan paljon triathlonistien harjoittelua.

– Välillä tehdään pitkiä lenkkiä ja välillä lyhyitä, kun täytyy pitää vauhtia. Käymme iltarasteilla ja pyöräkilpailuissa, jokainen omaan tahtiin kotona, hän sanoi.

Monipuolinen laji vaatii kilpailijoilta lajitaitoa useammasta urheilulajista, varsinkin suunnistuksesta, joka on tärkeässä osassa varsinkin pitkissä kilpailuissa.

– Suoritus on aika kaukana täydellisestä, jos suunnistus ei toimi, vaikka olisi hyvässä kunnossa, Hihnala muistutti.

Hän myös painotti, että jokaisessa lajissa pitää joka tapauksessa olla hyvä.

– Olen suppailut SM-tasolla ja Outi pyöräillyt ja juossut. Ihan Suomen huippu ei tarvitse olla, mutta kohtuullinen kuitenkin, että kisoihin kehtaa mennä joka lajissa, Hihnala sanoi. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic