Urheilu

Hiihtomaajoukkueen kuviot uudistettiin – Laura Mononen ei näe muutoksissa dramatiikkaa

Kokenut A-maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen korostaa urheilijan omaa vastuuta.
Kuva: Pertti Koivunen
Kuva: Pertti Koivunen

Suomen maastohiihtomaajoukkueen valmennuskuviot uudistettiin kuluneen kauden päätteeksi, kun kokonaismenestys ei ollut sillä tasolla kuin odotukset.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran A-maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen ei näe suurta dramatiikkaa muutoksissa ja niiden taustoissa.

– Maajoukkueen henki oli kuluneella kaudella hyvä. Olemme niin paljon yhdessä, että tietenkin asioiden tulee sujua ja yhdessä pärjätään hyvin. Asiat ehkä kärjistyvät hieman loppukaudesta, kun kaikki ovat väsyneitä ja tulostaso on ollut mitä on, Mononen korostaa.

– Mutta ei se tietenkään ollut Haaviston Matin vika, ettei jymymenestystä viime kaudella tullut. Maajoukkueen leirejähän on vähän verrattuna siihen, mitä kukin meistä yksin harjoittelee ja oman valmentajan merkitys on suurempi.

Valmennustiimin uudelleen organisoinnissa Matti Haavisto siirtyi päävalmentajan paikalta maajoukkueen johtajaksi ja valmennusvastuun ottivat miehissä Monosen henkilökohtainen valmentaja Teemu Pasanen ja Mikko Virtanen sekä naisissa Ville Oksanen ja Ilkka Jarva.

 

Tavoitteina ovat roolitusten selkeyttäminen ja valmennuksen tehostaminen.

– Ei oman valmentajani rooli tietenkään maajoukkuetoiminnassa minuun vaikuta, koska Teemu on miesten päävalmentaja. Mutta tietenkin henkilökohtaisen valmentajan merkitys on suuri. Hän tekee suunnitelmat, joita sitten minä kuitenkin lopulta toteutan eli vastuu harjoittelusta on tietenkin urheilijalla itsellään, Mononen puntaroi.

– Maajoukkueessa on tärkeää toimintatavat ja esimerkiksi arvokisoissa se, miten matkavalinnat tehdään ja perustellaan.

 

Uudistetussa maajoukkueessa ryhmäjaot poistettiin ja haastajaryhmän urheilijat harjoittelevat pääosin A-maajoukkueen kanssa yhdessä isolla joukkueella. Ryhmäharjoittelulla tavoitellaan laajaa tasonnostoa.

Maajoukkueen sukupolvenvaihdos on kesken ja nuorten urheilijoiden tukemiseen toivotaan uudella toimintamallilla löytyvän enemmän resursseja.

A-statuksella olevat yksitoista urheilijaa saavat edelleen etuja verrattuna muuhun ryhmään. Näihin kuuluvat esimerkiksi tarpeelliseksi katsotut leiripäivät muun muassa korkealla sekä osa tukipalveluista.

– Maajoukkueen leiritys alkaa Norjan Sognefjelletissä 27. toukokuuta ja lisäksi kesän aikana on muutama leiri ulkomailla. Olen maajoukkueen vanhin naishiihtäjä, mutta en tunne itseäni vanhaksi, ja se on tärkeämpää kuin ulkopuolelta tulevat kommentit, 34-vuotias Mononen painottaa. HäSa

Päivän lehti

16.7.2020