Urheilu

Hiihtoseuran naiset mielivät paluuta vallankahvaan viestissä – Laura Mononen rauhallisemmalla valmistautumisella maajoukkuekauteen

Laura Mononen tähtää menestykseen MM-ladulla vaikean kauden jälkeen. Maija Hakalalla ja Anni Kainulaisella toiveissa maajoukkue-edustukset.
Laura Mononen, Maija Hakala ja Anni Kainulainen odottavat taas uutta menestystalvea kotimaisilla ja jopa kansainvälisillä laduilla.

Etelä-Suomessa lämpötilat pysyttelevät vielä kymmenen asteen päällä, mutta maastohiihdon Suomen cup käynnistyy jo ensi viikon lopulla Vuokatissa, jossa hiihdetään vapaan tyylin sprintit ja perinteisen viestit. Vuokatista alkaa Hämeenlinnan Hiihtoseuran kokeneen naiskolmikon uusi menestysjahti, jonka tavoitteena on paluu Suomen kärkeen vaikean viime kauden jälkeen.

Laura Mononen, Maija Hakala ja Anni Kainulainen nappasivat viime talvenakin SM-viestipronssia ja Suomen cupin joukkuepisteiden kolmannen sijan, mutta henkilökohtaisesti jäivät tavoitteistaan. Kolmikko hiihtää viestejä yhdessä seitsemättä kautta.

– Sanoisin, että meillä on taas voitto tavoitteena. Kaikkien pitää kyllä onnistua kunnolla, kun nykyään on niin kova taso. Onnistuessa ilo on sitten kolminkertainen. Haluamme varmasti kaikki kolme olla aina paikalla viesteissä, Hakala toteaa.

– Kahtena viime kautena pronssi on ollut oikeastaan ylisuoritus, kun viime talvena oli lähellä, etten pystynyt edes hiihtämään.

– Itselleni viestit ovat kauden pääkisoja. Niihin satsataan, vaikka viikonloppuna olisi muitakin matkoja. En ole ollut henkilökohtaisesti lähelläkään mitalia SM-kisoissa, mutta viestissä on ollut kiva tulla edes vaihtoon ensimmäisenä, hyvänä viestihiihtäjänä profiloitunut Kainulainen täydentää.

Yksilötasolla Monosella on tutusti eri päämäärät kuin kahdella muulla. Hän on kuulunut A-maajoukkueeseen seitsemän vuoden ajan ja kiertää pääasiassa maailmancupia. Nyt hän ilmoittaa tavoitteikseen helmi–maaliskuun MM-kisojen distanssimatkat, joita ennen hän tähtää vuodenvaihteen Tour de Skille.

– Viime kausi oli niin totaalipettymys, että toivon vain pystyväni hiihtämään maailmancupia samalla tasolla kuin ennen. Totta kai haluan menestyä, mutta olen nyt varovainen tavoitteiden kanssa. Pitää vain päästä positiiviseen kierteeseen, ettei käy niin kuin viime kaudella, kun heikot tulokset alkoivat syödä mieltä, parhaimmillaan maailmancupin kokonaiskisassa toissa kaudella kymmenenneksi sijoittunut Mononen ennakoi.

Mononen on rakentanut kuntoaan eri tavalla kuin viime kausina. Maajoukkue leireilee tällä hetkellä vuoristojäätiköllä Italian Val Senalesissa, kuten ennenkin lokakuussa. Mononen totesi, ettei korkean paikan harjoittelulla ole saavutettu kilpailuetua, ja jätti alppimatkan väliin.

– Viime keväänä huomasin, ettei kroppa ollut ollenkaan kunnossa oikeastaan koko kaudella, kun aloin harjoitella. Aineenvaihdunta lihaksissa ei oikein toiminut, mutta nyt pääsin suhteellisen nopeasti kiinni normaaliin tilanteeseen. Korkean paikan leiri on pieni riski, jos on ollut jo pari viikkoa kuormittuneena. Siinä pitää palautuakin ennen kuin kisat alkavat melkein heti pyöriä, Mononen perustelee.

Harjoittelussaan Mononen on painottanut hänelle, kuten suomalaisille yleensäkin, heikompaa vapaata hiihtotapaa.

– Kaikki tehoharjoitukset on tehty vapaalla. Kesäkuun alun jälkeen en ole käynyt lumella, joten jännittää lähteä heti hiihtämään ensi viikolla, mutta ehkä se muistuu mieleen, kun sitä on niin paljon tehnyt vuosien varrella.

Hakalalla ja Kainulaisella kauden pääkisat tulevat vastaan huomattavasti nopeammin. Hyvän kansallisen tason kaksikko halajaa Kuusamon maailmancupin kansalliseen ryhmään marraskuun lopussa. Se tarkoittaa, että näytöt on annettava marraskuun 10.–11. päivä Rovaniemen Suomen cupissa.

– Rovaniemen kisa on ainoa tarkkailukisa ennen Rukaa, joten sauma on ohut, jos on silloin kipeänä tai voitelu epäonnistuu. Joulukuussa on sitten Skandinavia-cupia, jonka kautta voi päästä talven maailmancupeihin. Kesä oli vaikea, ja tuli sairasteltua paljon, mutta nyt kunto vaikuttaa hyvältä, Hakala ounastelee.

– Haaveena on hiihtää maailmancupin pisteille. Se vaatii toki pääsyä Rukalle, jonne ei ole kuin ihan muutama paikka tarjolla. Toivon kuitenkin enemmän, että lähentyisin maailman kärkeä ajallisesti, vaikka kahden minuutin päähän kympillä, päättää Kainulainen. HäSa