fbpx
Urheilu

Hilpas Sulin on nähnyt kaikki Suomen kotikisat

HPK:ssa mittavan uran niin pelaajana kuin valmentajana tehnyt Hilpas Sulin, 77, on seurannut MM-jääkiekkoa paikan päällä aina, kun kisat on järjestetty Suomessa.

Sulin oli kisakatsomossa jo vuonna 1965, kun MM-kisat pelattiin Tampereella Hakametsän hallissa. Seuraavissa kotikisoissa Sulin oli ikäluokkamaajoukkueen valmentajana myös töissä. Hän teki erilaisia peliin liittyviä tilastoja.

– Kisat, kisatapahtumat ja tilastojen tekeminenkin on muuttunut niistä vuosista paljon – yhtä lailla kuin lyijykynistä on siirrytty tietokoneaikaan, Sulin kertoo.

Hän on HPK-legenda jos kukaan. Sulin pelasi HPK:ssa kolmella vuosikymmenellä ja aloitti ansiokkaan valmentajauransa Kerhossa 1960-luvulla pelaajauransa jälkeen. Kerhoon edustusjoukkueen valmennuksesta Hilu vastasi 1980-luvun alkupuolelle saakka. Hän oli myös nuorten maajoukkueen valmentaja. Suomen 18-vuotiaiden joukkue voitti Sulinin luotsaamana EM-hopeaa vuonna 1983.

Sulin oli itseoikeutettuna oranssilegendana Helsingissä tiistaina seuraamassa Suomen ja Sveitsin välistä ottelua. HPK vei kausikorttilaistensa arvonnassa onnen suosiossa olleet MM-peliin. Reissun toinen kerholegenda oli vuoden 1995 maailmanmestari Marko Palo.

Tämän vuoden kisareissu oli Sulinille jo toinen. Hän oli paikan päällä katsomassa Suomen ottelua sunnuntaina muiden jääkiekkoleijoniksi aateloitujen kanssa.

– Urheilullisesti kisat ovat menneet ainakin Suomen päässä hyvin. Järjestelyt ovat onnistuneet kaikin puolin. Suomen joukkuekin aloitti kisat kahdella voitolla. Uskon, että Leijonat parantaa peliään kisojen vanhetessa ja myös maalinteko onnistuu paremmin, Sulin miettii.

MM-kisojen pääsylippujen hinnoista on riittänyt juttua. Sulinin mielestä medialla nämä jutut ovat menneet jo yli.

– Ne jutut vievät makua kisoilta. Malttia pitäisi mediallakin olla enemmän. Tiedän, mihin Jääkiekkoliitto laittaa kisojen tuottoa. Ei suomalainen kiekkoilu olisi näin hyvässä jamassa, ellei kisatuottoja olisi laitettu aikoinaan talteen ja siirretty nyt enemmän nuorisopuolelle, josta lahjakkuudet tulevat.

– Toisaalta ymmärrän fanien kritiikinkin. Leijonien fanien joukossa on työttömiä ja pienituloisia ihmisiä. Siinä mielessä kritiikki on ollut ehkä paikallaan.

Suomi loppupeleihin

Sulin uskoo, että Leijonat menee näissäkin kisoissa pitkälle.

– Toivon ja uskon niin. Suomella on erinomaiset maalivahdit ja puolustuspeli on rakennettu tiukaksi. Yhdysvallatkin jo hävisi, Kanadakaan ei ole vielä täysin vakuuttanut. Sveitsi on varmasti kova joukkue ja Slovakialla on hyviä ja luisteluvoimaisia yksilöitä. Tukholman lohkosta vahvimmilla lienevät Venäjä ja Ruotsi, hän uumoilee.

MM-kisoissa taso on laajentunut. Entiset pienet (esimerkiksi Sveitsi, Norja ja Tanska) pystyvät yllätyksiin.

– Paljon on lajissa tapahtunut. Ison veden takanakin (NHL) seurataan tilannetta tarkasti. KHL-liiga laajenee ja sen taso nousee. Siellä on rahaa ja sinne alkaa mennä jo maailman parhaimmistoon kuuluvia pelaajia.

Leijonissa Hilun silmää on ilahduttanut muun muassa Juuso Hietanen, Kerhon kasvatti.

– Juusohan on kolmannen polven pääsarjakiekkoilija. Hänen isänsä Aarno pelasi Tarmossa samoihin aikoihin kuin minä pelasin Kerhossa. Juuson isä Juha Hietanen pelasi puolestaan pitkän uran Kerhossa, tuumaa Sulin, joka oli vuosia Juha Hietasen edustaman HPK:n päävalmentaja.

– Juuson pelikäsitys on mainio, hän on hyvä luistelija ja on pelannut erittäin hyvin Leijonissakin, Sulin jatkaa.

Omat pojat mukana

Omena ei ole pudonnut kauas puusta Sulinin perheessäkään. Jos on Hilpas intohimoinen jääkiekkomies, samat sanat pätevät hänen poikiinsa Mikaan ja Juhaan. Kumpikin on pysynyt lajissa mukana oman pelaajauransa jälkeenkin. Mika Sulin on Helsingin MM-kisojen pääsihteeri ja hänen pikkuveljensä Juha Sulin Leijonien hieroja jo monen kauden ajan.

– Hienoa, että pojat ovat lajissa mukana. Olen heistä ylpeä, isä-Hilpas myöntää.

Mika Sulinia odottavat vielä haastavammat tehtävät. Hänethän valittiin seuraavaksi Suomen olympiakomitean pääsihteeriksi. Urheilu pysyy, mutta lajikirjo sen kuin kasvaa.

– Sanoin Mikalle, että pidä jalat maassa ja pää kylmänä – sinulta odotetaan siinä tehtävässä paljon, Hilu kertoo. (HäSa)

Asiasanat

Menot