fbpx
Urheilu

HJK:ssa nähdään Lauri Kestille kirkas tulevaisuus – "Spesiaalitapaus"

Siirto hallitsevan Suomen mestarin organisaatioon on HJS-kasvatti Lauri Kestille seuraava askel kohti jalkapalloammattilaisuutta
Lauri Kestin pelipaidasta vaihtuu yksi kirjain – hän on nyt HJK:n mies. Kuva: Janne Heinonen, kuvakooste: Soile Toivonen

Viime kaudella läpimurtonsa myös aikuisten tasolla tehnyt 16-vuotias Lauri Kesti on allekirjoittanut kahden vuoden sopimuksen Helsingin Jalkapalloklubin kanssa.

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran edustusjoukkueen murheellisen viime kauden yksi valopilkuista pelasi Kakkosessa 21 peliä tehden niissä kaksi maalia. HJS:n tie vei syksyn päätteeksi Kolmoseen, mutta Kesti jatkaa kehittymistään kohti jalkapalloammattilaisuutta Suomen ykkösseuran riveissä.

HJK:n poikien akatemiajoukkueiden valmennuspäällikkö Erkki Valla kertoo helsinkiläisten seuranneen Kestin uraa jo vuosia.

– Lauri on ollut pitkään kiikarissamme. Yhteistyö HJS:n kanssa on mahdollistanut Laurin harjoittelemisen sekä pelaamisen kansainvälisissä turnauksissa kanssamme. Laurin tyylisistä ja tasoisista laitapelaajista ei tällä hetkellä ole ylitarjontaa ja näemme nuoressa pojassa HJK-tason potentiaalin.

 

Erkki Vallan sanoista kuuluu läpi paitsi isot odotukset Lauri Kestin suhteen, myös se, kuinka erikoislaatuisesta pelaajasta on kyse.

– Emme tuo seuraamme pelaajia, joissa näemme Veikkausliiga-tasoisen potentiaalin. Heitä löytyy kyllä omastakin organisaatiostamme riittävästi. Ulkopuolelta HJK:hon tulevalla pelaajalla täytyy olla edellytykset kehittyä paitsi HJK:n, myös kansainvälisen tason pelaajaksi. Lauri Kesti on siis spesiaalitapaus ja kaiken mennessä suunnitellusti, yksi edustusjoukkueemme tulevaisuuden nimistä, Valla painottaa.

Lauri Kesti on itse tyytyväinen siirrosta ja vaikka logo rinnassa on uusi, niin seuran tavat ovat tulleet tutuiksi jo aiemmilla harjoitus- ja pelikomennuksilla.

U17-maajoukkueen kanssa alkuvuodesta Valko-Venäjällä neljä maaottelua pelannut Kesti kokee tällä hetkellä toimivansa ympäristössä, joka tukee jalkapalloilijana kehittymistä oikealla tavalla.

– Kilpailullinen ja ammattimainen ympäristö kehittää pelaajana joka päivä. Yksi iso asia on henkilökohtainen talenttivalmentaja, jonka kanssa käymme pelaamista ja harjoittelua yksityiskohtaisesti mm. videoiden avulla läpi. Pelaajana minulla on vielä pitkä tie kehittymisessä huipputasolle, mutta koen pysyväni hyvin vauhdissa mukana, muun muassa Hollannissa FC Twenten sekä Heerenveenin testileireillä viime vuoden aikana vieraillut Kesti kertoo.

 

Muutto uuteen kaupunkiin, uuteen kouluun ja seuraan on iso asia nuoren ihmisen elämässä.

Tuttu ja turvallinen ympäristö jää taakse, oma vakiintunut asema lapsuus- ja nuoruusajan joukkueessa vaihtuu usein jopa armottomaankin kilpailutilanteeseen paikasta auringossa. Jotta kehitys harjoituskentällä jatkuu, pitää koti- ja kouluasiat olla kunnossa myös uudella paikkakunnalla.

– Äidin ja isän läsnäolo ja tuki täällä Helsingissä on minulle erittäin iso ja merkityksellinen asia. Onneksi he pystyivät järjestämään asiat niin, että tämä on mahdollista. Uskon, että seurankin puolelta erilaista tukea olisi ollut saatavilla, mutta tämä järjestely takaa minulle parhaan mahdollisuuden keskittyä niin kouluun kuin jalkapalloonkin, Pohjois-Haagan Yhteiskoulun urheilulukion ensimmäisellä luokalla opiskeleva Kesti toteaa.

 

Mikä tekee Lauri Kestistä yksilön, joka läpäisee Suomen tiukimman pelaajaseulan?

Viime kauden HJS:ssa Kesti oli yksi liian harvoista pelaajista, jotka kykenivät ymmärtämään ja toteuttamaan valmentaja Lauri Hakasen valitsemaa pelitapaa. Pelaaja itse pitää vahvuutenaan kykyä kuljettaa palloa, eli toisin sanoen nopeutta, taitoa ja myös uskallusta haastaa vastustajaa.

Erkki Valla puolestaan näkee Kestissä monipuolisen laitapelaajan.

– Lauri on hyvä puolustaja, mutta pallovarmuutensa ansiosta hän kykenee myös ylemmän laitapelaajan rooliin. HJK haluaa moderneja laitapuolustajia, jotka tekevät ensisijaisesti työnsä alaspäin, mutta tuovat lisäksi hyökkäyspeliin uhkaa omalta laidaltaan. Laitapelaajilta odotetaan myös maaleja.

 

Mietittäessä tulevaisuuden tavoitteita ja odotuksia, pelaajan ja seuran ajatukset kulkevat hyvin käsi kädessä.

Lauri Kesti näkee tulevaisuutensa ulkomailla.

– Ensisijainen tavoite on murtautua tällä kaudella Klubi 04:n pelaavaan kokoonpanoon Kakkosessa ja pelata hyvä kausi. Maajoukkueella ei ole karsintoja tai kisoja, mutta muutama tapahtuma kuitenkin. Ajallisesti tavoitteiden täyttymistä on vaikea rajata, mutta selkeänä päämääränä on pelata tulevaisuudessa ammattilaisena ulkomailla.

HJK:lla on Lauri Kestin varalle selkeä ja tarkkaan ajoitettu suunnitelma.

– Tällä kaudella Lauri pelaa ja harjoittelee Klubi 04:n kanssa ja ottaa vahvan roolin siinä joukkueessa. Kaudella 2020 liigajoukkue alkaa tulla osaksi säännöllistä toimintaympäristöä paitsi harjoitusten, myös harjoituspelien, Suomen cupin ja mahdollisesti myös Veikkausliigapelien osalta. Kaiken mennessä hyvin, kaudella 2021 Lauri Kesti on täysiverinen HJK:n ykkösjoukkueen pelaaja, Erkki Valla kertoo vailla epäilyksen häivääkään äänessään. HäSa

Menot