Urheilu

HJS aikoo pysyä Kakkosessa pitkään Hakasen kanssa

Lauri Hakanen ryhtyy päätoimiseksi valmentajaksi ja ottaa vastuulleen HJS:n edustuksen lisäksi vanhimmat juniorit.
Lauri Hakanen on toiminut sivutoimisesti HJS:n edustusjoukkueen päävalmentajana sen kaikki neljä kautta. Kuva: Tomi Vesaharju
Lauri Hakanen on toiminut sivutoimisesti HJS:n edustusjoukkueen päävalmentajana sen kaikki neljä kautta. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Jalkapalloseurassa on muurattu ensi kauden perustukset välittömästi päättyneen jälkeen. Seuran edustusjoukkueen miesten Kakkoseen toistamiseen kahden vuoden sisään nostanut Lauri Hakanen jatkaa päävalmentajana, mutta nyt päätoimisena.

Hakasen kolmevuotiseen valmentajapestiin kuuluu edustusjoukkueen lisäksi A- ja B-junioreiden valmennuspäällikön tehtävät ja Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan jalkapallovalmennus. Hänen vastuulleen tulee myös HJS:n valmennuslinjasta päättäminen.

– Tulevan sopimuskauden aikana uskon, että saamme luotua kestävän mallin miten jatkossa huippuvaiheen joukkueet toimivat vielä tiiviimmin yhteistyössä ja sitä kautta saamme luotua pelaajille selkeän jatkumon HJS:n riveissä, Hakanen totesi HJS:n tiedotteessa.

– HJS on ottanut viime vuosina hyviä askelia kohti laadukkaampaa pelaajan arkea ja toiminnassa on selkeä suunta eteenpäin.

Edustusjoukkue toimii oman yhdistyksensä, HJS Akatemia ry:n alla, kun taas kaikki juniorit kuuluvat HJS ry:hyn, eli Hakasella on käytännössä kaksi työnantajaa.

Hakanen valmentaa HJS:n jalkapalloilijoita siis käytännössä lukioiästä asti.

Koko HJS:n huippujalkapallolle värväys on iso, sillä Hämeen Sanomien tietojen mukaan Hakasta valmentajakseen tavoitteli muutama muukin vähintään samalla tasolla pelaava seura, ja neuvottelut kestivät käytännössä puoli kautta.

– Varmasti edistää asiaamme, että saamme jäsenneltyä näin pelaajaputken B-junioreista eteenpäin. Saamme työnkuvat kohtuullisemmiksi, ja teemme muutoksia myös 12–15-vuotiaiden valmennukseen, kertoo HJS:n toiminnanjohtaja Tommi Laitila.

– Saamme yhden yhtenäisen mallin, jonka eteen teemme töitä. Tartumme varmasti pelaajien yksilölliseen kehittämiseen, koska sitä kautta joukkueetkin kehittyvät.

Ensi kevätkaudella HJS:n A-juniorit pelaavat SM-karsintaa. B-junioreilla viime kausi ei mennyt yhtä hyvin, sillä joukkue valahti SM-karsinnasta puolessa vuodessa Ykkösen jumboksi ja Kakkoseen. Nyt nämäkin joukkueet ovat Hakasen valvovan silmän alla.

– On selvää, että B-juniorien tasoon emme ole tyytyväisiä, mutta A-juniorit pelaavat oikealla tasolla. Tarvitsemme ehdottomasti johtajuutta, selkeyttä ja pitkäjänteisyyttä. Lare tuo varmasti ajatuksensa, miten saamme nostettua tasoa, jotta edustuskin saa vakiinnutettua sarjatasonsa, Laitila tuumaa.

HJS:ssä on nyt yhteensä kolme täysipäiväistä päätoimista valmentajaa. Valmennuspäällikkö Mika Pulkkinen jatkaa vastaamista C- ja D-junioreista ja Joni Reijo sitä nuoremmista.

Edustusjoukkueen omavaraisuus HJS-junioreiden avulla on ollut arvo koko joukkueen nelivuotisen olemassaolon ajan.

Nyt yhteistyö HJS-osastojen välillä kuitenkin syvenee, ja päämääränä on HJS Akatemian toiminnanjohtaja Ville Dahlmanin mukaan entistä valmiimpien pelaajien saaminen edustusjoukkueeseen ja siten omavaraisuus myös korkeammalla sarjatasolla.

– Lare tuntee luonnollisesti seuran, mutta myös juniorikentän nuorten maajoukkueiden kautta, joissa hän on ollut mukana. Tämä on iso panostus rahallisesti edustusjoukkueelta myös junioripuolelle, Dahlman sanoo.

Ensi kauden kokoonpano rakentuu linjan mukaisesti omien kasvattien ympärille. HJS aikoo kilpailla myös muualta tulevista pelaajista, mutta lähinnä juniori-iässä.

– Tämä on signaali nimenomaan sitä kohtaan, että saisimme nuoria pelaajia laajemmalta alueelta kasvamaan korkoa, ei vain Hämeenlinnasta. Haluamme eteenpäin pyrkiviä pelaajia, jotka ovat valmiita kehittämään itseään, Dahlman selvittää.

– Rahalla emme edelleenkään mässäile. Viimekautisista kukaan ei ole ainakaan tämän hetken tiedolla lähtemässä, eikä kenellekään ole tärkeää hypätä juuri nyt liigaan tai Ykköseen.

HJS Akatemian johtava tavoite edelliset neljä kautta, jotka joukkue myös pelasi Hakasen alaisuudessa, oli nousta vuodeksi 2020 Kakkoseen. Tämä tavoite on nyt toteutunut – kahdesti.

HJS voitti Tampereen Kolmosen lähes täysin omalla pelaajatuotannollaan. Vakioavauskokoonpanosta muiden seurojen kasvatteja olivat Paavo Ahola (RiPS) ja Juuso Huhtapelto (Pato), joista jälkimmäinen on pelannut HJS:n miehissä sen jokaisella kaudella.

Kakkosessa omavaraisuudesta kiinni pitäminen on vaikeampaa. Sarjassa niin sanotusti omillaan pelaavat vain isojen HJK:n, Hongan, Ilveksen, SJK:n ja VPS:n reservi-/akatemiajoukkueet.

Sarjapaikan pitämisen ei tällä kertaa pitäisi olla ongelma, uskoo Dahlman.

– Emme enää halua tulla piipahtamaan Palloliiton sarjoissa. Haluamme vakiintua hyvälle Kakkosen tasolle ja luoda edellytyksiä sille, että voisimme tulevaisuudessa pelata korkeammallakin. Meidän tämän kauden joukkue oli valmiimpi Kakkoseen kuin edellisen kauden, vaikka olikin nimettömämpi, Dahlman arvioi.

– Hämeenlinnalaisten nuorten perustaso pitää saada sellaiseksi, että saamme siitä hyvän rungon, jota tarvittaessa vahvistamme hankinnoilla. Juuri nyt tärkeintä on, että Hakanen pääsee tekemään töitä koko HJS:n huippuvaiheen kanssa.

Hakanen aloittaa uuden toimensa marraskuun 1. päivä. Samalla käynnistyy valmistautuminen ensi kauteen. HäSa

Päivän lehti

27.2.2020