Urheilu Hämeenlinna

HJS Akatemian puheenjohtaja väsyi työtaakkaansa – Uusitorpan mielestä seuran pyörittäminen Kakkosessa nojaa liikaa vapaaehtoisiin

Tomi Uusitorpalle riitti HJS Akatemian puheenjohtajana kolme vuotta. Joni Meltoranta perii puheenjohtajuuden Kolmoseen pudonneessa seurassa, jonka toiminta on turvattu ainakin ensi kaudeksi.
Tomi Uusitorppa luotsasi Hämeenlinnan Jalkapalloseuran edustusjoukkuetoimintaa HJS Akatemia ry:n puheenjohtajana sen ensimmäiset kolme kautta. Nyt pallo on entistä vahvemmin toiminnanjohtaja Ville Dahlmanin käsissä. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran Akatemia ry:n syksyllä väistyneen puheenjohtajan Tomi Uusitorpan jaksaminen alkoi tulla tappiinsa viime kesän aikana. Vapaaehtoisena tehtävää hoitaneen Uusitorpan mielestä talkoolaisten vastuu jalkapalloseuran edustusjoukkuetoiminnasta kasvoi liian suureksi.

Yhtälö, jossa aikaa vievä vapaaehtoistyö pitäisi sovittaa omaan työ- ja perhe-elämään ei ole helppo.

– Vapaaehtoistyön pitäisi rikastuttaa elämää ja olla mukavaa tekemistä arjen keskellä. Kun siitä tulee pakonomaista ja se alkaa vaikuttaa negatiivisesti omaan käyttäytymiseen, on syytä pysähtyä, Uusitorppa huomauttaa.

Jotain urheiluseuran arjesta kertoo se, että puolen vuoden aikana jatkajaa hallituksen puheenjohtajalle ei löytynyt. Lopulta pestin otti Joni Meltoranta – sama mies, joka aikoinaan houkutteli Uusitorpan hämeenlinnalaisen edustusjalkapallon vetäjäksi.

– Nyt oli oikea hetki hypätä toiminnasta pois myös sen vuoksi, että jo valmiiksi tehdyt yhteistyösopimukset takaavat yli puolet edustusjoukkueen kahden seuraavan kauden kuluista. Selusta on siis turvattu ja seura on helppo siirtää terveellä pohjalla seuraavien tekijöiden haltuun, pitkän päivätyön hämeenlinnalaisessa jalkapalloilussa tehnyt Uusitorppa sanoo.

 

Kun Uusitorppa kolme vuotta sitten päätti lähteä mukaan HJS Akatemian toimintaan, hän teki sen yhdestä ainoasta syystä. Seuran junioripelaajat olivat FC Hämeenlinnan toiminnan loputtua jääneet ilman pelaajapolun päässä häämöttävää edustusjoukkuetta, ja tämä asia oli entisen FC Hämeenlinnan keskikenttäpelaajan mielestä korjattava.

– Lupauduin mukaan edustusjoukkueen toimintaan hyvän ystäväni ja HJS:n junioreiden hallituksen puheenjohtaja Joni Meltorannan pyynnöstä. Tarkoituksena oli luoda HJS:n pelaajaputkeen selkeä päämäärä paikallisille junioreille, Uusitorppa muistelee.

– Junioritoiminta ja sen tukeminen on ohjannut niin minun, kuin koko Akatemia ry:n hallituksen toimintaa koko sen olemassaolon ajan. Toivon ja uskon, että tämä ajatus jää seuraan myös lähtöni jälkeen.

HJS peri Parolan Visan paikan Tampereen piirin Nelosessa kaudelle 2016 ja lähti heti päämäärätietoisesti hakemaan nousua kohti valtakunnallisia sarjoja.

– Kirkkaana tavoitteenamme heti alusta pitäen oli taata edustusjoukkueelle mahdollisimman laadukas valmennus sekä toimintaympäristö. Yhtä selkeä lähtökohta oli myös se, ettei pelaajille tulla maksamaan korvauksia pelaamisesta, Uusitorppa kertoo.

– Uskoimme vahvasti toiminnan laadun houkuttelevan pelaajia niin omasta seurastamme kuin ulkopuoleltakin. Mielestäni onnistuimme näissä tavoitteissa hyvin.

 

Matkan varrella moni asia muuttui. Neloseen lähdettiin noin 40 000 euron budjetilla hallituksen jäsenten grillaillessa ottelutapahtumissa makkaroita, samalla huolehtien monista muistakin käytännön järjestelyistä.

Mitä ylemmäs sarjaportaita tultiin, sitä enemmän taustavoimien aikaa veivät hallinnolliset sekä varainkeruuseen liittyvät tehtävät. Aika alkoi olla perheellisillä vapaaehtoisilla vähissä eikä lisää tekijöitä ilmaantunut mukaan.

– Kakkosessa budjettimme oli kasvanut jo 100 000 euron luokkaan ja jatkuva tasapainoilu tulojen sekä menojen välillä oli henkisesti todella raskasta. Ympäriltä tuli jatkuvasti hyviä ja toteuttamiskelpoisiakin ideoita muun muassa varainhankintaan, mutta sitten kun tuli tekojen aika, niin tekijät olivat vähissä.

– Hallituksen puheenjohtajana vastasin viime kädessä siitä, että laskut tulivat maksettua ja jos kassassa näkyi pohja, niin hattu oli otettava käteen ja rahaa haalittava. Siinä voimme kuitenkin kulkea pystypäin, että kaikki laskut saatiin Kakkosenkin kaudelta hoidettua. HäSa

HJS on täysin kasvattajaseura

HJS Akatemia ry:n hallituksen ex-puheenjohtaja Tomi Uusitorpan mukaan Hämeenlinnassa on täysin realistista pelata tulevaisuudessakin jalkapallon miesten Kakkosta.

Riittävän budjetin ja pelaajiston omavaraisuuden takaaminen on jo nykyisessä toimintaympäristössä mahdollista ja seuran päätös yhdistää varainhankinta junioreiden ja edustuksen välillä mahdollisti päätoimisen toiminnanjohtajan palkkaamisen Akatemia ry:lle. Tästä eteenpäin Ville Dahlman vastaa pitkälti paitsi edustuksen, myös junioripuolen varainhankinnasta ja toiminnan kehittämisestä.

Ilman ulkopuolista, vakavasti otettavaa rahaa Hämeenlinnassa ei voida edes haaveilla pelaamisesta Ykkösessä, puhumattakaan miesten tai naisten pääsarjoista.

Tämä johtaa väistämättä siihen, että oman juniorituotannon kirkkaimmat helmet, joista viimeisimpinä esimerkkeinä Lauri Kesti ja Katariina Kosola, vaihtavat hyvissä ajoin ennen potentiaalinsa täyttymistä korkeammille sarjatasoille. Näin se laadukas työ, mitä seurassa kiistatta tehdään jää konkretisoitumatta menestyksenä.

Kaupungin ulkopuolella Hämeenlinna näyttäytyy myös jatkossa suomalaisen jalkapalloilun mustana aukkona.