Urheilu Hämeenlinna

HJS ansaitusti ensimmäiseen kotivoittoon – "Joka pelin jälkeen opin jotain uutta, ja kemiat pelikavereiden kanssa kehittyvät jatkuvasti"

PIF kaatui Kaurialassa Eero Lambergin ja Joona Dysterin maaleilla.
Eero Lamberg viihtyi perjantai-iltana myös ahtaissa väleissä. Kuva: Tomi Vesaharju
Eero Lamberg viihtyi perjantai-iltana myös ahtaissa väleissä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran miesten edustusjoukkue esitteli kotiyleisölleen kolme avauskokoonpanodebytanttia perjantai-iltana Kaurialassa, kun joukkue voitti isot sarjapisteet itselleen Kakkosen ottelussa Pargas Idrottsföreningia vastaan. Toivo-Elmeri Supperi, Eppu Kallio sekä Azina Alingue alleviivasivat esityksillään HJS:n vaihtopenkin vahvuutta vakuuttavassa 2–0 (0–0) -voitossa.

Kauden ensimmäisen kotivoiton kirkkaimpana tähtenä loisti kuitenkin seuran oman juniorituotannon yksi helmistä, yläoksalla varsinkin toisella jaksolla lähes pitelemättömällä pelipäällä ollut Eero Lamberg. Nuoren pelaajan tilannetaju ja taito löytää tiloja kentältä tuntuvat olevan paljon fyysistä ikää edellä, ja onnistumisten myötä kasvanut itseluottamus näkyy myös viimeisten ratkaisujen onnistumisina. Lambergin kommunikaatio varsinkin keskikentän Valtteri Kaarnan kanssa tyhjien tilojen täyttämisten yhteydessä on ajoittain lupaavalla tasolla.

– Kotivoitto tuntuu todella hyvältä. Uudet kaverit tulivat hyvin sisään, eikä peliimme vaikuta, jos joku tai jotkut ovat kokoonpanosta poissa. Ulosajon jälkeen vastustaja joutui puolustamaan aika syvältä, eivätkä he uskaltaneet enää prässätä ylhäältä. Tämä helpotti peliämme aika lailla, ja pääsimme melko vapaasti hyökkäämään, ottelun jälkeen nuorten maajoukkuevalmentaja Erkka V Lehtolankin kanssa jutellut Lamberg kertasi pelin kulkua.

– Joka pelin jälkeen opin jotain uutta, ja kemiat pelikavereiden kanssa kehittyvät jatkuvasti. Tykkään haastaa puolustajia, ja yksi kehityksen paikka on oppia tunnistamaan tilanteet, missä niin voi tehdä.

Käännekohta avauspuoliajan lopussa

Ottelun käännekohta nähtiin aivan tasaisen ensimmäisen puoliajan lopulla. Varoitus alla pelannut PIF:n Tomas Hradecky katkasi Santeri Steniuksen pallonriiston jälkeen johtaman vastahyökkäyksen, eikä erotuomari Samuli Stenmanilla ollut ulosajolle vaihtoehtoja. Vierasjoukkue joutui pudottamaan ylimmästä prässistään hyökkääjän keskikentälle, jonka seurauksena HJS:n pelin avaaminen helpottui huomattavasti. Samalla vierailijoiden pallonriistot ja hyökkäyksiin lähdöt tapahtuivat kotijoukkueen kannalta edullisimmilta alueilta.

Joskus ylivoimalla pelaaminen voi johtaa oman pelin tukehtumiseen ja sitä kautta pakotettuihin ratkaisuihin. HJS ei tähän sortunut toista kertaa kuluvalla kaudella, vaan se pystyi nopeaan johtomaaliin ja sitä kautta pelin parempaan kontrolliin. 53 minuuttia oli kellossa, kun Stenius löysi PIF:n puolustuksen keskeltä pallon mentävän aukon kohti jälleen oikean tilan löytänyttä Lambergia. Hyvä haltuunotto antoi mahdollisuuden sijoittaa pallo ohi Arnold Uschanovin ja viedä isännät johtoon.

Hetken hämmennys

Maalin jälkeen vierasjoukkue vaihtoi pakotettuna kahteen kärkipelaajaan. Se aiheutti HJS:lle hetken hämmennyksen, jonka aikana kotijoukkue ei löytänyt kentällä yhtä hyvin tilaa. Mitään suurempaa hätää joukkueella ei kuitenkaan omassa päässä ollut, ja kun Joona Dyster tuplasi johdon varttitunnin ennen päätösvihellystä, ei voittajasta ollut enää epäselvyyttä. Nollapeli maalivahti Eero Viljaselle kruunasi valkopaitojen onnistuneen illan ja takasi iloisen lähdön tulevaan viikonloppuun. HÄSA

Päivän lehti

9.8.2020