Urheilu Hämeenlinna

HJS esitti kauden parastaan – Kotijoukkue pakotti lohkokärjen Ilveksen kakkosen ahtaalle

Prince Mokuka teki HJS:n kolmannen maalin perjantain ottelussa. Ilveksen Miska Rautiola (vas.) menee nurin Mokuman rynnistäessä pallon perään. Kuva: Tomi Vesaharju
Prince Mokuka teki HJS:n kolmannen maalin perjantain ottelussa. Ilveksen Miska Rautiola (vas.) menee nurin Mokuman rynnistäessä pallon perään. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Jalkapalloseura ja Tampereen Ilveksen kakkosjoukkue tarjosivat reilulle 1500 katsojalle perjantain kunniaksi jalkapalloilullisen elämyksen, jossa tunteet ja taito olivat koko puolitoistatuntisen ajan läsnä käsin kosketeltavasti. Vierasjoukkue koki lopulta kauden ensimmäisen pistemenetyksensä, kun pisteet jaettiin hienon tapahtuman jälkeen lukemin 3–3 (1–1).

Jos jollekin oli vielä kauden tässä vaiheessa jäänyt epäselväksi se vaatimustaso, mikä Kakkosen kärjessä joukkueelta ja sen yksilöiltä edellytetään, niin perjantain ensimmäinen kymmenen minuuttia paljasti sen hämmästyttävällä voimalla. Siitä on pitkä aika, kun Kaurialassa on nähty yhtä laadukas jalkapallo-ottelu ja vaikka kolmannella minuutilla syntyneen Ilveksen johtomaalin jälkeen osa katsojista pelkäsi keltaista hurrikaania, niin kotijoukkueen vastaus oli mykistävä.

– Viime ottelun jälkeen naulasimme uudet teesit taululle kohti tämän illan kamppailua ja pelaajat toteuttivat suunnitelmaa kiitettävästi. Tähän asti prässien alta kävellyt Ilves joutui tänään epämukavuusalueelle ja ensimmäisen jakson puolivälissä meillä oli saumat jopa voittoon asti riittäviin maaleihin, HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen jutteli pelin jälkeen.

Kentällä nähtiin kauden, kenties useammankin, paras HJS. Ilveksen salamamaalin kuitannut tasoitusmaali oli komeaa katseltavaa. Pallo pelattiin alhaalta lähtien oikealle laidalle, jossa perjantaina laidallaan loistanut Eppu Kallio alusti tilanteen lopulta Jesse Huhtalalle, jonka pusku painui ali epävarmasti maalillaan perjantaina esiintyneen Ilves-vahti Eetu Huuhtasen.

Hakanen oli valjastanut joukkueensa kollektiivisen prässin vastaamaan ottelun haastetta. Etäisyydet linjojen väleillä pysyivät tiiviinä ja ajoitukset keskikentän tuen osalta kärkikolmikon prässiin olivat kohdallaan. Ilves menetti palloja alueilla, joissa se ei niin ole tottunut tekemään ja niiden seurauksina HJS pääsi usein hyökkäämään tamperelaisten alinta linjaa vastaan. Jesse Huhtalan ja HJS:n illan toinen toisen jakson aluksi oli seurausta juuri vastaavasta tilanteesta.

Hurja tempo ja paahtava helle alkoivat näkyä toisen jakson puolivälissä. Hyökkäyspelaamisen laatuun ne eivät juuri vaikuttaneet, mutta kummankaan joukkueen puolustaminen ei ollut enää ottelun alun veroista. Hieman ennen jakson puoliväliä nähtiin kolme toinen toistaan komeampaa osumaa. Ensin Tomas Varhi tasoitti kuljetuksen päätteeksi tilanteeksi 2-2. Kolme minuuttia myöhemmin nähtiin Prince Mokuman kokovoltti, kun ensin mies oli tällännyt pallon voimalla yli Huuhtasen. HJS-johto suli kuitenkin jälleen nopeasti, Lauri Rasisen liipattua päällään kulmapotkun ohi Eero Viljasen.

Viimeisen puolen tunnin aikana molemmilla oli vielä paikkansa voittoon, lähimpänä ehkä kotijoukkue Santeri Steniuksen läpiajossa, mutta tappio jommallekummalle illan herkkupalasta olisi ehkä ollut kohtuuton. HäSa 

 

Kommentti: HJS on oikealla tiellä

Jokainen menestyvä urheiluseura tarvitsee urheilullisen menestyksen lisäksi – ja sen tueksi, vankan aseman sitä ympäröivässä yhteisössä. Seuran merkitystä kaupungille voi mitata eri tavoin, mutta ainakin perjantaina järjestetyn HJS-päivän perusteella Hämeenlinnan Jalkapalloseura näyttäisi saavuttaneen entistä paremmin tavoitettaan olla merkittävä tekijä ja liikuttaja hämeenlinnalaisten arjessa – ja niin kuin perjantaina, myös juhlassa. Seura juhli merkkipäiväänsä loppukesän helteessä kilpaa taivaalta kirkkaana porottaneen auringon kanssa.

Juhlapäivä oli saanut kentälle vieraakseen arvolle sopivan vastustajan, kun sarjaa puhtaalla pelillä johtanut Tampereen Ilveksen kakkosjoukkue mittasi edelleen suurelta osin seutukunnan omista junioreista koostuvan kotijoukkueen. Yksi merkittävä asia juurtumisessa osaksi kaupungin kahvipöytäkeskusteluja on antaa kaupungin asukkaille mahdollisuus tuntea seura omakseen ja samaistua sen pelaajiin. Se käy helpommin silloin, kun seuraa pyöritetään enimmäkseen paikallisin voimin niin kentällä, kuin sen taustoissakin.

Jari Virtanen

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic