Urheilu

HJS, HPK ja Steelers löivät pelileirillä hynttyyt yhteen

Elenia-areenan täytti riemukas meteli, kun kymmenet junioriurheilijat siirtyivät auringonpaisteesta palloiluhalliin koottuihin salibandykaukaloihin. Monenkirjava joukko 8–9-vuotiaita jalkapallo-, jääkiekko-ja salibandyjunioreita nautti täysin siemauksin mailapelistä, vaikka takana oli jo melkein kaksi päivää täynnä pelailua.

Hämeenlinnan kolmen suuren junioriurheiluseuran, HJS:n, HPK:n ja Steelersin, pelileiri keräsi viikonloppuna yhteen 85 eri lajien F-juniori-ikäistä harrastajaa. Seurat järjestivät ensimmäistä kertaa talkoovoimin leirin, jonka aikana lapset saivat pelaamisen kautta tutustua kaikkiin kolmeen lajiin.

Vapaaehtoisvoimin HJS, HPK ja Steelers tarjosivat poikkeuksellisen halvan lajikokeilun suurelle lapsijoukolle. Kahden päivän leiri maksoi junioria kohti vain 30 euroa. Salibandyseura Steelersin 2008-syntyneiden joukkueenjohtajan Marko Häggmanin mukaan kustannus kattoi ainoastaan hallien vuokrat, ruuat ja leiripaidat.

Jalkapalloseuran F08-ikäluokkavastaavan Matti-Pekka Paappasen mukaan lapset olivat tapahtuman keskiössä.

– Sovimme, että yhtään harjoitetta ei tehdä. Totta kai on eri rasteja joka lajissa, ettei leiri ole pelkkää peliä, mutta peli ja hauskanpito olivat ideana. On ollut ihan huikeaa katsoa näiden touhuja. Oma poikani pelaa jääkiekkoa ja jalkapalloa, niin on hienoa, miten kaikki menevät kuin kalat vedessä, yksi leirin pääarkkitehdeista sanoi.

Pelileirin taustalla olivat kolmen seuran F-ikäluokkajoukkueet. Joka seurasta nuoria oli ohjaamassa noin kahdeksan valmentajaa, minkä lisäksi vanhemmat osallistuivat muun muassa ruokahuoltoon ja kuljetukseen Rinkelinmäen ja Pullerin välillä.

Idea leiriin lähti talvella HPK:n F-junioreiden pelimatkalla bussin takapenkiltä, missä jääkiekkojoukkueen vastuuvalmentaja Jarno Mäkinen heitti ilmoille ajatuksen, johon mukana olleet kiekkoisät Paappanen ja Häggman tarttuivat.

Korkeiden kustannusten lisäksi Mäkinen, Paappanen ja Häggman ovat huolissaan siitä, että lapset joutuvat päättämään liian aikaisin, milloin alkavat vakavasti harrastamaan yhtä lajia. Häggman arvioi, että noin puolet leiriläisistä harrastaa useampaa lajia.

– Ei tämän ikäisen pitäisi joutua valitsemaan omaa lajia, vaan harrastamaan mahdollisimman monipuolisesti ja montaa lajia, myös jääkiekkoilijoita valmentava Häggman painottaa.

– Haluamme, että saamme lapset pelaamaan muita pelejä myös omalla ajallaan, linjasi kiekkomies Mäkinen.

Myös seurojen edustusjoukkueet kantoivat kortensa kekoon. Esimerkiksi liiga-HPK:ta edustivat päävalmentaja Antti Pennanen, joka kävi puhumassa junioreille monilajisuuden lähettiläänä, ja hyökkääjä Robert Leino, joka osallistui nuorempien mukana kiekkopeleihin.

Jatkoa pelileirille ei ole suunniteltu, mutta valmentajat toivoivat vanhemmilta ja lapsilta saadun palautteen perusteella toteuttamista jatkettavan ensi vuonna. Sen sijaan HPK:n 08-ikäluokka osallistuu yhdellä joukkueella HJS:n kesäliigaan.

Paappasen mielestä seurayhteistyön jatkaminen on junioriseuroille prioriteetti.

– Nyt oli tarkoitus antaa esimerkkiä muillekin ikäluokille ja seuroille. Kun olemme saaneet tämän taas käyntiin, en halua, että tämä olisi taas tässä. Joskus kymmenen vuotta sitten oli tällainen yritys (seurojen yhteinen leiri), mutta se jäi siihen, Paappanen kertoi.

Mäkinen oli tyytyväinen leirikokemuksiin myös seuratyön kannalta.

– Tämä leiri on yhdistänyt paitsi lapsia, myös valmentajia. Se on näyttänyt, kuinka paljon hyviä valmentajia seuroissa on. Heitä kannattaa hyödyntää laajemminkin seurojen välillä, Mäkinen vinkkaa. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic