fbpx
Urheilu

HJS-kasvatti Agon Sadiku, 19, nousi Veikkausliigan maalipörssin kärkeen – "Hänellä on hyvät mahdollisuudet pitkälle"

Vasta 19-vuotias FC Honkaa edustava HJS-kasvatti Agon Sadiku iski kaksi maalia FC Lahden verkkoon ja nousi jakamaan Veikkausliigan maalipörssin kärkipaikkaa.
Hurjaan maalitahtiin yltynyt Agon Sadiku tuulettaa toista kahdesta maalistaan FC Lahden verkkoon. Kuva: Emil Hansson / All Over Press

19-vuotias HJS-kasvatti Agon Sadiku nousi Hongan 5–0-voitossa FC Lahdesta Veikkausliigan maalipörssin kärkipaikalle kahdella avauspuoliajan osumallaan. Sadiku viimeisteli sarjassa toiseksi nousseen Hongan 2–0- ja 3–0-osumat ja on tykittänyt nyt peräti kahdeksan maalia 14 pelaamassaan miesten jalkapalloliigan ottelussa.

Samalla Hämeenlinnan Jukolassakin kasvanut Sadiku nousi jakamaan Veikkausliigan maalipörssin kärkipaikkaa yhdessä Hakan Lee Irwinin ja KuPSin Tim Väyrysen kanssa.

Tuoreeltaan ottelun jälkeen tavoitettu Sadiku oli yksipuolisen ottelun jälkeen mielissään joukkueensa esityksestä.

– Tähän voi olla tosi tyytyväinen. Viime pelin jälkeen varsinkin, kun se hävittiin SJK:lle 3–2. Nyt pääsimme heti takaisin voittojen tielle, Sadiku kertoi.

Sadikulle itselleen kova maalitahti ei ole tullut yllätyksenä.

– Harjoituskaudella sanoin jo joukkueelle, että aion voittaa maalipörssin ja sitä nyt tavoitellaan.

FC Hongan urheilutoimenjohtaja Petri Vuorisella ei ole vaikeuksia myöntää, että Sadikun maalimäärät ovat tulleet pienenä yllätyksenä.

– Vaikka olen itse ollut pelaajaa scouttaamassa ja vahvuudet ovat näkyneet, on pakko sanoa, että eihän kukaan voi ennakkoon tietää, että näin tulee käymään. Ei etukäteen koskaan voi varmuudella sanoa – vaikka kyse olisi kenestä tahansa – miten asiat tulevat menemään, Vuorinen arvioi Hämeen Sanomille.

Vuorisen mukaan Sadikun viimeistelemät maalimäärät ovat yksi asia, mutta toinen on vielä se, miten hyvin Sadiku tekee töitä myös puolustussuuntaan.

– On tärkeää huomata myös se, mitä hän tekee puolustuspelillisesti. Pyrimme prässäämään heti korkealta ja yritämme saada heti pelivälineen takaisin ja pelitapaamme Sadiku on istunut erinomaisesti, Vuorinen sanoo.

– Ei meillä ole tällaista hyökkääjää ole ollut vähään aikaan.

Vuorisen mukaan Sadikun vahvuudet olivat jo nähtävillä, kun hän pelasi HJK:n kakkosjoukkue Klubi 04:n riveissä viime kaudella.

Vuorisen mielestä on myös hyvä näyttö, että Sadiku on kyennyt pitämään vahvuuksistaan kiinni, vaikka hän pelaa uransa toistaiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Niissä peleissä näki jo miten monipuolinen hyökkääjä hän on. Hän osasi pelata pienissä tiloissa, hän osasi ottaa palloa haltuun ja suojata sitä ja hän kykeni pelaamaan kombinaatioita. Hän pystyy negatiivisessakin peliasennossa kääntymään ja suojaamaan palloa, Vuorinen sanoo.

– Hän on pystynyt sopeutumaan uuteen ympäristöön ja pärjäämään siinä. Hän voi vielä saada voimaa ja pelillisesti myös lisää muutamaan asiaan. Mutta käytännössä hänellä on hyvät mahdollisuudet pitkälle.

Jos kehitys jatkuu nähdyn kaltaisena, Sadiku voi kiinnostaa jopa Suomen rajojen ulkopuolella pian.

– Kun vasta 19-vuotiaana tekee tuohon tahtiin Veikkausliigassa maaleja, tiedämme kyllä mitä se yleensä tarkoittaa, Vuorinen muotoilee.

– Eikä sovi unohtaa, että hän on noussut myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen ja onnistunut sielläkin maalinteossa. Merkit ovat todella hyvät hänen tulevaisuutensa suhteen. Hän on terve kilpailija, jonka suhteen on moni asia kohdallaan.

Vuorinen ei näe esteitä sille, että Sadikun maalitahti tästä oleellisesti laantuisi.

– Tärkeintä hänen kannaltaan on nyt se, että hän jatkaa tätä tahtia ja keskittyy arkeen. En kuitenkaan ole siitä huolissani, sillä hänellä on ollut paikkoja jopa useampaan maaliin. Nyt täytyy toivoa, että hän pysyy ehjänä. Olemme todella tyytyväisiä Agonin tekemiseen.

Sadikulle alkanut kausi on tuonut entisestään itseluottamusta kohti seuraavia maaleja ja seuraavia tavoitteita.

– Olen saanut paljon itseluottamusta myös liigacupin onnistumisista ja maajoukkuepeleistä. Maalit kasvattavat ihan hirveästi nälkää. Meillä menee myös hyvin joukkueena. Tavoittelemme tosissamme Veikkausliigan voittoa, Sadiku sanoo.

Sadiku muistuttaa, että maalimäärät eivät olisi mahdollisia ilman ympärillä pelaavaa joukkuetta.

– Ei kaikki koskaan ole vain itsestään kiinni. Täytyy nostaa hattua Hongalle, täällä on todella hyvä joukkue.

Tulevaisuuden tavoitteistaan Sadiku ei kuitenkaan välitä vielä tässä kohtaa puhua.

– Rehellisesti sanoen kaikki keskittyminen on tässä kaudessa. En ala miettiä tulevaisuutta. Kaikki ajatukset on kohdistettu tähän ja sitä seuraavaan hetkeen.

Menot