Urheilu

HJS lähti myllättyyn Suomen cupiin opettelemaan tuloksentekoa jo talvella – Ilveksen reservi vei lohkoavauksen

HJS:n edustuksen päävalmentaja Lauri Hakanen on tyytyväinen Suomen cupin tuoreimpiin muutoksiin, mutta palauttaisi perinteisen formaatin.
Lauri Hakanen luotsaa HJS:ää Suomen cupin karsintaturnauksen kautta kohti kautta Tampereen piirin Kolmosessa. Kuva: Tomi Vesaharju

Jalkapallon Suomen cupin järjestelmän perusteellinen muutos palautti myös Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kevättalven cup-otteluihin. Niistä ensimmäinen pelattiin myöhään sunnuntaina, kun Kakkoseen HJS:n paikalle noussut Tampereen Ilveksen kakkosjoukkue haki Pullerin Säästöpankki-areenasta 1–2-voiton.

HJS:n päävalmentajana neljättä kauttaan aloitteleva Lauri Hakanen näkee uudistuneen cupin palvelevan huhti–toukokuussa alkavaan Kolmosen kauteen tosissaan valmistautuvaa HJS:ää.

– Tämä täyttää tavoitteemme eli saamme kilpailukautta pidemmäksi ja opimme tekemään tulosta jo talvikaudella. Viime vuonna nähtiin, että pelejä pitää osata voittaa. Totta kai jahtaamme turnauksesta yhä lisäpelejä, Hakanen alleviivaa.

Sunnuntainen kauden avaus oli HJS:ltä vuodenaikaan nähden kelvollinen myös Hakasen mielestä. Kotijoukkue loi enemmän maalipaikkoja kuin liigaseura Ilveksen reserviryhmä, mutta taipui Juuso Huhtapellon maalista huolimatta johtoasemasta toisella jaksolla.

– Ottelu oli sarjatasoonkin nähden hyvätasoinen, mitä odotimmekin. Vaatimustasomme on noussut viime vuodesta, ja tekeminen on monella mittarilla mallillaan. Olemme pystyneet viemään harjoituskautta läpi suunnitelmien mukaisesti, valmentaja kertoo.

HJS pelaa Suomen cupissa vielä Tampere Unitedia vastaan sunnuntaina 3. helmikuuta Tampereella. Se onko lohkon päätösottelussa panosta, riippuu Ilveksen ja TamUn kohtaamisesta tulevana viikonloppuna.

Oikeastaan on hieman harhaanjohtavaa kutsua näitä pelejä Suomen cupiksi. Virallisesti kyseessä on Kakkosen cup, joka on kolmanneksi (ja osittain myös neljänneksi) korkeimman sarjatason karsintakilpailu varsinaiseen 16 joukkueen cup-vaiheeseen.

Kohdatakseen cupin omaisesti liigaseuroja Kakkosen/Kolmosen seuran olisi voitettava alkulohkonsa lisäksi kaksi muuta ottelua omantasoisiaan vastaan.

Hakasen mielestä tämä menee hieman ohi cupin oikean tarkoituksen, mutta on silti askel eteenpäin. Kolmella viime kaudella 30 joukkueen cupissa pääosassa olivat lohkopelit, joihin alasarjaseurat karsivat edellissyksynä.

– Viime kausina noususta ja putoamisesta pelatessa on ollut liikaa muuta panosta cupin karsintojen aikaan. Ajankohta on nyt parempi. Vastustajat ovat myös sopivia, mutta nyt on aika kaukainen haave saada liigajoukkueita Hämeenlinnaan, pelaajana FC Hämeenlinnan paidassa liigaseura IFK Mariehamnin aikoinaan kohdannut Hakanen pohtii.

– Cupin arvostus on silloin korkeimmillaan, kun tietää, että seuraavalla kierroksella voi tulla vastaan liigajoukkue. Alasarjajoukkueilla ei kuitenkaan ole talvikaudella oikein edellytyksiä menestyä niissä peleissä.

HJS sai osallistumisoikeuden Suomen/Kakkosen cupiin pelaamalla viime kaudella Kakkosta. Joukkueelle oli päävalmentajan mukaan helppo päätös myös käyttää tämä kortti.

– Joka tapauksessa halusimme parantaa valmiuttamme kilpailla viime vuodesta. Saamme pelituntuman lisäksi vaativampia pelejä, tällä kertaa ainakin kaksi. Harjoituspelivastustajien löytäminen on yllättävän haastavaa, Hakanen huomauttaa.

– Emme odota, että kaikki olisi valmista vielä, mutta urheilulliset valmiudet on näissä peleissä jo oltava. Emme halua vain rimpuilla ylempisarjalaisia vastaan.

HJS lähtee Kolmoseen näillä näkymin todella nuorella, lähinnä omista kasvateista muodostuvalla kokoonpanolla, mikä toisaalta on koko joukkueen olemassaolon tarkoitus. Tavoite on silti kirkas: paluu Kakkoseen oman piirilohkon voittajana.

– Suunnitelmamme oli jo kolme vuotta sitten olla liiton sarjoissa (Kakkosessa) vuonna 2020. Ei meidän tarvitse sitä paeta, Hakanen toteaa.

Ja jos cup-peleistä haluaa hyötyä ensi talvenakin, nousu olisi saavutettava. Piirinsarjajoukkueiden on nimittäin tyytyminen Regions’ cupiin, jossa menestymällä pääsee Suomen cupiin vasta seuraavalla kaudella. HäSa

Jalkapallon Suomen cup 2019

Miesten Suomen cup uudistui toisen kerran kolmen vuoden sisään radikaalisti täksi kaudeksi. Kilpailu koostuu nyt neljästä karsintaväylästä ja 16 joukkueen varsinaisesta cupista.

Veikkausliigajoukkueet pelaavat kahdessa kuuden joukkueen lohkossa, joiden neljä parasta pääsee cupin neljännesvälieriin.

Ykkösen joukkueet pelaavat kahdessa viiden joukkueen lohkossa, joiden kaksi parasta pääsee cupin neljännesvälieriin.

Kakkosessa viime kaudella pelanneet tai tällä kaudella pelaavat saivat ilmoittautua Kakkosen cupiin, jonka lohkovaihe pelataan 3–4 joukkueen lohkoissa. Näiden voittajat (8) selviytyvät Kakkosen cupin pudotuspeleihin, joista kaksi parasta pääsee 16 joukkueen Suomen cupiin. Kakkosen cupissa pelataan lisäksi oma loppuottelu.

Loput kaksi cupin pudotuspelipaikkaa on varattu edellisen kauden Regions’ cupin finalisteille. Tämän kauden Regions’ cupissa jaetaan kaksi paikkaa ensi vuoden Suomen cupiin.

Karsintakilpailut pelataan 20.1.–15.3. Varsinainen cup pelataan yksiosaisina pudotuspeleinä ennen sarjakauden alkua 18.3.–5.4. lukuun ottamatta kesäkuussa pelattavaa loppuottelua.

Päivän lehti

28.2.2020