Urheilu

HJS liittyi kauhuviikonloppuun – toivo Kakkosessa säilymisestä haihtui vaisuun hyökkäyspeliin

Jalkapalloseuran mainio syksy suli päätöskierroksen putoamiseen.
FC Jazzin Jussi Lemio piti HJS:n Jere Suomalaisen pois pallosta Kakkosen viimeisen kierroksen ottelussa.

Hämeenlinna Horror Weekend -tapahtuma laajeni lauantaina ei-toivotusti myös urheilun puolelle, kun hämeenlinnalaisseurat olivat yksi toisensa jälkeen ottavana osapuolena. Palloilun kauhulauantai alkoi Kaurialan kentältä jalkapallon miesten Kakkosen päätöskierroksella, kun Hämeenlinnan Jalkapalloseuran miehet hyytyivät kuolemanottelussa 0–2 (0–1) -tappioon Porin FC Jazzia vastaan.

Tappio tarkoitti yhdessä helsinkiläisen Kiffenin BK-46:sta ottaman 3–2-voiton kanssa sitä, että täksi kaudeksi Kakkoseen noussut HJS palaa välittömästi Kolmoseen ensi vuonna. Kierroksen tuloksilla HJS:n olisi pitänyt voittaa Jazz.

Se voitto oli kyllä otettavissa. HJS hallitsi ottelua mutta lähinnä näennäisesti. Maalipaikat kuivuivat huonoon viimeistelyyn ja kehnoon liikkeeseen. Jazzilla oli paikkoja yhtä lailla, mutta se onnistui viimeistelyssä paremmin.

HJS:n pelaaja-valmentaja Lauri Hakanen ei astellut itse pelaamaan tällä kertaa, muttei myöskään saanut kentän reunalta aikaan muutosta. Hänen mukaansa joukkue ei lauantaina ansainnut sarjapaikkaa

– Kyllä meillä vähän jalka tärisi. Tänään olisi pitänyt tehdä tulos, ja siihen oli täysi mahdollisuus. Hyvistä aihioista olisi voinut luoda oikeasti hyviä maalipaikkoja, mutta pallo kimpoili jaloista. Siinä ei voi kuin katsoa peiliin. Ei ollut voiton arvoinen suoritus. Se on kylmä fakta, Hakanen harmitteli.

Hakasen mukaan pelin kulkuun muiden otteluiden seuranta ei vaikuttanut. Valmentaja sai tasaisesti väliaikatietoja pysyäkseen kärryillä vaadittavasta tuloksesta.

– Tilanteen tasalla piti olla, kun tiesimme, miten kiharaista tämä on. Lähtökohta oli silti, että hoidamme oman juttumme.

HJS:n viemän alun jälkeen ensimmäisen puoliajan lopussa painopiste siirtyi hetkeksi kotijuokkueen päätyyn. Lyhyen painostusjakson jälkeen hämeenlinnalaisten bussi avasi ovensa herkemmin kuin paikallisliikenteen linja-auto ja Toni Pyyranta iski muutamasta metristä Samuli Virtasen lyhyestä syötöstä maalin, joka muutti ottelun tunnelman välittömästi.

Toisella puoliajalla HJS:n hyökkäyspeli jäi käytännössä puolenvaihtoihin ja pystyjuoksuihin. Sillä oli 70. minuutin paikkeilla erinomainen mahdollisuus tasoittaa, mutta Santeri Stenius jäi huippupaikassa vastustajaan ja kenttään kompastuttuaan ilman maalia ja rangaistuspotkua, ja Jazz-puolustus sekä maalivahti Rasmus Östling selvittivät loput laukaukset.

Kun rangaistusalueen kontaktit eivät johtaneet HJS-rankkariin, vieraat saivat sen 80. minuutilla heti, kun se oli mahdolista. Eppu Kallio kaatoi selän puolelta kaksinkamppailussa Joel Lehtosen, ja Joonas Meura ampui ratkaisuosuman maalivahti Ville Kalervon hyvästä reaktiosta huolimatta. Tämän jälkeen HJS:n puskeminen hyökkäyssuuntaan jäi vaisuksi eikä tuottanut vaaraa Jazz-maalille.

– Ei meillä ollut toisen jakson alkuun mitään hätää tehdä sitä maalia. Homma oli hanskassa muuten, mutta kaveria ei pidä päästää johtoon. Silloin pelitapahtumiin pystyy vaikuttamaan pienemmillä muutoksilla ja vähemmällä riskinottamisella. Huonosti hyökätty tilanne johti kahdesti huonosti puolustettuun tilanteeseen, Hakanen analysoi.

Ensimmäinen kausi Kakkosessa oli HJS:lle vaikea. Juhannukseen mennessä joukkue voitti vain yhden pelin, mutta syyskauden 19 pistettä nostivat joukkueen viimeisiksi kierroksiksi putoamisviivan päälle. Siihen nähden sarjapaikkatavoitteen pettäminen oli kova kolaus.

– Tulokset osoittivat, että juna meni oikeaan suuntaan. Se, että sarjapaikan uusiminen jää varpaankynnen mitan päähän, harmittaa, koska meillä oli selvästi pelaajia, jotka pystyvät tätä sarjaa pelaamaan. Sarja kestää toki myös kevätpuoliskon. Voimme jossitella niitä pelejä, mutta niitä ei pelata uudestaan, Hakanen tuumi. HäSa

Merkittävä takaisku jalkapallokaupungille

Vaikka jääkiekko on yleisömäärissä ja markkina-arvossa mitattuna Hämeenlinnan kiistaton ykköslaji, harrasteurheilussa jalkapallo hallitsee. Tähän nähden HJS:n nousukiito viime kausina on tehnyt erittäin hyvää murheellisesti päättyneen FC Hämeenlinna -aikakauden jälkeen.

Jalkapallon kuuluminen myös kilpaurheilupuolella Hämeenlinnan urheilumaiseman eturintamaan joutui kuitenkin todella kyseenalaiseksi HJS:n putoamisen myötä. Paikallinen jalkapallo ei olekaan Kakkos-tasoa. HJS pelasi pitkälti omien kasvattien voimin.

Hämeenlinnalaisyleisö on aina marssinut mieluummin jäähalliin kuin Kaurialan jalkapallokatsomoon. Siinä mielessä HJS:n ja HPK:n lauantainen kädenpuristus eli lipunmyynnin osittainen yhdistäminen oli hieno asia.

Urheilulliset huolet ovat vähintään yhtä suuria kuin yleisen kiinnostuksen pohdinta. HJS:n pelaajapolku ei näytä kovin edistykselliseltä, kun oman seuran tarjoama huipentuma on Palloliiton sarjojen sijaan Tampereen piirin Kolmonen.

Pelaajakehityksen näkökulmasta se ei haittaa niin kauan, kun HJS:stä on ilmasilta Pirkanmaan huippu-urheiluseuroihin. Kelvollisella tasolla pelaava edustusjoukkue on kuitenkin korvaamaton juniorien innostuksen ja ulkopuolisen tietotaidon juurruttamisen kannalta.

HJS:llä olisi siis syytä selvittää toinen vierailunsa Kolmosessa yhtä ryminällä kuin ensimmäinen.

Päivän lehti

21.1.2020