Urheilu

HJS pääsi vauhtiin ja liukasteli Kakkoseen – Kolmosen Tampereen piirin lohkovoitto varmistui komealla voitolla NoPS:sta

HJS juhli nousuaan lauantaina Kaurialan kentällä. Kuva: Tomi Vesaharju
HJS juhli nousuaan lauantaina Kaurialan kentällä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran miesten kausi Kolmosen Tampereen piirin lohkossa päättyy tällä kaudella iloisissa tunnelmissa. Joukkue sinetöi lauantaina lohkovoittonsa ja nousunsa Kakkoseen kukistamalla Kaurialan kentällä Nokian Palloseuran maalein 5–0 (0–0).

HJS pääsi juhlimaan nousuaan Palloliiton sarjaan jo kierros ennen kauden loppua. Joukkue hyvästelee Kolmosen kohtaamalla ensi lauantaina Tampereella AC Estudiantesin, mutta sillä ottelulla ei ole enää merkitystä. HJS:llä on nimittäin kasassa 56 pistettä ja seuraavina tulevat tamperelainen Ilves-Kissat 52 pinnallaan ja NoPS 48 pinnallaan.

HJS kiitti kotiyleisöään komealla esityksellä sateen liukastamalla Kaurialan kentällä. Jo avausjaksolla joukkueella oli monta hyvää maalipaikkaa, mutta vasta toisella jaksolla alkoi tapahtua. Hämeenlinnalaisten tehohanat avasi 60 minuutin pelin jälkeen pelaaja-valmentaja Lauri Hakanen, joka veti 16-metristä melkoisen laakin NoPS:in verkkoon.

Vauhtiin päästyään HJS antoi palaa oikein kunnolla. Juuso Huhtapelto, Valtteri Kaarna ja ottelun lopussa kaksi maalia iskenyt Aleksi Latvanen näyttivät joukkueensa ansainneen paikan Kakkoseen.

HJS:n luotsi Hakanen oli yhtä hymyä tärkeän ottelun jälkeen.

– Kyllä nyt on hieno tunnelma. Osasimme odottaa kovaa vastustajaa, ja olosuhteetkin tarjosivat lisähaasteita, mutta hyvinhän kaikki sujui. Kokoonpanoa suunnitellessamme ajattelimme, että tällaisesta kokeneemmastakin kortista voisi olla nyt apua, nauroi HJS:n voittomaalin tykittänyt Hakanen.

Hakanen ei ollut tälläkään kaudella ensimmäistä kertaa kentällä. Tärkeässä ottelussa mies sai joukkonsa mainioon menoon kentänkin puolelta.

– Ensimmäisellä jaksolla viimeistely ontui, mutta emme olleet tällaisessa tilanteessa ensimmäistä kertaa. Kaikki jaksoivat painaa täysillä koko ajan ja se tuotti lopulta tulosta, Hakanen sanoi.

Hakanen ennätti nousujuhliin valmistautuessaan summata myös koko kautta.

– Olihan tämä taas ihan huikea kokonaisuus. Viime kauden jälkeen menetimme kokemusta, mutta nuoret kaverit kantoivat hyvin vastuuta. Tästä on oikein mukava lähteä toisen kerran Kakkoseen. Viime kausi meni opetellessa, mutta nyt olemme monessa asiassa viisaampia, Hakanen arveli.

 

HJS:n edustusjalkapalloa pyörittävän HJS-akatemian toiminnanjohtaja Ville Dahlman myhäili tyytyväisenä kentän laidalla. Miehellä on ollut jo jonkin aikaa kaksi suunnitelmaa ensi kauden varalle.

– Olemme valmistelleet budjettia joko Kakkoseen tai Kolmoseen. Nyt meillä on edessä kovemmat haasteet sekä taloudellisesti että urheilullisesti, mutta nyt jos koskaan pitää panostaa todella lujasti edustusjalkapalloon, Dahlman muistuttaa.

Vuonna 2015 perustettu HJS-akatemia peri vuonna 2016 Parolan Visan paikan Nelosessa. Sen jälkeen joukkue eteni pikavauhtia Kakkoseen (kaudeksi 2018), mutta putosi tälle kaudelle jälleen Kolmoseen.

– Nyt emme aio lähteä vain selviytymään Kakkoseen. Tavoitteena on nyt oikein tosissaan lähteä nostamaan hämeenlinnalaista jalkapalloa ylöspäin, Dahlman pohtii.

HJS on jo aloittanut ensi kauden miehistön kokoamisen. Dahlmanin mukaan neuvottelut muun muassa valmentajien Lauri Hakasen ja Teuvo Palkin kanssa ovat edenneet myötätuulessa.

– Joukkueessa meillä on nuoria pelaajia pitemmillä sopimuksilla, mutta paljon oli miehiä myös vain vuoden sopimuksilla. Nyt pitää tehdä tarkka analyysi siitä, saammeko lähiseudulta tarpeeksi laadukkaita Kakkosen pelaajia. Kyllä meillä nyt piisaa töitä koko pitkän talven ajan, Dahlman nauroi. HäSa

Sitä saa mitä tilaa

Nousunsa Kakkoseen lauantaina varmistanut HJS ansaitsee kaiken saamansa kunnian yhtä peliä vaille valmiista kaudesta 2019. Joukkue on tehnyt työnsä sarjatasosta tai vastustajasta välittämättä parhaalla mahdollisella tavalla ja toiminnan laatu istuu syvällä edustusjoukkueen päivittäisessä arjessa. Sen päälle on helppo rakentaa, oli sarjan järjestäjänä piiri tai liitto.

Kolmosen tasolta ei löydy toista valmennuskaksikkoa, joka viikosta toiseen valmistaa joukkueensa pelitapahtumaan samanlaisella taustatyöllä, kuin Lauri Hakanen sekä Teuvo Palkki. Parivaljakko ajoi jälleen kesän läpi ympäri Tampereen piiriä etsimässä tulevien vastustajien vahvuuksia ja paikkoja, mihin iskeä. Tasoerojen ollessa suuria, tämänkaltainen työ voi tuntua ulkopuolisen silmin turhalta. Tulevaan on kuitenkin paljon helpompi suunnata, kun kaikki mitä pelaajilta ja organisaatiolta tullaan vaatimaan, on vaadittu jo ennenkin.

Ajatukset ja pohdinnat ensi kaudesta voidaan säästää myöhempään. Joukkue rakentuu aikanaan ja sitä rakennetaan varmasti edellinen Kakkosen visiitti hyvässä muistissa. Toiminnan taso pitää näkyä kentällä yhtä vahvasti kuin sen ulkopuolella.

Jari Virtanen

 

Päivän lehti

23.1.2020