Urheilu

HJS tavoittelee paluuta Kakkoseen – joukkueen rakennus vielä pahasti kesken

HJS putosi yhden kauden jälkeen bumerangin lailla Kakkosesta Kolmoseen ja takaisin piirin sarjoihin. Nyt seura havittelee paluuta takaisin, vaikka joukkueen rakennus on vielä pahasti vaiheessa.
Lauri Hakasen valmentama HJS tähtää paluuseen Kakkoseen.

HJS putosi karvaaksi pettymyksekseen viime kauden päätteeksi yhden kauden mittaiseksi jääneen piipahduksen jälkeen bumerangin lailla Kakkosesta takaisin Kolmoseen.

Putoamista ei ole kuitenkaan jääty surkuttelemaan liiaksi, vaan HJS ilmoittaa nyt pontevasti, että se pyrkii tekemään paluun sarjaporrasta ylemmäksi.

– HJS:n tavoite on pelata kaudella 2020 liiton sarjoissa. Tämän vuoden toiminnan tavoite on siis nousu Kakkoseen, HJS-akatemia ry:n toiminnanjohtaja Ville Dahlman alleviivaa.

 

HJS:n nousu on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Hämeen Sanomien tietojen mukaan kokeneista viime kauden avainpelaajista ainakin Markus Joenmäki, Jere Suomalainen, Aleksi Latvanen ja Ville Kalervo pohtivat vakavasti jalkapallouransa jatkoa.

HJS:llä on tällä hetkellä vain 11 pelaajan kanssa sopimukset, eli joukkueen rakentaminen on rajusti kesken.

Mikäli kaikki edellä mainitut pelaajat eivät HJS:ssä pelaa, tulee seura antamaan nuorille enemmän mahdollisuuksia, mikä toisaalta asettaa iskukyvyn ympärille enemmän kysymysmerkkejä. Myös seurayhteistyön jatkuminen Ilveksen kanssa on täysin auki, mikä hankaloittaa tilannetta pelaaja-apujen suhteen.

Päävalmentaja Lauri Hakanen tulee edellyttämään kokeneiltakin pelaajilta sitoutumista, mikäli he päättävät jatkaa.

– Harjoittelumäärät pitää olla sellaisia, että niissä ei anneta tasoitusta. Jos ei ole varma, että on liekkiä, otetaan tilalle niitä pelaajia, jotka pystyvät töitä tekemänä riittävästi. Kukaan ei kokeneita pelaajia aja pois, mutta on oltava valmis tekemään niin paljon töitä kuin muutkin, Hakanen sanoo.

– Johtajuutta on kuitenkin tällä hetkellä poissa ja se on haaste. Kysymysmerkkejä on, että pelaavatko he lainkaan. Mutta osa nuorista pelaajista on ollut meidän mukana muutaman vuoden ja nyt on aika osoittaa kuka ansaitsee minkäkin paikan. Ei kukaan odota, että joku ottaa heti esimerkiksi Joenmäen paikan, mutta puolessa vuodessa voi tapahtua paljon.

Ovatko haaveet HJS:n noususta kokeneiden pelaajien päätöksestä riippuvaisia?

– En noin sanoisi. Muilla pelaajilla on nyt paikka näyttää, olosuhteet on rakennettu niin että on mahdollista tavoitella nousua. Nyt riippuu mitä tapahtuu, Dahlman kommentoi.

 

Hakasen mukaan HJS:n tulee ymmärtää oma asemansa hämeenlinnalaisena seurana.

– En näe todennäköiseksi, että Hämeenlinna yhtäkkiä muuttuisi yliopistokaupungiksi ja tulisi muuttovirtaa niistä pelaajista joista voi rakentaa aikuisten joukkuetta. Meidän pitää keskittyä kehittämään työtä, jota tehdään omassa seurassa, Hakanen sanoo.

– Laatua pitää nostaa sellaiseksi, että on realismia pelata omin voimin liiton sarjoissa. Tässä on mukana nuoria ihmisiä, jotka katsoo opinnoissaan Hämeenlinnaa kauemmaksi eivätkä kaikki A-juniorit pysy tässä kaupungissa.

Lue lisää: HJS:n valmentaja haluaa kehittää itseään joka päivä

Myös Kakkosen peleissä viime kaudella suureen rooliin noussut HJS:n 15-vuotias jalkapallolupaus Lauri Kestikään ei näillä näkymin tule HJS:ssä jatkamaan – vaan hakee uralleen uutta haastetta.

Kesti opiskelee Helsingissä ja hän vieraili hiljattain hollantilaisen Eredivisie-seura Heerenveenin testileirillä.

– Meidän kanssa pelaajasopimus on loppunut ja ymmärrettävästi pelaaja miettii myös muita vaihtoehtoja. Se on keskeneräinen asia. Todennäköisempää on, että hän pelaa muilla sarjatasoilla, Hakanen toteaa.

HJS:n edustusjoukkueen mukana maanantaina harjoitteli 20 pelaajaa pakkasen vuoksi hileisellä kentällä, koska lämmöt eivät olleet päällä.

Pakkaskelit olivat myös ennen viime kautta päänvaivaa aiheuttaneena ongelmana, kun HJS:ltä jäi harjoitusotteluita pelaamatta ja harjoituksia vetämättä Pullerin tekonurmen pinnan jäätymisestä aiheutuneiden heikkojen olosuhteiden vuoksi.

Maksoiko se viime kauden alussa jopa kallisarvoisia pisteitä?

– Vaikea sanoa vaikuttiko se prosentin, viisi vai kymmenen prosenttia vai enemmän, mutta tietysti se jotenkin vaikutti. Hakanen sanoo. HäSa