Urheilu

HJS:n kohtalon hetket käsillä Kakkosessa

HJS kohtaa Kakkosessa kauden toiseksi viimeisessä ottelussaan Käpylän Pallon.
HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen lähtee luottavaisin mielin kauden jäljellä oleviin otteluihin.

Lauantai-iltapäivänä odottava kohtaaminen vieraskentällä Käpylän Palloa vastaan voi osoittautua jo ratkaisevaksi Kakkosen sarjapaikan säilyttämisen suhteen.

HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen tietää, että nyt on tosi kyseessä. Hakanen tietää myös sen, että KäPa ei tule olemaan helppo suupala.

– Kyseessä on kevätkierroksista vahvistunut joukkue. Tuloksissa uudet miehet ovat näkyneet positiivisesti, syksyn aikana he ovat hinanneet itsensä kuiville peräpään sijoituksista. Se on aktiivisesti liikkuva ryhmä ja näyttää, että he ovat saaneet alkukauden nuoruuden intoa suitsittua ja nöyrtyneet puolustamaan syvältä, Hakanen sanoo.

 

Hakanen toteaa, että KäPa pyrkii iskemään nopein vastaiskuin.

Hakanen kertoo, että KäPalla on heikkouksia, joihin HJS voi iskeä.

– Edelleen siellä on maalinedustalla puolustamisessa vaikeuksia, kun sinne tuottaa painetta. Heidät on mahdollista saada pinteeseen. Sinne asti pitää kuitenkin ensin päästä, Hakanen analysoi.

– Mietitään parhaillaan keinoja, miten se välivaihe tehdään – onko se suoraviivaisemmin vai useamman välivaiheen kautta. Se riippuu myös siitä, miten vastustaja pelaa.

KäPan pelitapa asettaa HJS:lle haasteen. Pallollisen suoritusvarmuuden on oltava riittävän kovalla tasolla.

– Ilmaiset pallot keskialueella on pakko karsia pois. Pelin avaamisen on oltava selkeää ja järkevää, eikä liian ahtaisiin väleihin voi mennä. Huolellisuus valinnoissa on tärkeää.

 

Hakanen pelasi alkukaudella myös pelaajavalmentajan roolissa kentällä. Viime otteluissa Hakanen on kuitenkin kokenut, että on parempi, että hän on kentän laidalla havainnoimassa ottelun kulkua.

– Niin näkee parhaiten mitä kentällä tapahtuu. Kentällä saa vähemmän informaatiota, kun puolet pelaajista on selän takana. Nyt ei voi puhua pitkistä kehitysprosesseista vaan paras tulos on nyt saatava sillä kellonlyömällä kun sitä voi saada.

 

HJS:n tilanne sarjataulukossa on sellainen, että siimaa ei voi antaa pätkääkään.

HJS sijoittuu tällä hetkellä viimeiselle kuivilla olevalle paikalle. Kiffen ja HIFK/2 ovat tasapisteissä pykälää alempana. Lauantain vastustaja KäPa on vain kaksi pistettä HJS:n edellä. Voiton merkitystä ei tarvitse nyt erikoisemmin painottaa.

HJS:lle antaa pientä etua se, että niskaan sarjataulukossa huohottavat HIFK:n kakkosjoukkue ja Kiffen pelaavat ottelunsa tuntia aikaisemmin.

Se tarkoittaa sitä, että HJS tietää käytännössä puoliajalla millainen tulos on ottelusta saatava sarjapaikan säilymisen kannalta.

– Sanotaan näin, että se ei ole huono asia meidän kannalta. Mieluummin näin päin kuin toisinpäin. Mutta liikaa ei kannata miettiä miten muualla menee, eikä jäädä odottelemaan tuloksia, Hakanen päättää. HäSa

Kommentti: HJS-haasteet eivät loppuisi säilymiseen

HJS taistelee sarjapaikkansa ohella myös hämeenlinnalaisen edustusjalkapallon uskottavuudesta.

Kuolinisku putoaminen Kolmosen piirisarjoihin ei olisi, mutta isku se olisi silti. Ja mikäli sarjapaikka säilyisi, lähtökohdat ensi kauteen Kakkoseen olisivat haastavat.

HJS on tehnyt seurayhteistyötä Ilveksen kanssa, mutta juuri nyt näyttää siltä, että Ilveksen kakkosjoukkue olisi nousemassa Kakkoseen. Näin ollen Ilveksen pelaaja-avut Hämeenlinnan suuntaan olisivat tukossa. Kevytmiehistöisellä Hakalla on omia haasteitaan juniorituotannossa, eikä sieltäkään ole odotettavissa apuja.

Positiivinen asia on, että HJS:n B-pojat taistelevat SM-sarjapaikasta, mutta kuten tämä kausi on osoittanut, kuilu juniorisarjoista Kakkoseen on suuri.

Lisäksi HJS-tehtaan suurin lupaus Lauri Kesti opiskelee parhaillaan Helsingissä urheilulukiossa ja jatkokuviot ovat auki. Voi olla, että Kestin tulevan kauden osoite löytyisi Helsingistä.

Puolessa vuodessa ehtii kehittämään pelaajia, mutta riittääkö HJS:n omavaraisuus Kakkosessa ensi kaudella? Mistä löytyvät uudet vastuunkantajat?

Tärkein asia hoidettavaksi on kuitenkin tässä ja nyt – sarjapaikan kohtalon ratkaisemisessa.

Päivän lehti

21.1.2020