Urheilu

HJS:n lohkon kärkijoukkueen tassu nousi raapaisemaan voiton arvoisesti – "Oppirahoja makseltiin"

Miesten Kakkosen lohko B:n ylivoimainen kärkijoukkue Ilves/2 vei voiton Ratinan stadionilla ottelussa kahdesti nukahtaneen HJS:n nenän edestä.
Giscard Mosamete ja muu HJS:n puolustuslinja oli vaikeuksissa Ilveksen molemmat maalit iskeneen Santeri Haaaralan kanssa. Kuva: Riku Hasari
Giscard Mosamete ja muu HJS:n puolustuslinja oli vaikeuksissa Ilveksen molemmat maalit iskeneen Santeri Haaaralan kanssa. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan Jalkapalloseura koki kauden ensimmäisen tappionsa miesten Kakkosen lohko B:n kamppailussa Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan Ratinan stadionilla sateisissa olosuhteissa.

Ilves kukisti ennen tätä ottelua yhden voiton ja kaksi tasapeliä napsineen HJS:n 2–0 (1–0). Voitollaan voittoputkessa ja pistemenetyksittä marssiva Ilves/2 vankisti asemiaan Kakkosen lohko B:n kärjessä.

HJS sai otteluun kohtuullisen alun, kun se pystyi pitämään palloa ja rakentelemaan puolivaarallisia hyökkäyksiä Ilveksen kenttäpuoliskolle. Avausmaalista vastasi kuitenkin vastustaja.

Ottelun kuparinen rikkoutui vastahyökkäyksestä. HJS rakenteli vauhdikasta pallorallia hyökkäyspäässä, joka kuitenkin päättyi heikkoon viimeistelevään syöttöön, jonka vuoksi Ilves pääsi vastahyökkäykseen tuhoisin seurauksin.

Kotijoukkueen Santeri Haarala pääsi puikkelehtimaan 10. peliminuutilla laadukkaan pystysyötön vapauttamana vastaan ajaneen HJS-puolustuksen läpi nokikkain HJS:n maalissa pelaneen Eero Viljasen kanssa ja siirsi kylmänviileästi pallon verkkoon.

– Ensimmäinen kymppi oli meiltä todella hyvä maaliin asti. Meillä oli hyvä hyökkäys menossa, mutta vastustaja pääsi vastahyökkäykseen ja iski maalin, HJS:n päävalmentaja Lauri Hakanen huokasi.

– Meillä oli riittävästi pelaajia pallon alla, mutta oppirahoja makseltiin siinä tilanteessa ja ottelusta tuli tämän tason joukkuetta vastaan vaikeampaa.

HJS:n pelinrakentelu alkoi yskiä Ilveksen avausmaalin jälkeen ja ote alkoi siirtyä tamperelaisten eduksi hämeenlinnalaisten hyökkäyspelin jäädessä ponnettomaksi.

– Pelin painopiste kääntyi ja joukkueiden tasoero näkyy peruspelaamisen tasoeroissa isojen seurojen junioreita vastaan. Niitä välimatkoja pitää nyt kuroa umpeen ja pitää huolta, että peli etenee johdonmukaisesti näin hyviä joukkueita vastaan, Hakanen luetteli.

 

Nukkumatti yllätti puolustuksen

Toisella puoliajalla Ilveksen 2–0 -maali noudatti samankaltaista kaavaa, kun nukkumatti heitti unihiekat toistamiseen HJS:n puolustukseen.

Ilves käytti tilanteen hyödykseen ja vapautti jälleen pystysyötöllä Haaralan maalintekoon HJS:n puolustuslinjalta lipsahtaneena. Haaralan kliininen viimeistely jatkui yksin jätetyn Viljasen jäädessä aseettomaksi.

– Se oli menetys väärällä alueella pelissä. Vastustaja hyödynsi tuollaiset tilanteet todella kovalla prosentilla, Hakanen sanoi.

Kärkijoukkue sai Hakaselta hatunnoston.

– Tulosta voi kunnioittaa. Vastustajalle onnittelut, tämä oli toistaiseksi selvästi kovin mittari tässä lohkossa. He ovat vaikeasti lyötävissä.

Yksi asia jäi kuitenkin hampaankoloon.

– Sen verran jossiteltavaa jäi, että ottelussa nähtiin selkeä kontakti boksissa, jossa joku tuomari olisi kyllä viheltänyt pilkun. Sen jälkeen peli olisi voinut olla toisenlainen. Ei se suuri vääryys olisi ollut antaa siitä tilanteesta pilkkua.

 

Muutokset eivät tuoneet tulosta

Päävalmentaja Hakanen reagoi kymmenen minuuttia Ilveksen 2–0 -maalin jälkeen tekemällä poikkeuksellisten koronavirusvaihtosääntöjen puitteissa peräti neljä vaihtoa kuuden minuutin sisään.

Muutokset eivät tuottaneet kuitenkaan tuloksellista hedelmää. Viimeisen vaihtonsa Hakanen käytti 88. minuutilla.

– Takaa-ajoasemassa oli tehtävä muutoksia. Ne toimivatkin ihan hyvin, vaikka puolustussuuntaan syntyi isompia tiloja, mutta siinä kohtaa oli laitettava paukkuja hyökkäyspeliin. Nolla jäi kuitenkin taululle ja sillä ei pistettä enempää voi saada. Sikäli selittelyjä on turha esittää. Tästä otetaan opiksi.

Vaihtosäännöt koronaolosuhteissa Hakanen kokee järkeviksi.

– Se on monella mittarilla järkevää näissä olosuhteissa, ettei ole pakko peluuttaa puolikuntoisia pelaajia ottelun loppuun. Se antaa vaihtoehtoja tietysti takaa-ajajalle mutta myös johtoasemassa olevalle mahdollisuuden laittaa tuoretta voimaa kentälle.

 

Kokoonpano elää

HJS jatkaa kauttaan ensi perjantaina, kun se saa vieraita Paraisista PIF:n saapuessa Kaurialan stadionille heittämään seuraavaa haastetta pöytään.

Hämeenlinnalaisten lähtökohdat otteluun eivät kuitenkaan ole parhaat mahdolliset, sillä Paavo Ahola on loukkaantuneena ja Prince Mokuma on korttitilin täyttyessä sivussa. Lisäksi Huhtalan veljekset Jesse ja Roope aloittavat varusmiespalveluksen maanantaina Parolannummella.

Reservistä Santeri Korpela, Juuso Kemppainen ja Leevi Ahola hakivatkin JanPan paidassa pelituntumaa tulevaa koitosta silmällä pitäen Kolmosessa.

– Muutama syömähammas tosiaan puuttuu, mutta saamme hyvän ryhmän jalkeille, Hakanen uskoo. HäSa

Päivän lehti

5.8.2020