Urheilu

HJS:n uusi toiminnanjohtaja haluaa tuoda jalkapalloseuraan pitkäjänteisyyttä ja ammattitaitoa

Pitkäjänteisyys, avoimuus ja ammattimaisuus. Näitä asioita tulee odottaa ja vaatia Hämeenlinnan Jalkapalloseuralta seuran astuttua Tommi Laitilan aikaan.

Tai ei seura varsinaisesti uuteen aikaan ole astunut. Uusi toiminnanjohtaja jatkaa pitkälti edeltäjiensä lupauksia herättänyttä työtä. Sellaiseksi tekijäksi ikäisekseen kokenut valmennusjohtaja HJS:ään kesäkuussa palkattiin.

39-vuotias Laitila otti elokuun 1. päivä edustusjoukkueen toiminnanjohtajaksi siirtyneen Ville Dahlmanin tehtävät kontolleen. Hän vakuuttaa, että seura jatkaa pitkäjänteisesti visionsa toteuttamista ollakseen “Suomen vetovoimaisin junioriseura”.

Mutta miten seuratulokas tästä huolehtii?

– Seura tarjoaa paljon tapahtumia, mutta kaikki pitää tehdä laadukkaasti. Ensimmäinen kosketus seuraan esimerkiksi naperofutiksessa ratkaisee paljon. Edustusjoukkue on tavallaan käyntikorttimme, joka näyttää tuloksiamme, mutta aina pitää peilata alhaalta ylöspäin, Laitila pohtii.

– Toki pitää olla kirkkaana mielessä, mitä kohti mennään, mutta sitä on myös pakko mitata. Seuratoiminnassa on monia tasoja, ja esimerkiksi vapaaehtoisten tai pelaajien määrä voi olla vetovoimaisuuden mittari. Valmennuksen laatu, olosuhteet ja hinta vaikuttavat siihen varmasti.

 

HJS:n strategiaan kuuluu hyvin olennaisesti sekä harraste- että huippu-urheilussa toimiminen. Yhtäältä Hämeenlinnan suurin junioriurheiluseura haluaa tarjota kaikille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa ja toisaalta tuottaa pelaajia maajoukkueisiin, liigatasolle ja jopa ulkomaille.

Huippu-urheilua korostavassa ajankohtaisessa urheilukeskustelussa on vaadittu seurojen panostamista jompaankumpaan. Esimerkiksi Eerikkilän valmennuskeskuksen kehityspäällikkö Hannele Forsman oli Urheilulehdessä 26. heinäkuuta harmissaan tällaisista kompromisseista, sillä “kaikille kaikkea” tarkoittaa lopulta “ei mitään kenellekään”.

Laitila taklaa tätä haastetta. Hän näkee kokonaisuudessa “vain jalkapallon”.

– Ykkösjuttu on selkeiden polkujen ja mahdollisuuksien tarjoaminen. Varmasti huiput ja harrastajat mahtuvat samaan seuraan, kun toiminta on organisoitua. Yksilön valmentamisella voidaan saada maajoukkue-edustuksia, ja HJS:llä on siinä hyvät meriitit, Laitila viittaa tänä vuonna alle 17-vuotiaiden maajoukkueissa pelanneisiin Lauri Kestiin ja Katariina Kosolaan.

Samalla tavalla Laitila ei halua tehdä eroa tyttöjen ja poikien jalkapallolle, vaikka näkeekin tyttöpuolen kehityskohteena.

– Harjoittelussa ja toiminnassa on toki erityispiirteitä, mutta mielestäni keskustelun tulee olla vain jalkapallossa. Näen kyllä, että Suomessa ja Hämeenlinnassa on syytä innostaa tyttöjä jalkapallon pariin. Meillä itää hyvä siemen, naisten maajoukkueen maalivahtivalmentajanakin toimiva Laitila toteaa.

 

Hämeenlinnassa, kuten muuallakin Suomessa on viime vuosina oivallettu, miten tärkeää seurojen välinen yhteistyö on pelaajakehityksessä. HJS tekee etenkin edustusjoukkueessa ja vanhimmissa junioreissa, jotka kuuluvat HJS Akatemia ry:n vastuulle, mittavaa yhteistyötä esimerkiksi Tampereen Ilveksen kanssa.

Pelaajia liikkuu piirin suurseuran ja maakunnan suurseuran välillä molempiin suuntiin. Laitilan mielestä yhteistyötä olisi tehtävissä enemmänkin.

– Yhteistyön tulee olla avointa, rehellistä ja konkreettista. Yhteistyössä molemmat saavat jotakin. Jokaisen seuran täytyy pitää huoli valmennuskoulutuksesta, mutta alueellisesti se kannattaa tehdä yhdessä. Jalkapallon kehitystä ei puhumalla pilata, Laitila konkretisoi.

– Kilpailijoita pitää toki olla, koska se poikii kehitystä. Omaa hallitsevaa asemaa ei voi pitää itseisarvona. Meidän pitää ammentaa oppia myös eri lajeilta, joita lähialueellamme riittää, esimerkiksi pelaajapoluista.

 

Laitilan edellisessä seurassa FC Espoossa, jossa hän vietti kuusi vuotta valmentajana ja lopulta valmennuspäällikkönä, toteutui kolmen kaupunginosaseuran yhteistyö yhteisen edustusjoukkueen alla. Hän kokee, että noista ympyröistä hankittu ammattitaito, voi olla hänen suurin lisäarvonsa HJS:lle.

– Uskon, että pystyn luomaan organisoitua toimintaa pelaaja-, erotuomari- ynnä muilla poluilla pitkällä kokemuksellani. Toivon tuovani myös positiivisuutta, sillä olen nähnyt monen pelaajauran olevan yhdestä loukkaantumisesta kiinni, itsekin loukkaantumisen takia lopettanut Laitila sanoo.

Ylipäätään Laitila näkee ammattimaisuuden olevan yhä tärkeämpi osa juniorijalkapalloilua. FC Espoon päätoimisten taustahenkilöiden määrä kasvoi yhdestä yhdeksään Laitilan aikana ja HJS on menossa samaan suuntaan.

– Jos tekee asioita samalla tavalla kuin aina ennenkin, niin saa samoja tuloksia kuin ennenkin. Ennen pitkää se työ, mitä me teemme ruohonjuuritasolla HJS:ssä, tulee näkyviin edustusjoukkueessa ja suomalaisessa jalkapallossa, Laitila luottaa. HäSa