Kiekko Urheilu

HPK avasi voittotilinsä kotikentällä – "Olemme osoittaneet, että voimme voittaa kenet tahansa"

HPK kiipesi kolmannen erän lopussa tasoihin ja voittolaukauskilpailussa voittoon Teemu Turusen pyssyn ansiosta.
Philippe Cornet yritti maalintekoa Christian Heljangon vartioimaan Tappara-rysään 4291 silmäparin edessä.

Ennen kautta tiedettiin, että HPK:n kauden alku ei tulisi olemaan helposta päästä. Tiedettiin, että HPK tulisi kohtaamaan kaikki neljä viime Liiga-kevään välieräjoukkuetta ja Ässät.

Kahdesta ensimmäisestä ottelustaan HPK on kuitenkin onnistunut kairaamaan jo kolme sarjapistettä ja samalla osoittanut, että hyvänä iltana se voi roikkua tuloksessa kiinni myös sarjan suuria vastaan.

Perjantaina HPK sai pisteen TPS:ltä ja lauantaina voittolaukauskilpailun voittamalla kaksi pistettä viime kevään finalisti Tapparaa vastaan.

Päävalmentaja Antti Pennanen olikin tyytyväinen siihen, että kauden avausvoitto tuli kauden ensimmäisessä kotiottelussa niinkin kovaa ryhmää vastaan kuin Tappara.

– Hyvä peli meiltä. Saimme hyvän lähdön peliin. Tämä oli kova taistelu- ja kamppailupeli ja vaatimustaso oli kovempi kuin perjantaina TPS:ää vastaan. Pystyimme vastaamaan pelin vaatimustasoon ja siihen olen tyytyväinen, Pennanen lausui.

 

Tasaisessa ottelussa pelin painopisteet vaihtelivat, molempien joukkueiden pystyessä pelaamaan pitkiä kulmapelejä vastustajansa puolustusalueella.

Maalittoman avauserän jälkeen toinen erä lähti kuitenkin HPK:n kannalta käyntiin kylmän suihkun merkeissä.

Tappara purki omalla alueellaan taitavasti HPK:n kahden miehen puolivillaiseksi jääneen prässin – ja kun HPK-puolustuksesta Niclas Almari antoi suotuisaa avustusta, pääsi Kristian Kuusela puttaamaan paraatipaikalta ottelun avausmaalin ohi huippupelin jälleen pelanneen Emil Larmin.

– Toinen erä oli vastustajan ja siinä meitä vietiin. Siihen tuli vähän lapsusmaali ja jäimme siihen hetkeksi kiinni, Pennanen kommentoi.

 

Kahden peräkkäisen pelin rasitus ei näkynyt kolmannessa erässä väsymyksenä HPK-puserossa. HPK jatkoi Tapparan puolustajien paineistamista ja Tappara alkoi kasvaneen paineen alla suojella johtoasemaansa purkukiekoin.

Palkinto tuli kreivin aikaan vain reilu minuutti ennen kolmannen erän loppua, kun Petteri Nikkilän tilalle kokoonpanoon nousseen Roope Laavaisen lähettämä kiekko sinkoili Markus Nenoselle, joka iski HPK:lle tasoituksen perjantain tapaan.

– Taisi jonkun takapuolesta kimmota siihen Nenosen lapaan, ja siitä tuli tasoitus. Pienestä nämä ovat kiinni, manasi Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

Koska jatkoajalla ei ratkaisua syntynyt, siirryttiin voittolaukauskilpailuun. Ratkaisu nähtiin, kun Teemu Turusen rystysivallus ohitti kotiyleisön riemuksi hyvin Tappara-maalissa esiintyneen Christian Heljangon.

 

HPK-kannattajien keskuudessa harmiteltiin Kristian Vesalaisen ja Oula Palveen lähtöjä, mutta uusi ratkaisija näyttää löytyneen juuri Tapparasta Hämeenlinnaan siirtyneessä Markus Nenosessa, joka on iskenyt molemmat varsinaisen peliajan maalit Kerholle tähän mennessä.

Maalit takaavat, että Nenosen ei enää tarvitse esitellä itseään Hämeenlinnassa.

– Kun saa onnistumisia, saa itseluottamusta ja on helpompaa jatkaa. Voitto Tapparasta kuitenkin lämmittää eniten, Nenonen totesi.

Itseluottamusta on tullut myös koko joukkueelle.

– Olemme osoittaneet, että voimme voittaa kenet tahansa. Turha väittää, ettei se auta, kun saa hyvän alun. Se keventää mieltä, Nenonen totesi.

HPK:n kausi jatkuu keskiviikkona kotiottelulla Ässiä vastaan. HäSa

HPK–Tappara vl. 2–1 (0–0, 0–1, 1–0, 0–0, 1–0)

1. erä: Maaliton.

2. erä: 20.39 Kristian Kuusela (Tomas Záborský) 0–1.

Jäähyt: 23.54 Valtteri Kemiläinen Tappara 2 min.

3. erä: 58.44 Markus Nenonen (Teemu Turunen-Roope Laavainen) 1–1 im.

Jatkoaika: Maaliton.

Jäähyt: 5.00 Otto Paajanen HPK 2 min, 5.00 Juhani Jasu Tappara 2 min.

Vl-kilpailu: Teemu Turunen 2–1

Jäähyt yhteensä: HPK 1×2 min=2 min, Tappara 2×2 min=4 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 7+3+6+6=22 (pois: 58.13–58.44) Christian Heljanko Tappara 11+10+11+2=34

Yleisöä: 4  291

Petteri Sihvosen analyysi: On prässiä – ja on ”prässiä”

HPK:n pyrkimys prässätä mahdollisimman paljon vastustajaa tämän puolustusalueella, johtaa muutamiin merkittäviin peliteoreettisiin haasteisiin.

Modernissa jääkiekkoilussa kyse on ajan suhteen enintään sekunnista ja matkan suhteen enintään metristä, miten pelitilanne, jossa on syytä prässätä tai ei ole syytä prässätä, muotoutuu. Kerhon päävalmentaja Antti Pennanen saa tehdä hartiavoimin töitä, että pelaavat viisikot reagoivat prässisaumaan oikein.

Jos prässi myöhästyy vähänkin, Pallokerhon prässi summaslaisittain (vuodelta 2004) 3+2 vs. 3+2 -miesvartiointimuotona jää herkästi vajaaksi, ja on sen jälkeen enää pohjoisamerikkalaista koulupoikaprässiä.

Ylipäätään ahkera prässääminen johtaa pitkiin luistelumatkoihin, mikä vuorostaan luo solmukohtia hyökkäyspelaamisen toteuttamiselle lyhytsyöttöpelinä. HPK ei tällä hetkellä turvaakaan juurikaan ohjelmallisiin lyhyisiin syöttöihin. Pelaamisessa ei myöskään pyritä, tai oikeimmin ei voida pyrkiä pitkiin syöttöketjuihin. Kova prässääminen näin muodoin johtaa kustannuksiin pelaamisen toisten ulottuvuuksien suhteen.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic