Kiekko Urheilu

HPK horjutti liigakärkeä – Nurmikannan loukkaantuminen kummastutti

Tappara vei tiukan puolustustaistelun Hakametsässä vasta voittolaukauksilla.
HPK:n Niclas Lucenius menee nurin Tapparan maalivahdin Christian Heljangon ja Veli-Matti Vittasmäen välissä. Kuva: Mika Kanerva
HPK:n Niclas Lucenius menee nurin Tapparan maalivahdin Christian Heljangon ja Veli-Matti Vittasmäen välissä. Kuva: Mika Kanerva

Tappara oli tehnyt ennen HPK-ottelua tämän kauden Liigassa selvästi eniten maaleja, neljä ottelua kohti. Perjantaina sen oli kuitenkin tyytyminen yhteen, ellei voittomaalikilpailua lasketa.

HPK tarjosi hyvän vastuksen kahden hyvin puolustavan joukkueen kohtaamisessa, mutta Tappara jätti Kerholle vain pisteen ottamalla voiton voittolaukauksilla maalein 2–1 (0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0).

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen myönsi kuitenkin oitis kotijoukkueen paremmuuden.

– Minulle jäi sellainen olo, että yksi piste oli otettava mukaan, muttei kyllä kahta. Alkumme oli hyvä, mutta meitä mitattiin toisessa erässä. Siinä peli olisi voinut kääntyä 3–0:nkin. Kestimme sen hyvän maalivahtipelin ja puolustamisen ansiosta, Pennanen arveli.

– Taktisesti erittäin laadukas jääkiekko-ottelu. Molemmilla hyvä tasapaino ja rakenne jo tähän aikaan vuodesta.

”Työmiesten ilta”

Tasaisen avauserän, jossa molemmilla oli oma vahva 10-minuuttisensa, jälkeen Tappara alkoi saada otetta. Avausmaali nähtiin ajassa 24.06 ylivoimalla, kun Charles Bertrand veti pistepörssikärki Kristian Kuuselan syötön HPK-maalin alanurkkaan.

Tappara hallitsi erän loppua mennen tullen pitämällä hyökkäyspainetta viimeiset kaksi minuuttia. Seuraavan maalin teki silti päätöserässä HPK.

Muutaman hyvän maalipaikan jälkeen Kerhon nelosketjun uurastus palkittiin. Miro Ruokonen iski B-pisteiden välissä irtokiekkoon ja erikoisen kierteen saanut kiekko lepatti ohi Christian Heljangon.

– Työmiesten ilta. (Mikko) Lahtelan ja (Tommi) Tikan ketjujen vahva kamppailupelaaminen tuotti painetta ja Lahtelan ketju sai sitten onnistumisen, Pennanen totesi.

HPK:lta erinomaisesti pelasi myös maalivahti Joona Voutilainen, joka torjui 22 kertaa. Hivenen isompaa roolia otti Tapparan Heljanko, jolle torjuntoja tuli yllättäen vähän enemmän, 29. Heljanko muun muassa ryösti Janne Tavin avopaikasta hieman ennen Ruokosen maalia.

Morley Tapparan ratkaisija

Jatkoajan ja varsinaisen peliajan lopun useiden erinomaisten tilaisuuksien jälkeen voittolaukauskilpailu toi lopulta ratkaisun. Tyler Morley onnistui Tapparalle ensimmäisenä laukojana ja kisan ainoana maalintekijänä.

Kauden ensimmäinen varsinaisen peliajan tappio on Tapparalla yhä kokematta. Viime kevään välierien pienoisrevanssi jätti tamperelaisluotsi Jukka Rautakorven ristiriitaisiin tunnelmiin.

– HPK pelasi juuri niin kuin meitä vastaan pitää pelata. He saivat meiltä paikkoja ja hyökkäyspeliä pois. Puolustimme keskialuetta hieman huonosti. Toisessa erässä paransimme ja saimme käännettyä peliä vaihtorytmillä. Kolmannessa erässä meillä oli vähän odottelun makua ja hyökkäyspelirohkeus jäi vajaaksi, Rautakorpi pohti.

– Tämä peli oli erittäin vaativa. Peliä ei pystynyt oikein mukauttamaan. Mutta tämä kasvattaa pelaajia ja toinen peräkkäinen rankkarivoitto on iso asia pelaajille.

Nenonen palasi kokoonpanoon

HPK pääsi otteluun pitkästä aikaa ihannekokoonpanollaan, kun mukana olivat viimeksi kuukausi sitten Liigaa pelannut Markus Nenonen ja pikkuvammoista kärsineet puolustajat Niklas Friman ja Miro Karjalainen.

Seitsemäntenä puolustajana aloittanutta Karjalaista tarvittiin tavallisessa rotaatiossa, kun kolmosparin Nico Nurmikanta joutui vuorostaan jättämään pelin ensimmäisessä erässä. Nurmikanta sai erän puolivälissä jäähyn kaadettuaan Tapparan Niko Ojamäen, mutta hän ei lähtenyt istumaan tuomiota, vaan suuntasi pukuhuoneeseen palaamatta enää otteluun.

– Loukkaantui. En nähnyt jäikö taklauksen alle vai mitä, mutta vamma tuli, eikä pysty pelaamaan. Huili tulee kyllä. Todennäköisesti tiedämme enemmän magneettikuvauskeikan jälkeen, Pennanen sanoi.

HPK pelaa viikon toisen liigaottelunsa lauantaina, kun se isännöi Pohjantähti-areenassa sen edellä kuudentena sarjataulukossa olevaa Mikkelin Jukureita. HPK on nyt kahdeksantena 17 pisteellä 13 ottelusta. HäSa