Urheilu

HPK jäi tyhjin käsin Lukon ryöstäessä pisteet – Pennanen: Tuloksen takaa löytyy hyviä asioita

HPK:n tahmea alkukausi sai jatkoa. Lukon ruotsalaishyökkääjä Pathrik Westerholm palasi kaukaloon Kerhon kannalta viheliään tehokkaasti.
HPK:n Jere Innalla yrittää karistaa kannoiltaan Lukon kapteenia Tapio Laaksoa. Kuva: Riku Hasari
HPK:n Jere Innalla yrittää karistaa kannoiltaan Lukon kapteenia Tapio Laaksoa. Kuva: Riku Hasari

Hallitsevan mestarin alkukausi Liigassa ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Tällä kertaa HPK kärsi kauden viidennen tappionsa Lukolle, joka haki pisteet Pohjantähti-areenasta 2–1-vierasvoitolla. Alkukauden seitsemästä pelatusta ottelusta HPK:lla on kasassa vain seitsemän pistettä.

Lukolle puolestaan täysi piste pussi teki erityisen poikaa, sillä raumalaiset kiipesivät sarjataulukossa kolmannelle paikalle Tapparan ja Kärppien perään.

Lukon päävalmentaja Pekka Virta näki raumalaisten suorituksessa kuitenkin voitosta huolimatta parantamisen varaa.

– Eikös ole sellainen sanonta kuin maanantaipainos. Sellaista oli vähän meidän puolelta, mutta taistelu oli hyvää ja moraali kovaa. Nuori maalivahtimme (Lassi Lehtinen) pelasi myös hyvin, Virta niputti.

 

Lukon voiton takuumies maanantaina oli Lehtisen lisäksi kaukaloon palannut ruotsalaishyökkääjä Pathrik Westerholm.

Westerholm oli vahvasti mukana Lukon molemmissa maaleissa. Avauserässä Westerholm tarjosi pikkulätyn kaksosveljelleen Ponthus Westerholmille, joka niittasi tarkan laukauksen ohi HPK-maalia vartioineen Antti Karjalaisen. Karjalaiselle kertyi ottelussa vain 13 torjuntaa.

Westerholm pyssytti itse ottelun voittomaalin kolmannessa erässä, kun HPK menetti kiekon hyökkäykseen lähdettäessä. Seurauksena Linus Nyman petasi paikan tarkan laukauksen sijoittaneelle Westerholmille.

– Olen todella tyytyväinen Pathrikin puolesta, hän ei ole pelannut jääkiekkoa puoleen vuoteen ja heti tulos oli 1+1. Saamme hänestä erittäin hyvän pelaajan, Virta kiitteli.

Lukon voittomaalia seurasi aitiopaikalta avausmaalin tavoin pakkipari Petteri NikkiläRoope Laavainen. HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen näytti kehonkielellään nopeasti tyytymättömyytensä penkin takana.

– Vähän hätäisesti hyökkäsimme ja peli kääntyi siitä. Se harmitti, mutta olen jo palautunut. Ollaan ensi kerralla viisaampia, Pennanen kuittasi.

 

HPK kiri vielä maalin päähän Henri Kannisen tehdessä vahvan esityön osumalle. Kanninen kamppaili kiekon päädyssä itselleen ja tarjosi loistosyötön Niclas Luceniukselle, joka ohitti illan ainoalla osumallaan Lukko-vahti Lehtisen. Enempää osumia ei kuitenkaan nähty ja ottelussa maalipaikkansa hukannut HPK joutui poistumaan tyhjin käsin.

– Tulos on pettymys, mutta sen takaa löytyy hyviä asioita. Kovasti pelaajat laittoivat itsestään likoon ja he pystyivät luomaan maalipaikkoja viisikkopelissä. Muutamaa hyökkäyspelin hassua pakottamista lukuun ottamatta, pelissä oli paljon hyvää, Pennanen pohti.

Pennanen nosti esille myös erikoistilannepelaamisen.

– Me emme tehneet maalia mahdollisuuksistamme ja päästimme yhden alivoimalla. Sieltä löytyy yksi syy tänään.

HPK:n kokoonpanosta puuttui edelleen pelikiellossa oleva Arto Laatikainen ja nyt jääkaappipakastin Miro Karjalainen oli liittynyt Joona Monton ja Markus Nenosen seuraksi telakalle.

Pudotuspeliviivan alapuolelle luiskahtanut HPK pelaa tällä viikolla vielä kolme ottelua. Kotikentälleen se saa keskiviikkona vieraakseen JYPin ja vieraskentällä se pelaa perjantaina ja lauantaina Ilvestä ja Ässiä vastaan. HäSa

HPK–Lukko 1–2 (0–1, 0–0, 1–1)

1. erä: 9.11 Ponthus Westerholm (Robin Press–Pathrik Westerholm) 0–1 yv.

Jäähyt: 4.35 Olli Vainio Lukko 2 min, 8.23 Janne Tavi HPK 2 min.

2. erä: Maaliton.

Jäähyt: 23.59 Cody Kunyk HPK 2 min, 36.39 Eetu Koivistoinen Lukko 2 min, 38.59 Eetu Koivistoinen Lukko 2 min.

3. erä: 42.05 Pathrik Westerholm (Linus Nyman) 0–2, 46.34 Niclas Lucenius (Henri Kanninen–Janne Tavi) 1–2,

Jäähyt: 48.06 Roope Laavainen HPK 2 min, 48.06 Kristian Pospisil Lukko 2 min, 49.52 Lukas Klok Lukko 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 3×2 min=6 min, Lukko 5×2 min=10 min.

Maalivahtien torjunnat: Antti Karjalainen HPK 4+7+2=13 (pois: 57.55–60.00) Lassi Lehtinen Lukko 9+8+9=26

Yleisöä: 3493

Kommentti: Laahaava alkukausi

HPK:n kone on lähtenyt tahmeasti käyntiin ja alkukausi on ollut tuloksellisesti vaikea.

Lukkoa vastaan Kerhon suorituksessa oli – kuten päävalmentaja Antti Pennanen sanoi – paljon hyvää. Se oli hyökkäyspelissä aloitteellisempi ja kontrolloivampi osapuoli ja se sai nyt kuuluisaa päätypeliään rullaamaan tutulla tavalla. Tulos kuitenkin uupui.

Yksi merkillepantava ja hiottava asia löytyy kuitenkin puolustuspelaamisessa. Vaikka maalivahtipeli ei ole ollut aikaisempien kausien tasolla, löytyy kehitettävää myös puolustuspelaamisesta

Joku muukin on saattanut ihmetellä, miksi esimerkiksi viime kaudella loistanut Petteri Nikkilä on näyttänyt oman alueen puolustuspelissä epävarmalta. Seurauksena hän on plusmiinus-tilastossa HPK:n pahin pakkasukko. Ei Nikkilä ole viimekautista huonommaksi pelaajaksi kesän aikana muuttunut, asioilla on vain syy- ja seuraussuhteensa. Tällä haavaa ongelmaa löytyy HPK:n oman alueen puolustuspelistä.

Vaikka Lukkoa vastaan monia superpaikkoja se ei vierailijoille antanutkaan, on HPK:lla tiettyjä vaikeuksia oman alueen puolustamisessaan. Syy on, että alakolmion toiminta ei ole selkeää.

Ongelma on siinä, että ensimmäinen ja toinen puolustava pelaaja pelaavat liian tiiviisti ja riskillä yksi vastaan yksi -tilanteensa. Kolmas puolustava pelaaja ei sen takia näytä hahmottavan varmistaako vai merkitä omaan pidettävää. Vaikka kyse on yhdestä detaljista, se on pelissä usein toistuva asia, joka on tärkeää saada kuntoon.

Ja Pennanen, jos joku tietää, että kokonaisuus syntyy yksityiskohdista.