Kiekko Urheilu

HPK-kiekkonaisille kuudes peräkkäinen tappio – maajoukkuenaisten johtama KalPa väläytti taitoylivoimaansa

KalPa osoitti karusti Naisten Liigan kärkipään ja alemman keskikastin tasoeron.
Pistepörssin kärkinaisen Tanja Niskasen (taustalla) laukoma kiekko valui tuskallisen hitaasti HPK-vahti Salla Sivulan torjunnasta maaliin, kun KalPa eteni 3–0-johtoon.

Hämeenlinnalaisille ei jäänyt sunnuntain Naisten Liigan jääkiekko-ottelusta käteen kuin näkkileipää, jota HPK-kiekkonaisten yhteistyökumppani jakoi. Kuopiolainen KalPa oli yhtä ylivoimainen kuin kotonaan kaksi viikkoa aiemmin ja voitti taas viidellä maalilla, lukemin 2–7 (0–2, 1–2, 1–3).

Tappio oli HPK:lle kuudes peräkkäinen varsinaisella peliajalla. Hyvän kauden aloituksen turvin sarjataulukon kuudentena majailevaa Kerhoa huonommin suorittavat kuntopuntarissa vain kaikki ottelunsa hävinnyt KJT Haukat ja ainoastaan KJT:n voittanut Lukko. KalPa on tukevasti liigan toisena.

HPK pysyi ottelussa mukana ensimmäisen puoliskon pitkälti Salla Sivulan torjunnoilla. Työmäärä ja vastustajan paine saivat Kerho-maalivahdin taipumaan kuitenkin kaksi kertaa helposti ja kolmannen erän alku oli tyly. KalPa rokotti seitsemään minuuttiin kolmesti, kaksi kertaa ylivoimalla. Yhteensä vieraat tekivät kolme ylivoimamaalia.

– Tänään ei onnistunut oikein mikään. Kun joutuu kuormittamaan tiettyjä pelaajia alivoimalla, niin hyökkäyspeli kärsii. Olimme turhan paljon jäähyaitiossa, ja minuutteja tuli helposti. Puolustaminen viidellä viittä vastaan on kuitenkin parantunut, eikä tasakentällisin tullut kauhean montaa maalia, HPK-päävalmentaja Markku Pirttiniemi analysoi.

Kotijoukkueelle lohtua ehti tuoda toisessa erässä 1–3:een pienestä kulmasta kiekon ohi KalPan Tiina Ranteen survaissut Pihla Hämeenniemi. Ottelun viimeisen, kosmeettisen 2–7-maalin viimeisteli yläriman kautta erikoisella roikkukiekolla Heli Allinen. Ensimmäisen maalin syöttänyt Kiia Simola loi tilanteessa maskia, kun Julia Liikala ja Sanni Lilli syöttivät.

 

Karuimmin tasoeroa jääkiekon teknisissä ja taktisissa perusasioissa osoitti KalPan ykkösketju Elisa HolopainenTanja NiskanenMatilda Nilsson, joista kaikki tekivät yhden maalin. Niskanen ja Nilsson saivat lisäksi kaksi syöttöpistettä. Ykkösylivoimassa kolmikon kanssa pelannut Salla Rantanen napautti maalinkulmalta suoraan Nilssonin syötöistä kaksi maalia.

– Vastustaja oli kyllä liukkaalla jalalla liikkeellä. Heiltä löytyy myös maalintekijöitä, joita me kaipaisimme, Pirttiniemi totesi.

Nuori HPK ei ollut toki ensimmäinen KalPan maajoukkuekentällisen edessä nöyrtynyt joukkue, sillä Niskanen on urakoinut kymmenessä ottelussa jo käsittämättömät tehot 15+27. Huonosti ei ole suoriutunut myöskään Nilsson, joka on pistepörssin kakkosena tehoin 16+18.

Lisäksi 18-vuotias KalPa-hyökkääjä Inka Katajisto teki liigauransa ensimmäisen maalin ja syötti Sivulan varusteista kolmannen erän alussa maaliin livahtaneen 1–5-ratkaisun, jonka teki Ella Lappi.

 

41 kertaa torjunut Sivula vaihdettiin 2–7-kavennuksen jälkeen Riikka Oinoseen, joka sai vastaansa enää neljä laukausta. Entinen HPK-vahti Ranne pysäytti 18 laukausta.

HPK:ta painoi selvästi myös se, että joukkue joutui pelaamaan vain kahdella pakkiparilla, kun Heta Seikkula putosi ottelun alla vahvuudesta. Yhteensä hämäläisillä oli käytössään 13 kenttäpelaajaa, kun vielä lauantaina oli 17.

– Alkulämmittelyssä huomasimme loukkaantumisia, niin puolustajat vetivät joka toista vaihtoa. Kuormitus oli kova alivoimankin takia, Pirttiniemi sanoi.

Ensi lauantaina HPK vierailee Vaasassa, jossa vastaan tulee sen kannoilla liigassa oleva Sport. Joukkueen tavoitteen kannalta voitto olisi otettava, sillä ero viidenteen sijaan ja paikkaan ylemmässä loppusarjassa kasvoi sunnuntaina kymmeneen pisteeseen.

– Viikottainen työnteko pitää saada paremmaksi. Meillä oli eilenkin (TPS:ää vastaan) hyvin maalipaikkoja, mutta kiekot pitää saada sisään. Tytöillä on hyvä fiilis, vaikka pataan vähän tuleekin, Pirttiniemi uskoi. HäSa