Urheilu

HPK-kiekkonaisille kuuluu taas hyvää

Puoli vuotta sitten tuomiokellot soivat hämeenlinnalainen naisten edustusjääkiekon ympärillä. Tilanne on saatu kuitenkin turvattua ja HPK-kiekkonaiset porskuttaa eteenpäin – mutta missä mennään tulevaisuuden suhteen?
Heta Seikkula, Heli Allinen ja Julia Liikala kuuluvat HPK-kiekkonaisten vastuunkantajiin.

Kuusi kuukautta sitten Jyrki Rantanen luki paikallislehden urheilu-uutisia. Hän jäi ihmettelemään jääkiekosta irtautuvan lentopallopuolen lausuntoja, joiden viesti oli, että naiskiekon tukemiseen ei löytyisi resursseja.

Rantanen pysähtyi.

Eikö kiekkokaupunki Hämeenlinnassa todella löytyisi mahdollisuuksia tukea naisjääkiekon jatkumista?

Tilanne oli vakava. Lentopallon irtautuminen jätti HPK:n naisjääkiekkoilijat kodittomiksi ja se toi epävarmuutta koko HPK:n naisjääkiekon jatkon ylle.

Rantanen näki uhkien keskellä myös mahdollisuuksia – ja itselleen haasteen.

– Ihmettelin, että miksi näin tehdään ja olin asian puolesta surullinen. Jäin odottelemaan uutisia, mutta kun niitä ei hetkeen kuulunut, otin yhteyttä HPK-naisiin ja tarjosin apuani. Pian sovittiin asioista ja laitettiin nimiä paperille, Rantanen sanoo.

 

Tänä päivänä Rantanen toimii HPK-kiekkonaisten markkinointipäällikkönä provisiopalkkauksella. HPK-kiekkonaiset ovatkin onnistuneet solmimaan yhteistyösopimuksia ja sen vuoksi Rantasen mukaan voi jo sanoa, että HPK pelaa naisten Liigaa myös ensi kaudella.

– Monivuotiset yhteistyösopimukset takaavat sen, että on helpompi hengittää. Ensi kauden ensimmäinen bussikyyti ei jää tilaamatta ja maksamatta. Tietysti jatkossa tarvitaan lisää tukijoita, Rantanen toteaa.

HPK-kiekkonaiset maksavat edelleen pelaamisestaan kausimaksua.

– Nollasta tai oikeastaan hieman pakkasesta lähdettiin. Olemme kuitenkin puolen vuoden aikana olemme päässeet jo tilanteeseen, että kausimaksut ovat hieman pienempiä, Rantanen sanoo.

Pelkästään toiminnan elvyttäminen ei riitä Rantaselle, joka unelmoi tilanteesta, että HPK-naiset eivät maksaisi pelaamisestaan mitään.

– Sinne on vielä pitkä matka. En voi luvata milloin se toteutuu, mutta uskon, että se toteutuu, Rantanen avaa.

HPK-kiekkonaiset ovat tällä hetkellä HPK-juniorijääkiekon katon alla, mutta Rantanen sanoo, että juniorijääkiekkoa naiskiekko ei taloudellisesti rasita.

– Teknisesti olemme sen katon alla siksi, että pystyimme liittymään naisten Liigaan. Juniorit eivät kuitenkaan maksa meille mitään, vaan päinvastoin pyrimme auttamaan tyttökiekon pelaajapolkujen kehittämisessä.

 

Naiskiekon asema on ollut viime aikoina tapetilla julkisuudessa. On fakta, että naisjääkiekko kerää yleisöä vain murto-osan siitä mitä viihdebisneistetty miesten jääkiekko.

Eräs jääkiekkovaikuttaja on sanonut, että hän kokee, että naisten jääkiekko on ollut Jääkiekkoliitolle tärkeä vain kerran neljässä vuodessa – olympiavuonna. Nyt tilanteeseen on tullut pieniä muutoksia, mutta lisää tarvitaan.

Jyrki Rantanen nyökkää.

– Näytä minulle miesten liigaseura, joissa on suositusten mukaisesti yli 25 prosenttia naisia hallituksessa. Tiedämme mitä esimerkiksi Porissa tapahtui Ässien toimitusjohtajakuviossa, ei naisilla helppoa ole miesten kiekkomaailmassa, Rantanen vihjaa.

Rantasen mielestä seurat eivät voi syyttää huomion puutteesta pelkästään muita. Myös peiliin on syytä katsoa.

– Media on ottanut nousevalla tahdilla naiskiekkoa huomioon. Näen kuitenkin, että moni asia lähtee seuroista itsestään. Monessa asiassa mennään vielä harrastuspohjalta. Oman toiminnan ammattimaistuminen ja juniorikasvatus on saatava kuntoon, sitä kautta kiinnostutaan ja kumppanit saavat näkyvyyttä, Rantanen sanoo.

Rantanen näkee, että HPK:n nuori joukkue on tarttunut haasteeseen ja turvallisempi tilanne puolen vuoden takaiseen on näkynyt erityisesti vapautuneemmassa ilmapiirissä.

Urheilullista tulevaisuutta rakennetaan pala palalta.

– Joukkue itse on asettanut tavoitteekseen, että selviydytään ylempään jatkosarjaan. Tulevaisuudessa haluamme, että pelaajat haluavat tulla HPK:hon pelaamaan. Se edellyttää, että on luotava puitteet ja olosuhteet ympärille, Rantanen sanoo. HäSa

Päivän lehti

26.2.2020