Kiekko Urheilu

HPK-kiekkonaisille uusi valmennus – Katja Pasasesta seuraava päävalmentaja, ex-maajoukkuepelaajasta apuvalmentaja

HPK-kiekkonaiset julkaisi uuden valmennustiiminsä – Katja Pasanen päävalmentajaksi.
Mari Saarinen, Katja Pasanen ja Jussi Korhonen ovat osa HPK-kiekkonaisten valmennustiimiä ensi kaudella. Kuva: Tomi Vesaharju
Mari Saarinen, Katja Pasanen ja Jussi Korhonen ovat osa HPK-kiekkonaisten valmennustiimiä ensi kaudella. Kuva: Tomi Vesaharju

HPK-kiekkonaisten uusi valmennus on selvillä. Viime kaudella päävalmentajana toiminut Markku Pirttiniemi ei jatka, mutta päävalmentajaksi nousee 44-vuotias Katja Pasanen.

Pasanen saa apuvalmentajakseen entisen huippupelaaja Mari Saarisen, 37. Saarinen on pelannut urallaan hyökkääjä Ilveksen naisten joukkueessa ja voittanut Suomen mestaruuden kausilla 2006 ja 2010 ja lukuisia SM-mitaleita. Lisäksi urallaan yli 100 maajoukkueottelua pelannut Saarinen on voittanut pelaajana olympiapronssia ja kolme MM-pronssia.

Tiimissä jatkavat myös viime kaudelta tutut Maija Hassinen-Sullanmaa ja Jussi Korhonen.

HPK-kiekkonaisten tiimi kasvaa siis yhdellä valmentajalla ja on siksi kiekkonaisten mittapuulla ”merkittävä panostus”, sanoo manageri Jorma Hassinen.

– Panostamme valmennukseen, että pystymme kehittämään yksilöä ja pelaajaa ja peliä, Hassinen sanoo.

– Katja Pasanen on kokenut valmentaja ja valmentanut jo vuodesta 1993 eri joukkueita. Hän on kehittänyt itseään ja pystyy kehittämään meitä kaikkia ja pystyy tuomaan uutta.

 

Mitä se uusi on? Mitä Katja Pasanen aikoo tuoda HPK-kiekkonaisten valmennukseen?

– Näen, että joukkueen perusta on luottamus, yhteishenki ja se, että uskalletaan olla omia itseämme ja pelaaminen omilla vahvuuksilla. Uutta tai ei, se on näkökulma jota haluan, Pasanen sanoo.

– Marilla on vahva pelaajatausta. Minulla on vahvuutena ryhmädynamiikka ja vuorovaikutus- ja tunnetaidot. Jussilla on sitten fysiikkajutut ja pitkä historia valmentamisesta.

Pasanen kertoo valmentaneensa aiemmin poikajuniorijoukkueita ja toimineensa myös mm. valmennuspäällikkönä.

Pasanen sanoo myös valmentaneensa leijonapentuleireillä ja kokee nyt saaneensa mahdollisuuden toteuttaa haluamiaan asioita.

– Olen pelannut aikoinani ja olen sen verran vanhempi, että ei tällaisia mahdollisuuksia ja polkuja ollut ennen naisvalmentajille. Aloitin poikien valmennuksesta ja minulla oli kaksi eri ikäryhmää. Siitä asti olen ollut jääkiekon parissa ja ringeten puolella. Lisäksi olen toiminut tyttökiekossa sekä naisten ja miesten puolella olen kehittänyt työkaluja ja tehnyt mentaalivalmennusta, Pasanen sanoo.

 

Vastaukset siihen mitä Pasanen näkee joukkueen konkreettisen pelaamisen suhteen, vaikuttavat liittyvän enemmän henkiselle puolelle kuin lajikonkretiaan.

– Näen, että olisi tärkeää, että peli-ilo näkyisi. Urheiluun liittyy aina tunne, toivottavasti joukkue itse ja valmentajat hallitsevat tunnetta. Yhtenäinen tekeminen ja joukkueen pelaamista tukeminen on valmennuksen tehtävä. Unohtamatta lajitaitoja, se olisi se, miten HPK-kiekkonaiset näen.

Pasanen on aiemmin tehnyt yhteistyötä myös HPK:n juniorijoukkueiden kanssa. Toimintaympäristö on tuttu.

Mutta millaisissa asioissa ja mitä mittareita valmennuksella on työnsä onnistumisen mittaamiseksi?

Siihen Pasasella ei vielä vastausta ollut.

– Niitä pitää tässä vielä kaikin puolin katsoa, mitkä ne meidän tavoitteet ovat ja mitä joukkue asettaa. Yhdessä tätä kuitenkin tehdään. Siihen joudutaan varmaan vielä palaamaan.

 

Joukkueen rakennus on Jorma Hassisen mukaan edennyt huomattavasti viime kautta paremmin, kun joukkue sai monien vaiheiden jälkeen tietää liigapaikastaan vasta 14. toukokuuta.

Nyt olosuhteet ovat huomattavasti paremmat. Hassinen toteaa, että talous meni avauskauden jälkeen ”kohtuullisesti” ja että kaikki velvoitteet on hoidettu täysimääräisesti.

– Nyt on maaliskuu ja meillä on valmentajat ja pelaajasopimuksia olemassa. Neuvotteluja ja keskusteluja käydään kaiken aikaa. Olen tyytyväinen missä menemme, Hassinen sanoo. HäSa

Pelkkä into ei riitä

Katja Pasanen on tullut jääkiekkopiireissä tutuksi laajemmin mentaalivalmentajana. Hän on myös toiminut eri juniorijoukkueissa valmentajana ja valmennuspäällikkönä, mutta nyt haaste kasvaa, sillä hänestä tulee HPK-kiekkonaisten päävalmentajana.

HPK-kiekkonaisten päävalmentajana hän vastaa isoista kokonaisuuksista johon kuuluu johtamisen lisäksi mm. pelin ja pelaajien kehittäminen fyysisesti, taktisesti, yksilötaidollisesti, henkisesti – ja luomaan menestyvää kulttuuria. Lehdistötilaisuudessa pieni pettymys ulkopuolisen silmin oli, että Pasanen kykeni tarjoamaan vielä melko vähän konkretiaa siitä, miten nämä asiat toteutuvat. Kukaan ei Kiekkonaisten penkin taakse Jukka Jalosta odottanutkaan, mutta selkeämpää toimintasuunnitelmaa oli ehkä lupa odottaa.

Pasanen ehkä hahmotetaankin enemmän kokonaisuuden johtajana joukkueessa, lajiosaaminen tulee puolestaan enemmän valmennuksen muilta jäseniltä.

Esimerkiksi ”peli-ilo”, ”vuorovaikutus- ja tunnetaidot” ja ”yhteishenki” ovat tärkeitä asioita, mutta nekin ovat koetuksella, mikäli arjessa ei kyetä auttamaan pelaajia riittävästi.

On muistettava, että Pasasella on käsissään myös arvokasta muovailuvahaa. Viime kauden joukkueesta Heta Seikkula, Heli Allinen, Julia Liikala ja Kiti Seikkula pelasivat viime kaudella alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekkomaajoukkueessa, ja oikeassa ympäristössä heillä on mahdollisuuksia kasvaa naisten aikuisten maajoukkueeseen – ja sitä kautta olympiaurheilijoiksi. Vielä ei tosin tiedetä, ketkä nelikosta jatkavat tulevassa joukkueessa.

Sopii toivoa, että Pasasella ja/tai hänen valmennustiimillään on mm. näiden pelaajien kannalta hieman enemmän annettavaa kuin vielä oli lehdistötilaisuudessa.