Kiekko Urheilu

HPK-kiekkonaisten kausi päättyi – kurinpitoskandaali kuohutti: ”Tässäkö on arvostus naisten jääkiekkoa kohtaan?”

HPK-kiekkonaisten kausi päättyi Kärppien käsittelyssä puolivälierissä suoraan kolmessa ottelussa. Kauden viimeiseksi jäänyttä pudotuspeliä varjosti kuitenkin kurinpitofarssi.
HPK-kiekkonaisten Ida Karjalaiselta ratkaisuottelu jäi pelaamatta kurinpitosähläämisen vuoksi. Kuvaaja: Riku Hasari

HPK-kiekkonaisten kausi päättyi Naisten liigassa suoraan kolmessa ottelussa puolivälierissä Kärppiä vastaan. Kärpät voitti ratkaisevan kolmannen ottelun Oulussa selvästi lukemin 8–1. Ottelu ratkesi toisessa erässä, jossa Kärpät takoi neljä maalia ja siirtyi 5–1 -johtoon.

HPK-kiekkonaisten päävalmentaja Markku Pirttiniemi myöntää, että parempi voitti ottelun ja ottelusarjan ansaitusti.

– Bensa loppui toisessa erässä ja se oli huonoin pudotuspelierämme – väärään paikkaan. Olimme soseessa siinä erässä ja Kärpät tuli kovaa, Pirttiniemi totesi rehdisti.

 

HPK-kiekkonaisille jäi kuitenkin hampaankoloon Jääkiekkoliiton kurinpitomenettelystä.

Edellisen ottelun jälkimainingeissa HPK:n tärkein hyökkääjä Ida Karjalainen joutui kurinpitokäsittelyyn. Tieto siitä, että väliaikaisessa pelikiellossa ollutta Karjalaista ei aseteta pelikieltoon, tuli vasta vajaa tunti ottelun alkamisen jälkeen. Karjalainen ei voinut kuitenkaan pelata ottelussa, sillä häntä ei voitu merkitä kokoonpanoon.

Perusteeksi päätöksen viivästymiselle HPK-kiekkonaiset sai joukkueen manageri Jorma Hassisen mukaan kurinpitäjä Juhani Suomiselta sen, että he eivät tienneet HPK-kiekkonaisten kauden tärkeimmän ottelun alkamisajasta. Asiat oli kuulemma käsitelty siinä järjestyksessä, kun ne saatiin tutkittua, vaikka kyse oli HPK-kiekkonaisten kauden kohtalonottelusta.

Tilanteesta erikoisen tekee myös se, että Hassisen mukaan HPK-kiekkonaisten vastine tilanteesta oli toimitettu kurinpidolle jo maanantaina aamupäivällä.

Hassinen kertoo Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antilan myöntäneen, että Karjalaisen asiassa on tapahtunut virhe.

 

Päätöksen viivästymisen vuoksi Karjalainen kärsi käytännössä rangaistuksen jäämällä sivuun ottelusta, vaikka hänet todettiin lopulta kurinpitopäätöksessä edustuskelpoiseksi.

Hassiselta ei heru asiaan ymmärrystä.

– Jonkun pitäisi herätä tähän asiaan. Joko kyse on ammattitaidottomuudesta tai sitten ylimielisyydestä. Meitä kyllä uhkaillaan, mikäli jokin asia jää hoitamatta, mutta kun liitossa tehdään virheitä ja päätökset hoidetaan näin, meille ilmoitetaan, että turha kiukutella. Ei näitä naisia näin saa kohdella, Hassinen jyrisee.

– Pelaajan oikeusturvan kannalta tämä on hirveää vääryyttä, ettei hän saanut osallistua otteluun. Kyse ei ole siitä, etteikö Kärpät ollut parempi. Harmittaa vain Ida Karjalaisen puolesta, että näin on käynyt tällaisen välinpitämättömyyden ja osaamattomuuden takia. Kilpailupäällikkö on ollut asiallinen meitä kohtaan, mutta kurinpitäjän toiminta on ollut niin karmeaa, että sitä ei voi puolustella.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antilaa kommentoimaan tapausta.

 

Päävalmentaja Pirttiniemi on Hassisen kanssa samoilla linjoilla.

– Kaikki lähti jo otteluraportista, joka lähti eteenpäin. Ihmettelen, onko otteluvalvoja seurannut peliä, jos hän kuvaa tilanteen tapahtuneen eri päässä kenttää kuin missä tilanne tapahtui. Vasemmalla kädellä tämä vedettiin ja tulee olo, että tässäkö on se arvostus tätä naisten hommaa kohtaan, Pirttiniemi ihmettelee.

– Eikö kurinpito oikeasti saa päätöstä tulemaan aikaisemmin? Meiltä otettiin tärkeä kulmahammas pelistä pois.

 

Pirttiniemi kuitenkin muistuttaa kautta yhteen vetäessään, että hyvä maku jäi suuhun kaikesta huolimatta.

Vielä viime keväänä hämeenlinnalaisen naiskiekon tulevaisuus oli vaakalaudalla, kun lentopallo irtautui naisjääkiekosta, mikä loi epävarmuutta tulevaisuuden suhteen.

– Tavoitteemme täyttyivät. Kesäharjoittelussa ei montaa pelaajaa ringissä ollut, mutta säilyimme sarjassa ja täytimme joukkueen asettaman tavoitteen pelata pudotuspeleissä. Uskon, että ensi kauteen on huomattavasti helpompi lähteä, kun taustoja on saatu kuntoon. HäSa

Kommentti: Noloa, Jääkiekkoliitto!

Jääkiekkoliitto on nostanut strategiassaan nais- ja tyttökiekon painopistealueekseen ja eri puheenvuoroissa jääkiekkopäättäjien suulla on puhuttu naisten jääkiekon arvostuksen nostamisesta.

Vaikka HPK-kiekkonaiset ei todellakaan hävinnyt puolivälieräsarjaa sen vuoksi, että sen paras hyökkääjä oli sivussa päätösten viivästymisen vuoksi, on Jääkiekkoliiton toiminta asiassa surkeaa.

Jokainen voi kuvitella millaisen skandaalin aiheuttaisi, jos ratkaisevassa pudotuspeliottelussa miesten HPK:n ykköshyökkääjä Teemu Turunen jäisi sivuun sen vuoksi, että vapauttava kurinpitopäätös tulisi ottelun alkamisen jälkeen. Kuvitteluksihan kuitenkin jää, sillä eihän tällaista jättimokaa koskaan miesten jääkiekon puolella tapahtuisi.

Kun naisten Liigan kurinpitäjä perustelee asiaa sillä, että hän ei ole tiennyt ottelun alkamisaikaa, on selvää, että kurinpitäjä ei ole silloin tehtäviensä tasalla tai että hän ei yksinkertaisesti ole välittänyt tarpeeksi asiastaan.

Molemmat vaihtoehdot ovat naisten jääkiekon arvostuksen kannalta onnettomia ja häpeällisiä.

Se, että naisten jääkiekkoa nostetaan painopisteeksi Jääkiekkoliiton toiminnassa, on hieno asia.

Ida Karjalaisen tapaus muistuttaa, että juhlapuheiden sanat ovat lopulta vain sanoja, jos teot eivät ole sanojen mittaisia.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic