Kiekko Urheilu

HPK kiihtyi traktorivauhtiin – Jyväskylästä mukaan kaksi liigapistettä

HPK selvitti vaikeudet ilman maajoukkuemiehiä ja Laatikaista. Emil Larmi tarjosi Kerholle taas voittomahdollisuuden.
Ainoastaan Robert Rooba onnistui ohittamaan Emil Larmin Jyväskylän keskiviikkoillassa. Kuva: Agata Anttonen

Hämeenlinnan Pallokerho pelasi jääkiekon miesten Liigassa hyvin kaksijakoisen keskiviikko-ottelun, jossa hidas lämpeneminen palkittiin lopulta kahdella sarjapisteellä. Alkukauden floppeihin kuulunut, marraskuun maaottelutauon jälkeen kaikki kotiottelunsa voittanut JYP jyräsi puolet ottelusta, mutta joutui lopulta alistumaan jatkoajalla maalein 2–3 (1–0, 0–1, 1–1, 0–1).

Voittomaalin iski jatkoajalla vauhdikkaasta läpiajosta Niclas Lucenius Markus Niemeläisen syötöstä.

HPK joutui otteluun Liigan maaottelutauottomuuden takia ilman Leijoniin valittuja Teemu Turusta ja Niklas Frimania, mutta myös ilman päävalmentajaansa Antti Pennasta, joka on maajoukkueen apuvalmentaja. Poissa oli myös konkaripakki Arto Laatikainen, ja ottelun kuluessa myös paljon vammoista kärsinyt Janne Lahti joutui jättämään ottelun kesken.

Penkin takana puikoissa Kerholla oli apuvalmentaja Timo Turunen, joka sai melko valmiit ohjeet Pennaselta.

– Toki valmistimme itse Mietsun (apuvalmentaja Antti Miettisen) kanssa joukkueen peliin, mutta tuttujen asioiden kautta. Pendo oli laittanut paperille, mitä piti käydä läpi, mutta itse joutui toki videoita katsomaan, Turunen kertoi.

 

HPK myös sai otteluun vahvistuksen, jota ilman tulos olisi varmasti ollut toisenlainen. Viikonlopun otteluista vatsataudin takia sivussa ollut Emil Larmi esitti vieraiden maalissa taas omaa magiaansa ja torjui 33 kertaa. Ottelun ensimmäisellä puolikkaalla lahtelainen piti joukkueensa mukana pelissä.

Larmin ohella illan hahmoja olivat jyväskyläläisten hyökkääjä Robert Rooba ja HPK-kollega Markus Nenonen, jotka tekivät kaksi maalia miehen. Rooba nousi kahdella maalillaan SM-liigan kaikkien aikojen virolaiseksi pistemieheksi. Myös Nenonen nosti kauden maalimääränsä 11:een.

Jere Innala säesti Nenosta kahdella syöttöpisteellä. Petteri Nikkilä syötti avausmaalin, mutta urakoi peräti puoli tuntia jäällä.

– Muutama sankarihan meillä selvästi oli. Muut säestivät sitten hyvin, ja väänsimme hampaat irvessä ne hetket, kun piti vääntää. Ei se kaunista tai lennokasta ollut, mutta meillä on luonnetta ja sitkeyttä, Turunen arvioi.

Merikivi (JYPin valmentaja Lauri) sanoi, että he pelasivat ensimmäisessä erässä kauden parasta peliään. Emme pystyneet vastaamaan siihen oikein mitenkään, mutta olimme onneksi kiekon kanssa rohkeampia jatkossa.

JYP-maalivahti Eetu Laurikaiselle tuli lopulta 24 torjuntaa.

 

HPK:n alku ottelulle oli todella vaikea. JYP löylytti ensimmäisessä erässä Larmin maalia kohti 19 laukausta. Kotijoukkue pääsi nopeasti keskialueen yli ja maalipaikkoihin, mutta onnistui tekemään vain yhden maalin. Nolan Yonkman löysi avaussyötöllään oikeasta laidasta Ossi Louhivaaran, joka loi maalipaikan Jan Brejcakin kaaduttua edestä. Rooba ohitti Larmin kauden kymmenennellä maalillaan ajassa 11.27.

Toisessa erässä HPK sai peliinsä järkeä ja rauhallisuutta. Silti ensimmäinen puolikas meni tiukassa JYP-hallinnassa. Janne Kolehmaisen huidottua Larmia käsille hämeenlinnalaiset pääsivät illan toiselle ylivoimalleen, joka lopulta katkaisi jo viisi ottelua kestäneen ylivoimamaalittoman putken. Nenonen sai koko oikean B-pisteen haltuunsa ja laukoi tarkasti etunurkasta sisään Robert Leinon tehdessä maskia Eetu Laurikaiselle.

JYP pääsi kolmannen erän alkuun Eetu Tuulolan päähän kohdistuneesta taklauksesta ylivoimalle, jolla Rooba rokotti toistamiseen. Kiekko kimposi HPK:n Niclas Luceniuksesta maalin eteen, missä Miro Karjalainen löi siitä ohi. Julius Nättinen sen sijaan pudotti Rooballe komean jättösyötön.

HPK pääsi hyvästä vaiheesta huolimatta kuin varkain tasoihin ajassa 47.24. Leino tarjoili kovan ja komean syötön Nenosen päätykiekon jälkeen ja Nenonen itse täräytti toisen maalinsa ajettuaan maalin eteen.

Jatkoajalla paikkoja sai vain HPK ja kolmas sellainen tuotti maalin.

HPK:n seuraava koetus on edessä perjantaina, kun Ritariareenaan vieraaksi saapuu Liigan toisena oleva TPS. HäSa

Pennasen vai Turusen pelikirjalla?

Hämmentävää! Päävalmentaja Antti Pennasen poissaolo joukkueen peräsimestä näyttäytyi tavalla, jota ei olisi voinut ennalta uskoa. HPK yritti pelata JYPiä vastaan vahvempaa kiekkokontrollia kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Olipa yllättävä pelisuunnitelma!

Mietin ensimmäisen erän aikana kuumeisesti, oliko tämä Leijonien mukana olevan Pennasen määräys – vai vetikö Pennasta tuurannut Timo Turunen taktiikan omasta hatustaan? Kerho yritti etenkin ottelun alussa esimerkiksi palautella kiekkoa alaspäin aina, kun se vain oli mahdollista.

Varsinaisesti hämeenlinnalaisten peli ei ollut tällä äkkinäisellä konstilla kovin hääviä, mutta heikon kauden pelannut JYP hyytyi sekin toisessa erässä. Oli ymmärrettävää, että pelin mittaan Kerho palasi pelillisesti pennaslaisempaan lätkään, se kun tulee selkäytimestä.

Kaikkineen HPK sai aikaan arvokkaan ryöstöretken Jyväskylään. Niclas Luceniuksen läpiajosta kiskaisema ratkaisumaali jatkoajalla oli upea.

Petteri Sihvonen

Päivän lehti

23.1.2020