fbpx
Kiekko Urheilu

HPK korjannut kurssiaan myös harha-askeleita ottaneessa fysiikkaharjoittelussa – Timo Turunen toiminut tärkeänä taustavoimana

HPK:n vastuuvalmentajan tehtäviä hoitaa tällä viikolla väliaikaisesti Timo Turunen.
KUVA: Pekka Rautiainen

HPK:n käynnissä oleva viikko on monella tapaa arjesta poikkeava, kun joukkueen vahvuudesta päävalmentaja Antti Pennanen on puolustaja Niklas Frimanin ja hyökkääjä Teemu Turusen kanssa Leijonien matkassa Venäjän EHT-turnauksessa. Pennanen toimii Suomen valmennustiimissä apuvalmentajana.

Tällä hetkellä joukkueen vastuuvalmentajan tehtäviä kantaa väliaikaisesti kollegan poissa ollessa Timo Turunen.

– On sovittu, että pidän puhetta ja katson kokonaisuuden päälle. Muut apuvalmentajat Antti Miettinen ja Juha Lehtola auttavat sitten kaikessa muussa ja Pennanen on luvannut tukea joka päätöksessä. Miettinen vetää jääharjoitukset ja ylivoimapalaverit, minä alivoima- ja viisikkopalaverit, Lehtola tekee paljon töitä videoiden kanssa, Turunen avaa.

Ensimmäisessä ottelussaan väliaikaisena päävalmentajana HPK voitti JYPin jatkoajalla Jyväskylässä. Perjantaina joukkue kohtaa Ritariareenassa TPS:n.

– Ei oltu ihan mukavuusalueella. Vastuu kuitenkin pitää kantaa, kun sen paikka tulee. Päävalmentajan tehtävät eivät kuitenkin ole minun hommaani. Fysiikan ja pelaajien kehittäminen kiinnosta enemmän. Sitä tykkään tehdä ja tunnen sen vahvuusalueekseni.

 

Turunen on vähemmän tunnettu valmentaja suuren yleisön silmissä, mutta hänen arvoaan ei sovi väheksyä.

Turunen on HPK:n valmennustiimissä esimerkiksi fysiikkapuolen osaaja. Tulisieluisemman ja analyyttisen Pennasen rinnalla hän edustaa myös rauhallisempaa ääntä.

– Fysiikkaosaamista Pennanen minulta varmasti odottaa ja myös ihmisen ymmärtämistä. Ympäristö, kulttuuri ja ilmapiiri ovat lopulta tärkeimmät tekijät menestykseen. Olemme valmennustiimissä lojaaleita, avoimia ja rehellisiä toisiamme kohtaan ja siitä syntyy luottamus kaikkeen tekemiseen. Se huokuu varmasti pelaajillekin päin, Turunen avaa.

– Sen verran monta vuotta Pennasen kanssa olen työskennellyt, että tiedämme toistemme vahvuudet ja heikkoudet.

Turunen saapui Hämeenlinnaan ja HPK:hon samalla ovenavauksella Pennasen kanssa, jonka apuvalmentajana hän oli toiminut jo Mestiksen mestaruuksia voittaneessa Mikkelin Jukureissa.

 

Turunen on syntynyt Varkaudessa ja hän on todellisen urheiluperheen vesa. Myös hänen isänsä on entinen SM-liigapelaaja, äiti pikaluistelun Suomen mestari ja ukki jääpallon Suomen mestari.

Liigaa kaudella 1989–90 Joensuun Kiekko-Pojissa pelannut Turunen on kouluttautunut peliuran jälkeen mm. liikunnanohjaajaksi, urheiluhierojaksi ja ammattivalmentajaksi.

– Valmentajana vahvuuteni on monipuolisuus. Olen kouluttautunut urheiluhierojaksi, liikunnanohjaajaksi ja olen suorittanut ammattivalmentajan tutkinnon ja huippuvalmentajakurssit. Olen myös ollut uinti-, pesäpallo-, jalkapallo- ja yleisurheiluvalmentajana. Sieltä varmaan on saanut monipuolista tietoa urheilullisuudesta ja fysiikkavalmennuksesta.

Lisäksi Turunen kertoo työskennelleensä 20 vuotta vastaanottokeskuksessa vapaa-ajan ohjaajana, ensihoitajana, mielenterveyshoitajana ja toimitusjohtajana.

Ennen Pennasen aikaa, kun Turunen lähti valmentamaan Jukureita Jarno Pikkaraisen apuvalmentajana 2010-luvun taitteessa, jääkiekko vei lopullisesti mennessään.

– Silloin jäin vastaanottokeskuksesta kokonaan pois, mutta puoli vuotta sen jälkeen vastaanottokeskus lakkautettiin. Siitä työstä oppi kuitenkin ymmärtämään erilaisuutta ja sai perspektiiviä. Se on suurin anti varmasti ja se auttaa valmentajan työssä, koska olemme kaikki erilaisia. Toista pitää ohjata toisella tavalla ja toinen motivoituu taas toisenlaisista asioista, Turunen miettii.

 

Ennen pettymykseen päättynyttä kautta 2017–18, Turusen tilalle HPK:n fysiikkavalmennuksesta saapui vastaamaan kesällä valmennustiimin ulkopuolinen Samuli Perälä, joka omilla verkkosivuilla mainostaa itseään “kehonkuulijaksi”.

Kaikki ei mennyt putkeen. Edelliskaudella viidenneksi runkosarjassa sijoittunut HPK romahti sijalle 12.

Tällä kaudella, myös osin Turusen fysiikkaharjoitusten ansiosta, joukkueen pelaajat ovat ilmaisseet monessa yhteydessä julkisuudessakin olevansa parempikuntoinen – ja sijoituskin on tällä haavaa Liigassa neljäs.

– Oli vähän hämmentynyt tilanne, kun yhtäkkiä tuli jokin ekspertti, joka oli hyvä puhumaan. Hänellä on varmasti tietämystä, mutta ne asiat eivät meidän sapluunaan kuitenkaan sopineet, Turunen kertoo.

– Kesä 2017 oli erilainen ja siinä keskityttiin paljon voimaharjoitteluun. Harjoittelu ei ollut niin monipuolista. Pidän itse tärkeänä fysiomotorista harjoittelua, johon kuuluu kehonhallinta, tasapaino ja liikkuvuus. Voimantuotto ei ole pelkästään voimaharjoittelua. Pelaajankin on vaikeaa ymmärtää joskus, että pelkkä puntinkolistelu ei siirry jäälle. Tarvitaan kehonhallintaa.

 

HPK:n johdossa yritettiin ottaa yhtä askelta uudenlaisessa fysiikkavalmennuksessa eteen, mutta päädyttiin ottamaan ainakin kolme taaksepäin.

– Olen siinä mielessä vanhakantainen, että uskon aerobiseen harjoitteluun ja määriin. Kun Perälä tuli, pelaajatkin kyselivät, että milloin tehdään sitä aerobiaa, mutta Perälä piti pitkäkestoista harjoittelua voimaharjoittelua tuhoavana. Jääkiekkofysiikka on kompromissien tekoa. Jäälle kun mennään, se on niin hapollista ja anaerobista kokoajan, että kaiken muun pitää olla aerobista. Kevyen aerobisen harjoittelun merkitys palautumiseen on suuri, Turunen sanoo.

– Pitää ymmärtää lajianalyysi paremmin ja toimia sen mukaan.

Jo viime kauden aikana Turunen sai HPK:n fysiikkapuolta taas kontolleen. Tämä kesä mentiin taas Turusen ohjein pienryhmissä, joita valmennustiimin jäsenet vetivät.

– Koska oli pitkä kevät, saimme tehtyä varhaisemmin muutoksia. Joitain asioita teimme kesäharjoittelussa yhdessä, toiset asiat ryhmissä painopisteittäin. On muistettava myös yksilöllisyys, kaikki ei käy kaikille.

 

HPK on julkaissut päävalmentaja Antti Pennasen jatkosopimuksen, mutta toistaiseksi apuvalmentajien jatkosopimuksia ei ole sorvattu.

Myös HIFK:ssa olisi ensi kaudelle paikka auki, kun Turuselle tuttu mies Jarno Pikkarainen nousee helsinkiläisseuran päävalmentajaksi.

Turusen katseet ovat kuitenkin nyt Hämeenlinnassa.

– Olemme “Piken” kanssa yhteyksissä, mutta se ei ole ajankohtainen juttu. Tavoitetila ja halu on jatkaa kulttuurin vahvistamista HPK:ssa, Turunen kertoo. HäSa

 

Liigakiekkoa: HPK–TPS Ritariareenassa perjantaina kello 18.30

 

 

Asiasanat

Menot