Kiekko Urheilu Hämeenlinna

HPK näytti mikä ero on hallitsevan mestarin ja Mestis-tason Pelicansin välillä – Voutilaisen nollapeli jäi pienestä kiinni

HPK näytti joukkueensa tyhjentänyttä Pelicansia vastaan miten rajuja eroja Liigassa loppukaudella on.
Perhepeli? Nyrkit viuhuivat avauserässä, kun HPK:n Miro Karjalainen ja Pelicansin Taavi Vartiainen nujakoivat. Kuva: Pekka Rautiainen
Perhepeli? Nyrkit viuhuivat avauserässä, kun HPK:n Miro Karjalainen ja Pelicansin Taavi Vartiainen nujakoivat. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen herruus oli ratkennut jo aiemmin, kun joukkueensa tyhjentänyt Pelicans saapui Hämeenlinnaan vierailulle. Ottelu oli pelillisesti täysin HPK:n näytöstä, eikä Pelicansille jäänyt minkäänlaista siimaa taistella ottelun voitosta.

HPK vei ottelun nimiinsä lopulta luvuin 4–1 (0–0, 3–0, 1–1), mutta luvut lähinnä imartelivat köysissä koko ottelussa vastaanottanutta lahtelaisryhmää. Kun Pelicansin maalilla Atte Tolvanen joutui venymään kiekon tielle 43 kertaa, pääsi HPK:n virkaveli Joona Voutilainen huomattavasti vähemmällä ja otti kiinni 10 kiekkoa.

Voutilaisen ensimmäinen nollapeli HPK-paidassa jäi kuitenkin hyvin pienestä kiinni, sillä Pelicans rikkoi ottelussa kuparisensa vain kolme sekuntia ennen loppua ylivoimalla, kun Otto Nieminen siirsi ylivoimalla kiekon HPK:n maaliin.

– Pienestä se on kiinni, Voutilainen harmitteli.

– Kuusikymmentä minuuttia pitää kuitenkin pelata, nyt sitten riitti (maalin puhtaana pitämiseen) 59.57.

 

Paluu pitkän sairastelun jälkeen

Voutilainen palasi pitkän sairastelun jälkeen HPK:n maalille. Voutilainen oli viimeksi tositoimissa 5. helmikuuta HIFK:ta vastaan, joten kipeänä olleen Voutilaisen pelitauko venähti peräti kolmeen ja puoleen viikkoon.

HPK:n ykkösvahdin mukaan mistään vakavammasta ei kuitenkaan ollut kyse.

– Sillä tavalla se oli harmillista, kun poissaolo venyi. En oikein tiedä itsekään miksi niin oli, Voutilainen kuittasi.

– Tässä on oltu poissa, mutta oli tärkeää päästä takaisin kehiin ja saada peli alle. Hyvältä tuntuu, ei ole valittamista.

Maalivahdin näkökulmasta katsottuna ilta ei pitänyt Voutilaista kovinkaan työllistettynä.

– Oli vähän hiljaisempi ilta tänään. Olimme hyvä joukkueena ja vastustajan hyökkäysaika jäi minimiin. Joukkue puolustaa todella hyvin. Parantamista on vielä, mutta peli kehittyy koko ajan.

 

Maaleja ja tappelu

Perhepelissä maalittomassa avauserässä nähtiin ajassa 4.57 nyrkkitappelu, kun Miro Karjalainen ja Taavi Vartiainen ottivat huiskien yhteen.

Toisessa erässä HPK alkoi myös takoa maaleja ja hallitsi erää suvereenisti.

Ottelun avausmaali oli erityisen näyttävä. Kokenut Arto Laatikainen tarjoili mestarillisen syötön Joona Montolle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään reppuun.

– Se oli Laatikaisen neroutta. Jos jääkiekossa on taidetta, siinä sitä oli. Sen maalin voi katsoa uudestaan ja miettiä kuinka paljon pelaaja hakee lyhyessä ajassa oikeaa informaatiota ja ”Ladalla” on se kyky, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen hekumoi.

Monton osuman jälkeen HPK iski vielä kaksi ylivoimamaalia, joista vastasivat Cody Kunyk (1+1) ja Filip Krivosik. Kolmannessa erässä HPK:n neljännen osuman viimeisteli Philippe Cornet (1+2). Pelicansin Niemisen loppuhetkien osuma ylivoimalla sinetöi loppuluvut.

– Kahden henkisesti vajaan vieraspelin jälkeen ponnistimme tähän iltaan. Nopeasti näki, että tunne ja sitä kautta fyysisyys, kamppailupelaaminen, työmäärä ja yhtenäisyys olivat hyvää luokkaa tänään – ja paljon parempia kuin edellisissä peleissä, Pennanen arvioi.

 

Viisi tonnia junnuille

Hämeen herruuden voittopokaalin lisäksi HPK palkittiin 5000 euron shekillä, joka osoitetaan seuran juniorityölle.

Kerhon pelit runkosarjassa jatkuvat tiistaina, kun lauantaina Ässät peräti 7–1 -luvuin murskannut huippukuntoinen Lukko saapuu vierailemaan Pohjantähti-areenassa. HäSa

HPK–Pelicans 4–1 (0–0, 3–0, 1–1)

1. erä: Maaliton.

Jäähyt: 4.57 Miro Karjalainen HPK 5 min, 4.57 Miro Karjalainen HPK 20 min, 4.57 Taavi Vartiainen Pelicans 5 min, 4.57 Taavi Vartiainen Pelicans 20 min.

2. erä: 26.41 Joona Monto (Arto Laatikainen-Rob Bordson) 1–0 sr, 29.04 Cody Kunyk (Philippe Cornet-Markus Nenonen) 2–0 yv vt, 35.05 Filip Krivosik (Philippe Cornet-Cody Kunyk) 3–0 yv.

Jäähyt: 28.19 Aleks Haatanen Pelicans 2 min, 34.11 Artturi Toivola Pelicans 2 min.

3. erä: 41.04 Philippe Cornet (Cody Kunyk-Markus Nenonen) 4–0 yv, 59.57 Otto Nieminen (Waltteri Merelä-Aleks Haatanen) 4–1 yv,

Jäähyt: 40.17 Sakke Hämäläinen Pelicans 2 min, 42.15 Alexsandr Shchemerov Pelicans 2 min, 43.19 Niko Seppälä Pelicans 2 min, 55.13 Niko Seppälä Pelicans 2 min, 58.18 Joona Monto HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 1×2 min Miro Karjalainen 5 min Miro Karjalainen 20 min=27 min, Pelicans 6×2 min Taavi Vartiainen 5 min Taavi Vartiainen 20 min=37 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 4+1+5=10 Atte Tolvanen Pelicans 15+16+12=43.

Yleisöä: 4 343.

Kommentti: Pelicans koettelee Liigan uskottavuutta

HPK teki sen, mitä sen piti Pelicansia vastaan tehdä – ja voitti.

Itse ottelu ei kuitenkaan suuria intohimoja herättänyt. Hämeen herruus oli ratkennut jo ennen tätä kamppailua ja Kerholla oli vastassa syyntakeettomaan tilaan syöksynyt Pelicans. Kaikki muu kuin HPK:n voitto olisi tästä ottelusta ollut hallitsevalle mestarille silkka farssi.

Pelicansin nykytila on surkea. Joukkueessa kultakypärää kannetaan naurettavasti 16 tehopisteellä – jarruketjun miesten lukemilla – mikä kuvastaa sitä, että Pelicans ei yksinkertaisesti ole enää uskottava liigajoukkue. Pikemminkin Pelicans on Mestis-porukan tasoinen ryhmä. Ykkösketjun laituriksi (Aleks Haatanen) Pelicansissa pääsee tekemättä maaliakaan tällä kaudella.

Valmennuskaan ei kauniisti sanottuna Liigan eliittiä edusta. Joukkuetta on valmentanut Ville Niemisen potkujen jälkeen Mestiksen Kiekko-Vantaasta aiemmin kaudella potkut saanut Jesse Welling, kakkosvalmentajana joutuu toimimaan fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoski ja kolmosvalmentajana maalivahtivalmentaja Arttu Lipsanen. Liigatasolla valmennustyön irvikuva sekin.

Kun Kerho pelasi tosissaan tuloksesta toisessa erässä – erän torjunnat 16-1 kertovat paljon ottelun luonteesta ja joukkueiden välisestä tasoerosta.

Viiden minuutin pelin jälkeen nähty tarpeeton tappelu Miro Karjalaisen ja Taavi Vartiaisen välillä sen sijaan olisi – perhepelissä – voinut jäädä näkemättä.

Samuel Savolainen

Asiasanat

Päivän lehti

31.3.2020