Kiekko Urheilu

HPK-perheen CHL-neitsytmatkalla takana tuttu Tshekki – Haaveissa kansainvälinen näkyvyys ja muhkea shekki

HPK:lla isot panokset CHL-debyyttikaudellaan. Matka alkoi entisen kerholaisen johtaman Plzenin vieraana.
HPK verrytteli Plzenin areenassa ennen HC Plzenin kohtaamista seurahistorian ensimmäisessä CHL-ottelussa. Kuva: Topias Kauhala
HPK verrytteli Plzenin areenassa ennen HC Plzenin kohtaamista seurahistorian ensimmäisessä CHL-ottelussa. Kuva: Topias Kauhala

Siinä missä HPK vasta teki CHL-debyyttinsä Tshekissä ja Euroopan plzenit ovat nyky-Kerholle vielä tuntemattomampaa maaperää, niin samaa ei voi sanoa pelipäivänä Plzeniin saapuneesta HPK:n kunnianpuheenjohtaja Harri Lintumäestä.

Puheenjohtajan roolissaan hän kiersi aikoinaan Tshekin halleja läpi, kun HPK:hon rekrytoitiin pelaajia. Myös Plzen on entuudestaan tuttu.

– Täällä olen ollut arviolta kaksi kertaa, Lintumäki kertoi.

HPK:n historiaan mahtuu toki jo entuudestaan erilaisia kansainvälisiä harjoitusotteluita ja kilpailuja, mutta mikään niistä ei yllä CHL:n nykyiseen mittakaavaan.

– Tämä on isompi ja järjestelmällisempi, kun ne olivat kokeilujuttuja.

Lintumäki ei joutunut varsinaisesti miettimään matkustaako Kerhon CHL-debyyttiin, vaikka hänen pitikin reissun takia jättää Jääkiekkosäätiön Vierumäen kokous kesken.

– Se herätti siellä vähän kummastusta. Ne ihmettelivät, että onhan noita pelejä nähty. Mutta kyllähän tämä on Kerholle taas yksi askel, vaikka tässä onkin haasteensa. Tämä vie seuraa eteenpäin ja antaa uusia näköaloja.

HPK:lle oppitunti eurokiekosta – Plzenin vauhti lopulta liikaa CHL-pistetilinsä avanneelle Kerholle

Toimitusjohtaja Antti Toivanen ja urheilujohtaja Mika Toivola istuivat HC Skoda Plzenin Home Monitoring Arenan katsomossa, kun HPK kävi pelipäivän aamuna vielä jäällä.

Kun viimeiset kiekot oli kerätty, ryhdyttiin kaukalonlaitaan kiinnittämään CHL:n logoja ja mainoksia iltaa varten.

– Kova haastehan tämä on. Tulee laadukkaita, kovia pelejä lisää. Se on positiivinen asia, mutta myös haaste, Toivola kiteytti CHL:ää urheilulähtökohdista.

Toivanenkin näkee CHL:n ”todella mielekkäänä”.

– CHL on kehittynyt tosi hyvään suuntaan. He ovat pystyneet nostamaan osallistumispalkkioita, matkustusavustuksia, ja palkintorahoja, ja se on ehkä osittain nostanut seurojen asennoitumista CHL:ään, hän kertoi.

Kerhon CHL-debyytti sai hienot puitteet, kun ensimmäinen peli pelattiin juuri Tshekissä, jonka kiekkohistorian näkee Plzenin hallinkin seinillä. HC Skoda Plzen pelaa HPK:n tavoin 90-vuotisjuhlakauttaan.

Lohkoarvontatuuria kävi myös taloutta ajatellen. Esimerkiksi Plzen ja Zug ovat edullisesti tavoitettavissa Prahan ja Zürichin kautta. Talous on merkittävä mahdollisuuksien ja uhkien tekijä CHL-seikkailussa.

– Talous näyttää ihan positiivismerkkiseltä tässä vaiheessa, mutta totta kai meidän pitää saada väkeä liikkeelle myös meidän omissa peleissä, Toivanen sanoi.

Taloudellisista paineista edetä jatkoon ei vielä puhuta.

– Asema paranee, mitä pidemmälle menemme, kun palkintorahat kasvavat loppua kohti, mutta on vähän ennenaikaista mennä siihen. Se, miten olemme rakentaneet tämän alkusarjavaiheen, näyttää ihan hyvältä.

Europlayoffeihin mielivä HPK aloittaa kauden altaan syvästä päästä – ”Meillä on miehiä vastassa”

CHL tarjoaa HPK:lle myös paljon aineettomia mahdollisuuksia. Jääkiekon kansainvälisyys on tulevina vuosina vain kasvamassa, ja Kerholla on nyt mahdollisuus päästä näkemään CHL:ää sisältäpäin. Hankkia tietoa, oppeja ja verkostoja.

– Se on sellaista, mikä ei heti näyttele mitään osaa, mutta sillä on tulevaisuuden kannalta tärkeä merkitys, Toivanen sanoo.

HPK:n edustajat tapasivat HC Skoda Plzenin seurajohtoa, ja paikalla ottelussa oli myös CHL:n ylin johto, sillä kellonajaltaan Plzen–HPK oli pelipäivän ensimmäinen ja siten koko kauden ensimmäinen CHL-peli.

Ja pääsee Hämeenlinnakin CHL:n kautta maailmankartalle.

– Se lisää kansainvälisyyttä Hämeenlinnaan. Se on koko Hämeenlinnalle iso juttu näkyä täällä Euroopassa.

Lähdetkö HPK:n perässä Eurooppaan vai odotatko huippuvieraita Rinkelinmäelle? – Poimi CHL-tärpit

HPK tuli isolla porukalla Plzeniin. Toimiston väkeä, seuran kumppaneita, yhteistyötahoja ja faneja. Ryhmä kerholaisia oli jopa iltapäivällä tapaamassa HPK:ta menestyksekkäästi vuosina 1998–2001 edustanutta tshekki Tomas Vlasakia.

Vlasak toimii nyt urheilutoimenjohtajana HC Skoda Plzenissä, joka pelaa seurana kolmatta kauttaan CHL:ssä. Vlasak kannusti Kerhoa nauttimaan uudesta matkastaan.

– Tämä on totta kai hyvä sarja pelata. Tässä menestymiseen liittyy arvostusta, koska vastassa on Euroopan huippuja. Pääsee mittaamaan tasoaan parhaita vastaan, Vlasak kertoi.

Samalla pääsee kohtaamaan vanhoja tuttuja. Siinä missä HPK odotti reissuaan Plzeniin, odottaa Vlasak puolestaan vierailua Hämeenlinnaan, jossa hän ei ole käynyt sitten vuoden 2001.

– Näyttääkö halli edelleen samalta? hän kysyi. HäSa

Päivän lehti

23.2.2020