Kiekko Urheilu Hämeenlinna

HPK ryhtyi siirtorajan lähestyessä peliliikkeisiin – Niclas Lucenius Düsseldorfiin, Ossi Ikonen Kerhoon

Petteri Nikkilän loukkaantuminen ohjasi HPK:n aktiivisuuteen viimeisellä pelaajasiirtoviikolla.
HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola (kesk.) ja päävalmentaja Antti Pennanen (oik.) esittelivät Ossi Ikosen torstain mediatilaisuudessa. Kuva: Pertti Koivunen
HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola (kesk.) ja päävalmentaja Antti Pennanen (oik.) esittelivät Ossi Ikosen torstain mediatilaisuudessa. Kuva: Pertti Koivunen

HPK:n liigaorganisaatio ei vielä viikko sitten aikonut panna ranttaliksi siirtotakarajan kynnyksellä, mutta tällä viikolla tilanne on toinen. Torstaina HPK kertoi purkaneensa hyökkääjä Niclas Luceniuksen sopimuksen ja kiinnittäneensä joukkueeseen puolustaja Ossi Ikosen.

Urheilujohtaja Mika Toivolan mukaan HPK oli Ikosen perässä jo valmiiksi, mutta Petteri Nikkilän loukkaantuminen Euro Hockey Tourilla viime lauantaina öljysi rattaita.

HPK päätyi tulokseen, että joukkuetta olisi vahvistettava Ikosen lisäksi myös hyökkääjällä. Sellainen pitäisi olla tulossa vielä ennen tulevan lauantain päätteeksi umpeutuvaa siirtotakarajaa.

Saadakseen tilaa budjettiinsa HPK:n oli kuitenkin luovuttava pelaajasta. Leikkuri osui Luceniukseen, jolle junailtiin siirto ulkomaalaiseen seuraan, sekä HPK:n että Luceniuksen mukaan yhteisymmärryksessä.

– Kerroimme Luceniukselle, ettei hän ole ensi kauden suunnitelmissamme. Siirtorajalla on aina tarkoitus vahvistaa joukkuetta. Eihän se salaisuus ole, että jos aiomme meidän budjetillamme hankkia kaksi uutta pelaajaa, jonkun on myös lähdettävä, Toivola kertoi torstain lehdistötilaisuudessa.

– Tahtotila oli, että viikontakaisella joukkueella olisi pystytty menemään kausi loppuun, mutta maaotteluiden aikana tilanne muuttui. Kun tuli yhden puolustajan vaje, tämä oli liikkeemme. Toivottavasti kukaan ei kaadu lauantaina portaissa.

 

Ikoselle heti kaksi vuotta lisää

Ossi Ikosen, 29, kanssa tehtiin samantien sopimus kevääseen 2022 asti.

– Halusimme Pendon (päävalmentaja Antti Pennanen) kanssa Ossin jo viime keväänä. Tänään sovimme kahdesta lisävuodesta, mutta toki Ossin edustajan kanssa oli keskusteltu jo aiemmin, Toivola kertoi.

Ikonen siirtyy HPK:hon kasvattiseurastaan JYPistä, jota hän ehti tällä kaudella edustaa vain kahdessa ottelussa, molemmat tässä kuussa. Alkukausi kului lainalla Pelicansissa ja SaiPassa.

– Olen kyllä täydessä tikissä tällä hetkellä. Kopissa on muutama vanha tuttukin (JYPin ajalta Henri Kanninen, Markus Nenonen ja Joona Voutilainen), niin eiköhän joukkueeseen pääse hyvin sisään. Pyrin tuomaan liikettä ja kiekollista osaamista pakkipäähän, jotta puolustusajat saisi lyhyeksi, Ikonen arveli.

Pennanen on valmentanut vain Ikosen vastustajia niin Mestiksessä kuin Liigassa, mutta hänen analyysinsä perusteella Ikonen edustaa samaa pelaajatyyppiä kuin luottopakki Nikkilä.

– Hänellä on hyvät perustaidot, ja hyvän liikkumisensa ansiosta hän pystyy puolustamaankin. Hän on kovaluonteinen ja kilpailullinen, mikä auttaa jääkiekossa. Särmät ovat vähän hioutuneet, mutta hyvällä tavalla kovuutta on säilynytkin, Pennanen pohti.

 

”Panos ei ihan, mitä odotimme”

Lucenius teki HPK:n paidassa paluun Liigaan marraskuussa 2018. Hän nousi heti yhdeksi mestaruuteen edenneen joukkueen kulmakivistä. HPK käytti option huippukeskushyökkääjän palveluksista viime helmikuussa.

Mutta siinä missä Luceniuksen viime kausi (runkosarjassa 39 ottelua ja 36 pistettä) hipoi sensaatiota, tällä kaudella hän on melkein kirjaimellisesti ajautunut sivuraiteelle. Luceniuksen on täytynyt omaksua uusi pelipaikka laitahyökkääjänä, ja 43 ottelussa on syntynyt 22 pistettä.

– Hän oli yksi tärkeimmistä pelaajistamme viime kaudella. Eihän sota yhtä miestä kaipaa, mutta tämän kauden panos ei ollut ihan sitä, mitä odotimme, Toivola totesi.

Päävalmentaja Pennasen mukaan HPK olisi pitänyt Luceniuksen mielellään paremmassa rahatilanteessa.

– Olihan se kova paikka käydä tilanne läpi kopissa Luceniuksen kanssa. Kunnioitan erityisesti hänen tarinaansa HPK:ssa. Mitään motivaatio-ongelmia hänellä ei ole ollut. Hän on toki omanlaisensa persoona, joka vaatii tietynlaista käsittelyä. Hän pääsee nyt kovaan sarjaan ja uuteen liigaan, mikä varmasti motivoi häntä, Pennanen sanoi.

 

Lucenius siirtyy Düsseldorfiin

Luceniuksen loppukauden seura on Saksan liigaseura Düsseldorfer EG. DEG tiedotti Luceniuksen kauden loppuun asti kestävästä sopimuksesta torstaina illalla.

Edessä on lähes varmasti playoff-kevät uudessa maassa, sillä joukkue on DEL:n sijalla kuusi.

– Tällainen vaihtoehto tuli, kun mietimme, mikä olisi henkilökohtaisesti ja seuran kannalta paras ratkaisu. Mitään potkuja ei tapahtunut ja huonoja fiiliksiä ei ole. Olihan tässä kolmas osapuoli järjestämässä siirtoa. Tuskin olisi muuten siirtoa tullut, Lucenius sanoi Hämeen Sanomille.

– Toivon, että pystyn jatkamaan seuraavassa paikassa siitä, mihin Kerhossa jäätiin ja nauttimaan pelaamisesta. Suomen liiga on omanlaista kiekkoaan, ja kaikki erilainen tuo oman vivahteensa.

Luceniuksen Düsseldorf-sopimuksesta kertoi ensimmäisenä Jatkoaika.

 

Nikkilä palaa tuskin lähiviikkoina

HPK aikoo kiinnittää nopealla aikataululla vielä hyökkääjän, josta voidaan odottaa selvää vahvistusta kevään pudotuspelejä ajatellen. Sen enempää ei Toivola pelaajasta kertonut, kuin että kotimaa on todennäköisesti Suomi ja tämä kuuluu joukkueeseen lauantaina.

– Puolustuksemme on tässä, eli kun hyökkääjä lähti, niin hyökkääjä tulee tilalle. En voi toki luvata, ennen kuin siirto on tehty. En usko, että rapakon takaa (Pohjois-Amerikasta) tulee, kun pelaajan pitää olla täällä lauantai-iltana, eli tahtotila on suomea puhuva tai ainakin eurooppalainen pelaaja, Toivola puntaroi.

HPK kohtaa perjantaina viikon ainoassa ottelussaan Mikkelin Jukurit – joukkueen jota vastaan Ikonen pelasi viimeisessä JYP-ottelussaan keskiviikkona. Jukurit on Liigassa toiseksi viimeisenä, HPK seitsemäntenä.

Nikkilän paluuajankohta tarkentuu Toivolan mukaan tiistaihin mennessä. Maanantaina HPK ehtii pelata TPS:ää vastaan vieraissa.

– Silloin sen pitäisi varmistua, mutta tuskin hän on lähiviikkoina tulossa takaisin, Toivola sanoi.

– Maanantaina hän ei pelaa. Varmaan siihen nelisen viikkoa menee, mutta miehen tuntien toipumisaika voi olla lyhyempi, Pennanen tarkensi. HäSa
Juttua päivitetty 13.2.2020 kello 19.22. Lisätty Luceniuksen Düsseldorf-siirron varmistuminen.

Päivän lehti

25.2.2020