Kiekko Urheilu

HPK selätti vihdoin HIFK-peikkonsa – Innala sai raatamisestaan palkinnon: "Tekee hyvää"

Kerho löysi keinot kaataa HIFK.
Arto Laatikainen ja Jere Innala olivat tehokkaalla pelipäällä Helsingissä.

Viime kaudella HIFK osoittautui HPK:lle ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Helsinkiläiset voittivat kaudella 2017–18 päävalmentaja Antti Pennasen suojatit kaikissa kuudessa kohtaamisessa.

Vielä tämän kauden ensimmäisessä kohtaamisessakin HIFK oli Helsingissä parempi luvuin 6–2.

Mutta maanantai-iltana Helsingissä HPK käänsi asetelmat tyylipuhtaalla ja kokonaisvaltaisella puolustuspelisuorituksella. Nyt oli HPK:n vuoro juhlia neljän maalin voittoa HIFK:n kotikentällä, kun se nitisti vastustajansa 4–0 -lukemin.

Päävalmentaja Pennanen oli erityisen tyytyväinen siihen, että kuuden päivän sisään pelattu raskas neljän pelin jakso päättyi voitokkaasti – ja vieläpä Nordenskiöldinkadulla.

– Omasta hyökkäyspelistä joutui vähän tinkimään, kun voitosta pelataan. Mutta puolustuspeli meni valtavasti eteenpäin ja olen siihen kasvuun todella tyytyväinen, Pennanen sanoitti.

Myös illan tähti ja tehot 1+2 saalistanut Jere Innala oli tyytyväinen, että HIFK kaatui vihdoin.

– Tämä on paha paikka pelata. Meillä on ollut huonoja lähtöjä pelissä ajoittain, mutta nyt satsattiin siihen, Innala luonnehti.

 

Satsaus kantoi hedelmää korkojen kera, sillä HPK sai otteluun salama-alun.

HIFK:n Micke-Max Åsten kampitti ensin Kerhon Valtteri Puustisen jäähyn arvoisesti. HPK:n ylivoima löysi maaliin johtavan kuvion, kun Arto Laatikainen löysi laidasta Innalan, joka puolestaan vapautti Markus Nenosen ampumaan kiekon ensi kertaa ohi HIFK-vahti Markus Ruusun.

HIFK hankkiutui jälleen ongelmiin vain hetkeä myöhemmin, kun kotijoukkueen Johan Motin passitettiin poikittaisesta mailasta rangaistusaitioon.

HPK ei jättänyt käyttämättä mahdollisuuttaan, vaan Arto Laatikainen laukoi HPK:n jo ajassa 5.23 2–0 -johtoon.

HPK painoi toisessa erässä lisää kaasua ja Innala iski läpiajon päätteeksi kiekon maaliin.

Tehot 1+2 kiskaissut Innala on halki kauden päässyt hyvin maalintekopaikoille, mutta viimeistely on ollut vaikeampaa. Maanantaina Innala siirsi kiekon kylmänviileästi maaliin ja nosti kätensä kohti Helsingin jäähallin kattoa.

– Koko ajan on ollut Innalalla paikkoja, on hän sitten pelannut missä ketjussa tahansa. Hänestä on kasvamassa monipuolinen huippupelaaja. Hyvä, että hän sai pisteitä aikaan. Hyökkääjä tarvitsee niitäkin, vaikka muut pelin asiat ovat olleet kunnossa, Pennanen suitsutti.

Innala itse oli tehoillan jälkeen huojentunut.

– Voitto on tärkein ja se, että saatiin katkaistua kahden ottelun tappioputki. Minulla on ollut paljon paikkoja ja välillä on ollut tuskaista, joten tekee hyvää että nyt pomppi. Se auttaa jatkon kannalta, Innala myönsi.

 

Kolmannessa erässä nähtiin hyvin epäonninen tilanne, kun kiekko osui HPK:n hieroja Juha Sulinia päähän. Sulin lähti jääpussia pidellen pukuhuoneen puolelle.

Pennasen mukaan Sulin on kuitenkin kunnossa.

– On hän kunnossa. Mustelmilla ja turvotuksilla todennäköisesti selvitään, Pennanen sanoi.

Pian ikävän tärskyn jälkeen HPK iski ottelun loppuluvut 4–0 tyhjään maaliin kauden seitsemännen maalinsa viimeistelleen Philippe Cornet’n lavasta. Kun lisäosumia ei nähty, myös Emil Larmi pääsi tuulettamaan voittoa ja nollapeliä, johon tarvittiin vain 17 torjuntaa.

HPK:n raaka pelitahti rauhoittuu nyt hieman. Kausi jatkuu perjantaina kotikentällä, kun Hämeenlinnaan matkustaa Liigan kärkijoukkue Kärpät.

– Nyt kun saadaan seuraavien päivien aikana harjoitella, sekin auttaa meitä, Pennanen arvioi.

Voitolla HPK kiipesi sarjataulukossa yhden pykälän kolmanneksi. HäSa

Sihvosen kommentti: Puolustuspelin taidetta

En muista pitkällä jääkiekkoanalyytikon urallani nähneeni montaa kertaa niin vahvaa ja tasapainoista puolustuspeliesitystä, minkä HPK pelasi Nordenskiöldinkadulla HIFK:ta vastaan. Antti Pennanen on tekemässä suorastaan taidetta joukkueensa puolustamisesta.

Kenttäpuolustuksen osalta ei voida puhua enää edes kaksivaiheisesta puolustamisesta, jossa pelataan pelitilanteen mukaan joko prässiä tai trapia.

Kyse on portaattomammasta tavasta puolustaa. Juohevuus näyttäisi syntyvän siitä toimintaketjusta, jossa kärkikarvaajalla on lupa paineistaa; kakkoskarvaaja lähestyy tilannetta hieman epäilevämmin ja kriittisemmin; ja oikeastaan vasta kolmas pelaaja päättää, kasvatetaanko painetta vai vetäydytäänkö. Puolustajat pelaavat oman osansa mahdollisimman tiiviillä etäisyydellä vastustajiin.

Näin pelaten ikään kuin pelitilanteen kulloinenkin tapauskohtainen anatomia ratkaisee sen, muodostuuko kuin itsestään paineistava prässi vai vetäytyvämpi ansapeli. Kolmannessa erässä HPK kaiken kukkuraksi puolusti johtoaan juonikkaalla kiekkokontrollilla.

Päivän lehti

7.8.2020