Kiekko Urheilu Hämeenlinna

HPK sensaatiomaisesti finaaleihin – ”Kova sarja mittasi meitä kaikin tavoin”

Totta se on – HPK pelaa tänä keväänä Suomen mestaruudesta.
Liigafinaaleihin jyrännyt HPK kiitti kannattajiaan maanantain ottelun tauottua. Kuva: Pekka Rautiainen
Liigafinaaleihin jyrännyt HPK kiitti kannattajiaan maanantain ottelun tauottua. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:n tämän kauden sensaatiomainen tarina sai taas kovan jatkoluvun lisää, kun joukkue kaatoi 5083 silmäparin edessä Tapparan 4–3-luvuin ja eteni finaaleihin. Tappara oli pelannut keväästä 2013 saakka finaaleissa, mutta nyt välierissä se kohtasi vihdoin parempansa.

Maanantai-iltana varmistui myös, että pudotuspelimatkallaan TPS:nkin nujertanut HPK pelaa finaaleissa hallitsevaa Suomen mestaria Kärppiä vastaan.

Kysymys Kärpistä tuli tuoreeltaan nopeasti HPK:n päävalmentaja Antti Pennaselle, mutta ajatuksia vastustajasta oli jo saatavilla.

– Kärpät on tuttu joukkue meille. Ja olemme pelanneet kolmeen kauteen 18 peliä ja olemme pelanneet tasaisesti. He ovat suosikkeja voittamaan mestaruuden, mutta joukkueet ja valmentajat kunnioittavat toisiaan. Siitä tulee kova sarja, Pennanen sanoo.

Lue myös: Kärpät porskutteli läpiajoilla finaaliin

 

Katso tästä linkistä ottelun maalivideot ja lisää fanien voitonhuumaisia tunnelmia.
Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Tapparaa vastaan HPK joutui pinnistämään itsestään kaiken ulos. Välillä oli flunssa-aaltoa ja miehiä putosi, mutta lopulta mikään ei heilauttanut Kerho-junan jyskyttämistä finaaleihin.

– Kova sarja kaiken kaikkiaan ja mittasi meitä kaikin mahdollisin tavoin – ylivoimat, alivoimat, viisikkopelit ja kokoonpanojakin mitattiin. Onnistuimme siinä testissä pikkaisen paremmin kuin vastustaja. Sattumakin on ollut meidän puolella, Pennanen sanoi.

HPK sai unelma-alun ja karkasi nopeasti kahden maalin karkumatkalle. Avausosuma näki päivänvalon jo hieman reilun viiden minuutin pelin jälkeen, kun Tappara-puolustaja Teemu Suhoselta karkasi kiekko suoraan Teemu Turuselle, joka tarjoili namupassin avopaikkaan maalin tehneelle Otto Paajaselle.

Seuraava maali tuli hieman yli neljä minuuttia myöhemmin, kun Christian Heljanko pomputti irtokiekon eteensä ja Janne Tavi siirsi HPK:n johtoon.

Tapparan Suhonen pääsi ylivoimalla paikkaamaan aiempaa stipluaan ja lähetti kiekon siniviivan tuntumasta ohi HPK-vahti Emil Larmin.

 

Lue myös: Kaksi tarinaa, yksi määränpää: Ennen HPK-sopimuksiaan Arto Laatikainen ja Niclas Lucenius olivat urallaan eri tavoin uuden alun tarpeessa

 

Tappara sai kiekon verkkoon vielä avauserän lopussa, mutta videotarkastuksen jälkeen Tomas Zaborskyn maali hylättiin koska se tehtiin kädellä.

Toisessa erässä Tappara tasoitti ottelun. Otto Rauhala purjehti kiekon kanssa HPK-päätyyn ja lähetti laukauksen, joka lipsahti Larmin jalkojen välistä helpon näköisesti sisään.

Juhani Jasun kaadettua puolittaiseen läpiajoon karanneen Robert Leinon, HPK käytti tylysti mahdollisuutensa. Kun ylivoimaa oli ehtinyt kulua vain 34 sekuntia, Jasu sai seurakseen Niclas Luceniuksen kampittaneen Kristian Kuuselan – ja Kerholle tarjottiin kultaista mahdollisuutta 5–3-ylivoimalla.

Se mahdollisuus myös käytettiin, kun HPK iski todella näyttävän maalin. Petteri Nikkilä siirsi takatolpalle Leinolle joka tarjoili toiselle takatolpalle Jere Innalalle, joka ei erehtynyt vaan siirsi HPK:n jälleen kuskin paikalle.

 

Kolmas erä alkoi dramaattisesti. HPK oli juuri saanut Larmin rangaistusta kärsineen Luceniuksen takaisin jäälle, kun Tapparan Valtteri Kemiläinen lähetti kiekon siniviivasta ohi Larmin.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen kuitenkin haastoi tuomion onnistuneesti ja näin Tapparalta vietiin jo toinen osuma videotarkastuksen jälkeen tällä kertaa maalivahdin häirinnän vuoksi. Ottelun jälkeen Tappara-luotsi Jukka Rautakorpi antoi rajua palautetta tuomaritoiminnasta.

Tappara ei kuitenkaan antautunut vielä. Zaborsky ryntäsi maalille ja siirsi helpohkonoloisesti tasoituksen rystyltä kiekon ohi Larmin.

HPK ajautui ahtaalle Luceniuksen ottaessa hyökkäyspään jäähyn. Onni onnettomuudessa, sillä Lucenius karkasi suoraan rangaistusaitiosta maalintekoon siirtäen HPK:n finaalipaikan syrjään kiinni.

Se myös riitti.

 

Viimeksi Kerho oli finaaleissa keväällä 2010 juuri Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorven johdolla.

Nyt odotus palkittiin ja summerin soitua yleisö osoitti seisaaltaan suosiota finaaleihin selviytynyttä joukkuetta kiitelleen yhdeksän vuoden tauon jälkeen.

– Onhan tämä Rinkelinmäen yleisö huikea. Joukkueessa on paljon omia junioreita, omia ikoneitamme ja monenlaisia tarinoita – ja he pääsevät kokemaan tällaisen jutun. Huikeaa.

Yksi ottelusarja olisi vielä HPK:lla voittamatta. Ensimmäinen finaali pelataan lauantaina Oulussa. HäSa

HPK–Tappara 4–3 (2–1, 1–1, 1–1)

1. erä: 5.07 Otto Paajanen (Teemu Turunen-Markus Nenonen) 1–0, 9.33 Janne Tavi (Filip Riska-Arto Laatikainen) 2–0, 12.08 Teemu Suhonen (Kristian Kuusela-Juhani Jasu) 2–1 yv.

Jäähyt: 0.50 Veli-Matti Vittasmäki Tappara 2 min, 10.15 Filip Krivosik HPK 2 min.

2. erä: 26.28 Otto Rauhala (Veli-Matti Vittasmäki) 2–2, 35.56 Jere Innala (Robert Leino-Petteri Nikkilä) 3–2 yv2,

Jäähyt: 34.25 Juhani Jasu Tappara 2 min, 34.59 Kristian Kuusela Tappara 2 min, 39.47 Emil Larmi HPK 2 min.

3. erä: 48.00 Tomas Záborský (Niko Ojamäki-Elias Fälth) 3–3, 50.53 Niclas Lucenius (Niklas Friman-Emil Larmi) 4–3,

Jäähyt: 43.29 Janne Tavi HPK 2 min, 48.44 Niclas Lucenius HPK 2 min, 54.49 Ben Blood Tappara 2 min, 60.00 Joukkuerangaistus Tappara 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 4×2 min=8 min, Tappara 5×2 min=10 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 3+6+7=16, Christian Heljanko Tappara 4+4+7=15 (pois: 59.24–60.00).

Yleisöä: 5  083.

 

Kommentti: Mahdottomasta mahdollinen

Olen jääkiekkoanalyytikkona kulkenut HPK:n matkassa kohta kaksi kautta. Se tarkoittaa 120 runkosarjan peliä ja tämän kevään kaksi pudotuspelisarjaa päälle. Sitä, että Kerho raivasi tiensä nyt finaaliin, luonnehdin sanoilla: mahdottomasta tuli mahdollinen.

Finaalipaikka mahdollistui sillä, että HPK:n johto terävöitti toimintaansa. Oli välttämätöntä, että HPK ry vihelsi edellisen hallituksen pelin poikki. Uusi puheenjohtaja Matti Vihervuori kokosi uudet ja osin vanhat joukot kasaan jämäkällä tavalla.

Ensinnäkin, vanha strategia heitettiin romukoppaan ja, toiseksi, mikä tärkeintä, seura palkkasi urheilujohtajaksi Mika Toivolan. Uudessa yhtälössä hallitus sai keskittyä hallituksen tehtäviin, toimitusjohtaja toimitusjohtajan tehtäviin ja päävalmentaja päävalmentajan tehtäviin. Ja yhtälön avainkohta on nimenomaan urheilujohtajan ruutu.

Kuva: Pekka Rautiainen
Petteri Sihvonen

Kaukalossa joukkue on ehtinyt kokea helvetin jälkeen taivaan. Välillä jo aivan parhaat pelaajat tuskastuivat ja tarttuivat puhelimiin. Antti Pennanen on hyvä valmentaja vasta, kun peli jäällä toimii. Sen jälkeen häneltäkin onnistuu ilmapiirin koutsaaminen.

Pidän taideteoksena – ja juuri syynä – HPK:n marssille aina finaaliin asti Pennasen pelikirjaa, jossa Meidän peliä on terävöitetty alivoimaisen hyökkäämisen ja eteenpäin puolustamisen nikseillä kera innovatiivisen hyökkäysalueen hyökkäyspelin niin, että pelaamisessa on sekä rauhaa että aggressiivisuutta.