Kiekko Urheilu

HPK taipui Sveitsi kurkulla Zugille ja jää CHL:ssä alkulohkoon – "Todella iso pettymys"

Launtai-illan tappio Zugille kotihallissa merkitsi sitä, että HPK ei selviydy CHL:ssä alkulohkosta jatkoon.
HPK:n Miro Karjalainen yrittää pysäyttää HV Zugin Gregory Hofmannia. Kuva: Tomi Vesaharju
HPK:n Miro Karjalainen yrittää pysäyttää HV Zugin Gregory Hofmannia. Kuva: Tomi Vesaharju

HPK:n neitsytmatka jääkiekon Mestarien liigassa CHL:ssä koki ankaran takaiskun, kun sveitsiläinen EV Zug kävi hakemassa sarjapisteet Pohjantähti-areenasta 3–1 -vierasvoitolla halliin saapuneen 3155 silmäparin edessä.

Varsinaisella peliajalla kärsitty tappio merkitsi samalla sitä, että HPK:n mahdollisuudet selviytyä alkulohkosta jatkoon menivät.

HPK kohtaa vielä kahdessa jäljellä olevassa CHL-alkulohkonsa ottelussa tanskalaisen Rungsted Seier Capitalin lokakuussa. Tanskalaisia vastaan HPK lähtee suurena ennakkosuosikkina, mutta kaksi voittoakaan niistä eivät riitä nostamaan hämeenlinnalaisia Zugin tai Plzenin ohi CHL:n sääntöjen mukaan.

Tappion jälkeen torstaina henkilökohtaisista syistä poissa penkin takaa ollut HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen oli pettynyt mies.

– Vähän hidas lähtö meiltä peliin, mutta paransimme ottelun edetessä. Ottelu oli tiukka ja vastustaja huippuluokkaa. Muutama mahdollisuus meillä oli, mutta tämä kääntyi vastustajalle ihan ansaitusti, Pennanen summasi.

 

Zug avasi Pohjantähti-areenassa maalihanat avauserässä ylivoimalla, kun Sven Senteler pääsi ohjaamaan Raphael Diazin siirron verkkoon ohi HPK-maalia vartioineen Joona Voutilaisen.

Lisää kylmää vettä HPK-niskoihin seurasi – jälleen ylivoimalla – Carl Klingbergin purjehtiessa röyhkeästi Kerhon maalin eteen ja ujutti kiekon sisään.

– HPK tuli nälkäisenä otteluun ja meillä oli vaikeaa, mutta kaksi ylivoimamaalia antoivat meille hyvän alun. Olemme tyytyväisiä saadessamme vierasvoiton hyvästä joukkueesta, Zugin päävalmentaja Dan Tangnes sanoi ottelun jälkeen.

 

HPK kiipesi aivan toisen eron lopulla maalin päähän, kun pelikellossa erää oli jäljellä vain seitsemän sekuntia. Jere Innala pääsi nokikkain Zugin huippuvahti Leonardo Zenonin kanssa – Innalan yritys ei vielä mennyt maaliin, mutta kimmonnut paluukiekko Zug-pakin luistimesta sen sijaan pujahti verkkoon.

Kolmannessa erässä Lino Martschinin 3–1 -maali kuitenkin asetti HPK:n jo kohtalokkaasti tukalaan kahden maalin takaa-ajoon. Kun lisäosumia ei nähty, se merkitsi HPK:n CHL-taipaleen päättyvän alkulohkoon.

Sitä tosiasiaa Pennanen kommentoi lyhytsanaisesti.

– Todella iso pettymys se tietysti on.

 

HPK sai CHL-peleistä kahden tason oppia. Sen, miten kovia CHL-ottelut ovat, mutta myös sen, miten taso niihin peleihin ei vielä riittänyt voittavan jääkiekon nimissä.

– Vaatimustaso näissä kansainvälisissä otteluissa on kova. Meillä ei vielä ihan riittänyt, sen opin nämä pelit antoivat. Ymmärrys kasvaa koko ajan tuolla kopissa, että nämä ovat kovia pelejä kamppailupelin suhteen, Pennanen totesi.

HPK:n seuraava ottelu odottaa ensi viikon torstaina Kärppiä vastaan kotiluolassaan. Ottelua edeltää seremoniat, kun Liiga-kauden 2018–19 mestaruusviiri nousee Pohjantähti-areenan kattoon. HäSa

Kommentti: Syksyn sävel

Harvoin on Hämeenlinnassa tappiolla ollut niin kohtalokas merkitys jo syyskuussa.

Vaikka HPK kamppaili suhteellisen tasapäisesti neljässä ottelussa Zugia ja Plzeniä vastaan – käteen jää tylysti vain muistoja seurahistorian ensimmäisistä CHL-otteluista. Niin käy jo neljän pelin jälkeen, kun lohkossa on yksi pisteautomaatti, tanskalainen Rungsted, jonka HPK kohtaa kahdessa panokseltaan merkityksettömässä ottelussa vielä.

Mutta voiko ensimmäisistä CHL-otteluista sitten vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä alkavaa liigakautta silmällä pitäen?

Ei ehkä juurikaan, niin erilaisia joukkueita vastassa on ollut resursseiltaan ja pelitavaltaan.

Se kuitenkin pistää silmään, että HPK:n uusista miehistä esimerkiksi Tommi Tikalla ja Cody Kunykilla on hieman tekemistä ja oppimista Kerhon pelitapaan. Lisäksi materiaali vaikuttaa kapealta, jos viime kaudella 24 runkosarjaottelussa yhden maalin tehneen Filip Krivosikin paikka on kakkosketjun laidassa.

Eetu Tuulolan siirtyessä NHL:ään HPK:n kokoonpanossa olisi paikka vielä yhdelle hyökkääjälle, mutta asiasta ohimennen kysyttäessä, urheilujohtaja Mika Toivolalla ei ollut vielä asiaan uutta kerrottavaa.

Asiasanat