Kiekko Urheilu

HPK taisteli tärkeän voiton Vaasan kuumasta kiekkoillasta ansaitusti mutta onnekkaasti

HPK jarrutti Sportin pudotuspelijahtia. Niclas Lucenius kiitti jatkosta alustamalla kaksi ylivoimamaalia.
Eetu Tuulola sai onnekkaasti nimiinsä Sport-ottelun voittomaalin, kun kiekko kimposi Sami Aittokallion torjunnasta hänen kypäräänsä ja edelleen verkkoon. Kuvaaja: Osku Pienimäki / Esa Siltaloppi media

Jääkiekon Liigan suoraa puolivälieräpaikkaa tosissaan tavoitteleva Hämeenlinnan Pallokerho otti kyseisen taistelun kannalta tärkeät pisteet perjantaina. HPK otti toisen niukan varsinaisen peliajan voittonsa tällä viikolla Liigan niin sanotuista Mestis-joukkueista, kun Vaasan Sport taipui Kuparisaaressa 1–2 (0–0, 1–1, 0–1).

Kolme pistettä irtosi HPK:lle Vaasasta nihkeästi mutta ansaitusti. Tasaista ensimmäistä erää ja Sportin lopun ryhtiliikettä lukuun ottamatta Kerho oli parempi joukkue paremmin maalipaikoin.

Aiemminkin tällä kaudella HPK:ta vastaan kunnostautunut maalivahti Sami Aittokallio oli Sportin tuki ja turva 31 torjunnallaan, joista peräti 17 tuli ottelun toisessa erässä.

Ottelun lopulla Aittokalliolla kävi kuitenkin huono tuuri. Aittokallio torjui Niclas Luceniuksen laukauksen Eetu Tuulolan kypärään, josta kiekko kimposi maaliin ajassa 51.53. Maalia tarkisteltiin varmuuden vuoksi videona korkean mailan varalta.

 

HPK:n päävalmentaja Antti Pennasen mielestä joukkue olisi voinut päästä tuloksellisesti helpommalla, mutta hän oli tyytyväinen joukkueen kamppailupelaamiseen.

– Pelasimme hyvän ensimmäisen erän ja erittäin hyvän toisen erän. Siinä olisimme voineet ratkaista pelin. Kolmas oli tasainen, kun Sport innostui pelaamaan. Tämä oli kova taistelupeli, josta isoimmat hienoudet loistivat poissaolollaan. Nyt sodittiin, Pennanen kuvaili ottelun jälkeen.

HPK:n hahmo ottelussa oli ehdottomasti vasta seuran optiolla ensi kaudeksikin kiinnitetty Lucenius. Hän sai kasaan kaksi ylivoimasyöttöpistettä, joista onnekkaan toisen lisäksi ensimmäinen oli taidokas. Lucenius lävisti Sportin alivoimaneliön poikkisyötöllään, joka löysi täysin vapaan Jere Innalan.

– Totta kai Luceniuksen merkitys on meille iso, ja hyvä, että hän pelaa meillä. Hän on yksi taitavimmista näkemistäni ylivoimapelaajista, Pennanen sanoi.

Myös toinen tuore ensi kauden kiinnitys Filip Krivošík oli päästä maalin makuun, mutta hänen toisen erän osumansa hylättiin Filip Riskan luistimen oltua maalivahdin alueella.

HPK-maalivahti Antti Karjalaisen ottelun ainoa tahra tuli ottelun toisen erän viimeisellä minuutilla. Olavi Vauhkonen survoi Sport-paineesta “pukukoppimaalin” kotijoukkueen erän toisella laukauksella.

 

Vaikka Pennanen ryhmineen ei väitetysti pisteitä laske, perjantain työvoitto oli valtavan tärkeä. Kaikki päävastustajatkin ottivat perjantaina voitot, mutta HPK pysyi tasaisessa keskikastissa sijalla viisi. Lauantaina JYPiä vastaan joukkueella on mahdollisuus nousta neljänneksi.

Vielä HPK:ta isompi merkitys ottelulla oli vaasalaisille. Tappion myötä 11:ntenä istuskelevan Sportin ero pudotuspeliviivaan eli JYPiin on kuusi pistettä.

Tämä tilanne heijastui Kuparisaaren kuumassa tunnelmassa. Tunnetusti fanaattinen vaasalaisyleisö tulistui päätöserässä sopivasti ennen HPK:n onnekasta voittomaalia, kun tuomarilinja ei niin kutsuttujen kannattajien mielestä ollut tarpeeksi Sport-myönteinen.

Juuri ennen kohtalokasta ylivoimaa kentälle lensi katsomosta pahamaineisia vaasalaisia kolikoita, minkä lisäksi jotkut “kannattajat” päättivät ottaa selvää järjestyksenvalvojien kamppailulajiosaamisesta.

– Täällä on kiihkeä kotiyleisö, ja on hienoa, että on tunnelmaa. Meitä ei haitannut, että heillä keitti yli. Puolustimme hyvin loppuun, Pennanen kuittasi.

HPK:n sairaslista avainpelaajien osalta on tällä hetkellä pitkä, mutta myös Sportilta puuttui ottelusta kaksi pelaajaa. Liiga langetti aiemmin perjantaina Tommi Tikalle ja Jesse Paukulle pelikiellot, jotka nämä kärsivät HPK:ta vastaan. HäSa

Katso tästä ottelun maalit – sekä hyväksytyt että hylätyt:

Kommentti: Jälleen mallikasta kulmapeliä

HPK löi toiseen erään pitkiä puita uuniin Vaasan Sportia vastaan niin, että vaasalaiset olivat jäädä kyydistä. Kerho meni johtoon maalein 1–0, ja sitten 2–0, paitsi että se maali hylättiin, tieskö monennen kerran HPK:lta videotarkistuksen kautta.

Kerho pelaa ikään kuin liian hyvin ja ahneesti vastustajan maalin edessä. Sport puolusti erikoisesti miesvartioinnilla HPK:n kulmapelirynnistystä toisessa erässä, joka mentiin käytännössä aivan yhtä maalia.

HPK:lla on kulmapelissään aina yksi ylimääräinen (levitys)syöttö käytössään, mikä antaa hyökkäyksille pituutta. Kerhon jännä ongelma on, ettei se ole hyvä suorahyökkäyspelissään, mutta se hallitsee peliä kulmapelin kautta.

Haaste on psykologinen. Valtava hallintakaan ei johda aina tulokseen. Nytkin Sport tasoitti pelin lukemiin 1–1 melkein ainoasta paikastaan, kun Jesper Lindgren lyötiin tylysti oman maalin edessä laudalta toisen erän lopussa.

Kolmatta erää molemmat joukkueet lähestyivät taktisesti monipuolisemmin. Lopulta HPK kaivoi tärkeän ja ansaitun työvoiton Eetu Tuulolan maalilla lukemin 2–1.

Petteri Sihvonen