Kiekko Urheilu

HPK taisteli viikonlopusta täydet pisteet, mutta pakkeja putoilee kokoonpanosta

Entinen vaasalainen Tommi Tikka ja maalivahti Joona Voutilainen johdattivat HPK:n voittoon Sportista. Niklas Frimanin vuoro jäädä sivuun puolustuksesta.
Viime kaudella Sportia edustanut Tommi Tikka oli HPK:n syömähammas vaasalaisia vastaan. Kuva: Tomi Vesaharju
Viime kaudella Sportia edustanut Tommi Tikka oli HPK:n syömähammas vaasalaisia vastaan. Kuva: Tomi Vesaharju

HPK sai antaa kaikkensa ottaakseen kirjaimellisesti hikiset kolme pistettä viikonlopun toisestakin ottelusta. Perjantain TPS-ottelun jatkoksi Kerholle hävisi lauantaina Vaasan Sport, nyt lukemin 2–1 (1–0, 1–0, 0–1).

Ratkaisijaksi nousi entinen Sportin mies, täksi kaudeksi oranssinuttuun pukeutunut Tommi Tikka. Hän nokkaisi edellistä seuraansa ohjaamalla toisen erän lopulla ylivoimamaalin Elmeri Erosen ja Cody Kunykin esityöstä.

– Yritin tehdä siinä liikkuvaa maskia ja sattui osumaan matkalla, Tikka kuvaili.

– Tosi tärkeät voitot kyllä meille. Eilen tulimme takaa ohi ja tänään pystyimme voittamaan tiukan ottelun. Vääntö oli tosi kovaa. Puolin ja toisin ei annettu yhtään tilaa. Hyvä kiekkopeli minusta, sentteri tuumasi pelin jälkeen.

Tikan urakka ei jäänyt maaliin. Kahden suunnan hyökkääjä toteutti erinomaisesti rooliaan muun muassa alivoiman nokkamiehenä ratkaisevassa 3–5-tilanteessa kolmoserässä.

Myös HPK-päävalmentaja Antti Pennanen kehui erikseen Tikan työpanosta.

– Hän oli aivan loistava tänään. Hän oli isossa osassa 5–3-ylivoiman tapossa, otti blokkeja, teki maalin ja taklasi. Varmaan hän syttyi vähän vastustajastakin, Pennanen sanoi.

 

Ensimmäinen erä oli HPK:lta hyvää jääkiekkoa. HPK:n avausmaalin kihautti ajassa 18.20 joukkueen pisteykkönen Valtteri Puustinen. Nuori laitahyökkääjä tälläsi erätaukohaastattelunsa mukaan Petteri Nikkilän päätykiekosta ”silmät kiinni ja sinnepäin”.

Sport pääsi lopulta kolmannessa erässä peliin kiinni lisättyään sääntöjen rajamailla tapahtunutta mailahäirintäänsä ja karvauspainetta.

HPK oli jopa hieman helisemässä, mutta viimeisessä erässä 16 kertaa ja koko ottelussa 27 kertaa torjunut Joona Voutilainen asettui toisena iltana peräkkäin Kerhon pisteiden turvaksi.

Valmistautuminen oli kuitenkin Pennasen mukaan hyvä.

– Meitä auttoi siinä varmasti se edellispäivän peli, mutta se saattoi näkyä tuossa lopussa. Sellaiset 35 minuuttia oli meiltä hyvää peliä, mutta toisessa erässä tuli levoton kiekollinen vaihe, jossa mentiin päästä päähän. Sitten saimme ylivoimamaalin, Pennanen kertasi.

– Lähdimme hyvin liikkeelle, mutta vielä tarvitaan tylyyttä siihen vaiheeseen, kun peli pitäisi oikeasti tappaa. Kolmannessa jäähyt sotkivat meidän 5–5-pelin kokonaan, ja loppu oli kovaa puolustustaistelua. Sitä kamppailua painotimmekin ennen peliä.

 

Tuomareilta ei ainakaan apuja herunut kotijoukkueelle. Toisessa erässä Jere Innala livautti kiekon Niko Hovisen ”läpi”, mutta samalla Sport-maalivahti osui maaliin niin, että se liikahti paikaltaan. Maali hylättiin videotarkistuksen jälkeen.

Kolmannessa erässä Sport sai kahden minuutin 5–3-ylivoiman, kun Valtteri Puustinen ja Niclas Lucenius saivat ottelun tuomarilinjaan nähden helpohkot jäähyt samalla kertaa.

Tämän HPK selvitti, mutta Innalan saatua pian seuraavan kampitusjäähyn, Sport viimein kavensi. Roope Talaja ohjasi ajassa 52.05 Aleksi Ainalin laukauksesta ylivoimakavennuksen.

 

HPK maksoi voitosta hinnan muullakin kuin hiellä. Puolustaja Arto Laatikainen palasi kokoonpanoon pitkän pelikiellon jälkeen, mutta saman tien siitä putosi loukkaantumisen takia pakkikollega, kapteeni Niklas Friman. Puolustajista sivussa on myös Pennasen mukaan alkukaudella loukkaantuneena pelannut Miro Karjalainen.

– Pakeilta alkoi vähän bensa loppua, kun olemme menneet pitkään vähillä pakeilla, ja taas tippui yksi. Meillä on puolustajia, jotka ottavat liigamaailmassa vasta ensiaskeliaan. Heille hatunnosto siitä kasvamisesta. Otto Latvala oli tänään erinomainen, Pennanen huomautti.

Sairastuvalla oli lauantaina myös hyökkääjä Filip Krivošík, jolle nousi kuume perjantaina. Niinpä HPK ajatti Lappeenrannasta Nuorten SM-liigan turnauksesta lauantaiaamuna Hämeenlinnaan Kristjan Komben. HäSa

HPK–Sport 2–1 (1–0, 1–0, 0–1)

1. erä: 18.20 Valtteri Puustinen (Petteri Nikkilä–Niclas Lucenius) 1–0.

Jäähyt: 1.12 Paul Geiger Sport 2 min, 10.01 Victor Westermarck Sport 2 min, 12.34 Joukkuerangaistus HPK 2 min.

2. erä: 36.23 Tommi Tikka (Elmeri Eronen–Cody Kunyk) 2–0 yv.

Jäähyt: 26.15 Janne Tavi HPK 2 min, 29.20 Samu Markkula Sport 2 min, 35.57 Aleksi Ainali Sport 2 min, 38.27 Niclas Lucenius HPK 2 min.

3. erä: 52.05 Roope Talaja (Aleksi Ainali–Antti Kalapudas) 2–1 yv.

Jäähyt: 45.52 Valtteri Puustinen HPK 2 min, 45.52 Niclas Lucenius HPK 2 min, 50.14 Jere Innala HPK 2 min, 55.25 Chris Desousa Sport 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 6×2 min=12 min, Sport 5×2 min=10 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 4+7+16=27 Niko Hovinen Sport 10+4+4=18 (pois: 59.08–60.00)

Yleisöä: 3692

Kommentti: Haalariosaston joukkue

Jos HPK:n edustusvaatetus ei olisi jääkiekkosääntöjen edellyttämä, se olisi oranssit työhaalarit. HPK näytti viikonlopun kahdessa ottelussaan, ja varsinkin lauantaina Sportia vastaan, että silloin kun kiekollinen peli ei ole kaunista, niin ainakin töitä tehdään.

Päävalmentaja Antti Pennanen kehui lehdistötilaisuudessa erikseen joukkueensa ”haalariosastoa” kolmossentteri Tommi Tikan johdolla, mutta HPK:n väkevin yhdistelmä löytyi kokoonpanolistalta yhtä numeroa alempaa. HPK:n nelosketju Janne TaviMikko LahtelaMiro Ruokonen oli kaksi erää vakuuttava.

Kolmannessa peliaika väheni erikoistilanteiden takia, mutta kolmikko oli nelosketjuksi epätyypillinen vaaraelementti hyökkäyspäässä joka vaihdossaan. Laskin HPK:n potentiaaliset maalipaikat kenties hiukan löysemmällä seulalla kuin Kerho itse, mutta Tavi, Lahtela ja Ruokonen rakensivat näistä melkein puolet.

Paljon parjattu alivoimapelikin on vihdoin ollut hyvää. Siitä voi kiittää etenkin keskushyökkääjiä Cody Kunykia ja Tikkaa, jotka pakottivat useita kiekonmenetyksiä viivamiehille.

Tällä hetkellä HPK ei voita kauniisti, ellei taidokkaita ylivoimamaaleja lasketa. Tikan, Tavin, Lahtelan ja Ruokosen kaltaisten työmiesten panos on se, joka pitää tehokkaimmin pelin virtausta HPK:ta suosivana.

Päivän lehti

28.2.2020