Kiekko Urheilu Hämeenlinna

HPK:lla nollat taulussa, porilaiset marssivat voittoon – tehoton ylivoimapeli Tiilikaisen murheena

Kerho sai harjoitella Ässiä vastaan ylivoimapelaamista mielin määrin, mutta tulosta ei tullut.
HPK:n päävalmentajalla Matti Tiilikaisella oli aikalisällä asiaa joukkueelleen. Kuva: Pekka Rautiainen
HPK:n päävalmentajalla Matti Tiilikaisella oli aikalisällä asiaa joukkueelleen. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK jatkoi harjoituskauttaan torstaina Pohjantähti-areenassa 731 katsojan edessä – mutta miksikään klassikoksi sen ei voi sanoa katsojien verkkokalvoille piirtyneen.

Ottelun avauserä löi lopulta alkutahdit rikkonaiselle ja vähämaaliselle kamppailulle, jossa Ässät kukisti Kerhon lopulta täpärästi 1–0.

Ottelun rikkonaisuutta kuvaa parhaiten se, että ottelussa puhallettiin peräti 17 kaksiminuuttista. Niistä Ässille tuomittiin 10.

HPK:n ylivoima ei kuitenkaan saanut valmista aikaiseksi ja Ässät hyödynsi Kerhon tehottomuuden tarjoaman ikkunan. Porilaiset marssivat voittoon kolmannen erän loppuvaiheilla, kun Ässien Roni Hirvosen heittämä rannelaukaus yllätti Joona Voutilaisen HPK-maalilla. Maali jäi ottelun ainoaksi.

Voutilaiselle kirjattiin ottelussa 22 torjuntaa HPK:n tolppien välissä ja Ässien maalilla pelanneelle ruotsalaiskollega Linus Söderströmille 26 pelastusta.

Päävalmentaja Matti Tiilikainen myönsi tehottomuuden ylivoimapelissä maksaneen voiton.

– Loimme kyllä paikkoja, mutta toisessa erässä oli pahoja sisäänvientiongelmia – tuet puuttuivat ja siinä näkyi huolimattomuutta. Kolmannessa erässä oli mahdollisuus ratkaista ottelu toiseen suuntaan, Tiilikainen sanoi.

 

Kiekollisessa pelissä varaa kehittyä

Päävalmentaja Tiilikainen nimesi tärkeimmäksi teemaksi Ässät-otteluun 6–2-tappioon päättyneen KooKoo-pelin jäljiltä kiekollisen pelaamisen kehittymisen.

– Pelasimme paremmin kuin Kouvolassa ja saimme luotua vaarallisia suorahyökkäyksiä. Toisessa erässä se meni hieman rikki ja kärsivällisyys alkoi pettää ja teimme huonoja valintoja. Myös keskialue pitää pelata paremmin, Tiilikainen summasi.

– Oli tämä askel kuitenkin parempaan suuntaan. Edelleen kiekollisen pelaamisen kehittymisen kautta saamme hyökkäyspeliaikaa paremmaksi. Maalinteko on se mihin nyt tulee kiinnittää huomiota.

 

Nuorille vastuuta

HPK:n puolustuksessa 19-vuotiaat Valtteri Jeskanen ja Atso Lehtinen saivat peliaikaa loukkaantumisten myötä. Vastuuta on nyt nuorille tarjolla Santeri Lukan ja Ville Koistisen poissa ollessa.

– Jämäkkää peruspelaamista molemmilta. Mielestäni Jeskanen on pelannut kolme hyvää peliä tässä ja on tärkeää HPK:lle, että omia kykenee nousemaan kovemmille tasoille. Se on kuitenkin toiminnan peruskivi, Tiilikainen niputti.

HPK tiedotti keskiviikkona ikävämpiä uutisia sairastuvalta – hyökkääjä Mikko Lahtelan sekä kärkipuolustajat Lukka ja Koistinen ovat peleistä sivussa 4–6 viikkoa.

HPK on kertonut julkisesti etsivänsä joukkueeseensa vielä yhtä puolustajaa, mutta urheilujohtaja Mika Toivolan mukaan loukkaantumistilanteen verottamaa puolustusta ei lähdetä vahvistamaan hätiköiden.

Kun oikea pakki löytyy oikeaan hintaan, sellainen myös hankitaan.

– Tilanne ei aiheuta toimenpiteitä, suunnitellusti jatketaan, Toivola kuittasi. HäSa

Sihvonen: Tiilikaisen pelikirjassa tuttuja kaikuja

Näin ensimmäistä kertaa kauden 2020–2021 HPK:n tositoimissa harjoituspelissä Rinkelinmäellä Ässiä vastaan. Niin muodoin myös Kerhon uusi päävalmentaja Matti Tiilikainen ja hänen pelikirjansa oli näytillä silmieni tutkaimien alla.

Kaikesta näkee heti, että Tiilikainen tuntee talon tavat, hän on täkäläisiä H:n lätkäkaupungin kasvatteja. Kerho pelasi selkeää ja tunnistettavaa omaa rytmikästä kiekkokontrollijääkiekon identiteettiään. HPK pelasi hyvin pitkälle samaa pelikirjaa, jota pelattiin Antti Pennasen viimeisellä sesongilla.

Annan samat nuhteet – ja mietittävää videotuokioiden ääreen – Tiilikaiselle, jotka annoin toistuvasti myös Pennaselle: määrätyissä keskialueen nopeissa käännöissä kiekottoman hyökkäysrintaman salamaluistelu ja syöttötarjonta aggressiivisesti, kuin vanhasta muistista, kohti vastustajan siniviivaa ei tuota pelietua joukkueelle; ja tämä sillä varauksella, että toki sen viljeleminen pitää yllä oman viisikon sitä pelitunnetta, että reagoidaan nopeasti, pelin kääntäminen kovin kohdesyötöin ei mahdollista vastustajan järjestäytynyttä puolustamista.

Menemättä lähemmin yksilöihin minua miellyttää se pelaajaprofiilien kirjo, miten urheilujohtaja Mika Toivola on uuden joukkueen kasannut. Kokoava määre pelaajille näyttäisi olevan pelaavuuden ja liikkumisen painottuminen.

Petteri Sihvonen

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic